fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Piloții ucraineni s-ar putea antrena în România pe F16

Citește Și

- Reclamă -

NATO ia serios în calcul să trimită, în premieră, avioane F-16 pe frontul din Ucraina. Iar piloții ucraineni care ar urma să piloteze în luptă aeronavele de fabricație americană s-ar putea antrena în România.

NATO are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni, potrivit unor persoane care au cunoştinţă despre aceste planuri, citate de POLITICO, transmite News.ro.

„România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecţia anonimatului.

- Reclamă -

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceştia.

CITEȘTE și Gașca de tineri care a speriat Strejnicu. Poliția târăște dosarul de un an

Forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziţionate din Portugalia, şi urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia.

Guvernul a aprobat recent un plan de achiziţionare de aeronave F-35, notează POLITICO.

- Reclamă -

România joacă un rol esenţial în misiunea de poliţie aeriană a NATO, o forţă operaţională internaţională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacţiona rapid la încălcări ale spaţiului aerian. Ţările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele ruseşti care zboară în zonă, menţionează publicaţia.

Întrebat dacă sunt în curs negocieri pentru ca piloţii ucraineni să fie instruiţi în România, Ministerul Apărării de la Bucureşti nu a confirmat, dar nici nu a negat că ţara este luată în considerare. Dar, comentând mai pe larg, ministerul a declarat miercuri, într-un punct de vedere trimis POLITICO pe e-mail, că România „salută iniţiativa de a stabili o coaliţie a aliaţilor NATO pentru a asigura pregătirea piloţilor pentru avioanele F-16”.

„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei”, se menţionează în răspunsul Ministerului Apărării pentru POLITICO.

Piloţii ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază şi un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucţia pe avioane, a anunţat guvernul britanic săptămâna trecută.

- Reclamă -

Alături de Danemarca şi Olanda, coaliţia de pregătire include Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia şi Belgia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a spus doar că partenerii lucrează la înfiinţarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuţia despre ce ţară va dona ulterior avioane nu a fost încă stabilită. „Livrarea de F16 nu este la masa discuţiilor acum. Ne străduim să începem antrenamentul pe F-16 (împreună cu Danemarca) cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Livrarea necesită un proces decizional separat”, a subliniat el.

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un „concept” la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie şi că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.

„În ultimele săptămâni am avut mai multe ocazii de a discuta cu colegii mei despre posibile modele de pregătire a piloţilor ucraineni şi a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că se lărgeşte continuu coaliţia din spatele pregătirii piloţilor şi a personalului de sprijin pentru F-16”, a declarat el într-un răspuns trimis miercuri prin e-mail. „Va fi un pas strategic important pe termen lung”, a punctat oficialul.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi preşedintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit săptămâna trecută o informare cu privire la progresele realizate de acest grup, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că „mai este mult de lucru”.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operaţional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloţii ucraineni pentru a pilota şi a întreţine avioanele F-16 imediat ce ţările occidentale vor fi de acord să le trimită.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

BEC a stabilit ordinea partidelor pe buletinul de vot. Cum arată acesta – FOTO

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor...
Sari la conținut