De la începutul campaniei electorale și până în prezent, 98% dintre persoanele care și-au schimbat reședința, în mod repetitiv, au fost verificate de polițiști.

Conform dispoziției ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, prioritatea acestei perioade este organizarea în bune condiții a alegerilor locale, sens în care șeful Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, a dispus ca, la nivel național, polițiștii să desfășoare activități în vederea asigurării ordinii publice și a gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral.

Totodată, în această perioadă, Poliția Română desfășoară verificări cu privire la situațiile în care mai multe persoane și-au stabilit reședința la aceeași adresă sau în cazul persoanelor care în mod repetitiv își stabilesc reședința în perioada pre-electorală.

Astfel, de la începutul campaniei electorale și până în prezent, polițiștii au verificat 98% din sesizările transmise de către colegii din cadrul  Directiei pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

În urma acestor verificări, au fost întocmite 18 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual, fals în declarații și coruperea alegătorului și au fost aplicate 146 de sancțiuni contravenționale, conform OUG 97/2005.

De asemenea, polițiștii au desfășurat o serie de activități preventive, în cadrul Campaniei “Tu votezi! MAI te informează!”, prin intermediul cărora cetățenii au primit recomandări în legătură cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mită electorală și să respecte confidențialitatea votului, precum și informații cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile și infracțiunile prevăzute de Codul Penal.

Acțiunile Poliției Române, pe cele trei paliere, vor continua și în perioada următoare, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here