fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Ploieștiul pierde primele procese cu foștii angajați de la CSM

Citește Și

- Reclamă -

Clubul Sportiv Municipal Ploieşti a pierdut primele procese intentate de sportivii sau antrenorii care fuseseră angajaţi aici, până anul trecut, ca persoane fizice autorizate, dar nu şi-au primit banii din cauza blocajului financiar creat de Direcţia Economică a Primăriei. Pe lângă restanţe, CSM achită acum şi penalităţi, şi cheltuieli de judecată!

În 2016, Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, structură subordonată Primăriei, a traversat cea mai neagră perioadă din istoria sa, ajungând într-un blocaj şi retrăgându-şi din campionate mai multe echipe, din cauza neplăţii unor sume de la bugetul local. La acea vreme, Direcţia Economică a Primăriei a refuzat să dea viza de control financiar pentru respectivele plăţi de la buget către CSM, funcţionarii de aici argumentând că nu sunt convinşi că este legală încadrarea sportivilor şi antrenorilor sub forma de persoane fizice autorizate. Au existat numeroase dezbateri, vizând inclusiv drepturile conexe de care au beneficiat aceştia, cum ar fi banii pentru deplasări, cazări sau mese, problema nefiind lămurită nici măcar după o lungă corespondenţă cu Ministerul Sportului, Ministerul Finanţelor sau Ministerul Muncii. Multe dintre răspunsurile primite fie se băteau cap în cap, fie nu aduceau nimic nou, oferind simple citate, neinterpretate, din legi pe care le putea găsi oricine pe internet. Într-o perioadă când oamenii de la CSM acumulaseră deja vreo şapte luni de neplată, Primăria a primit o adresă oficială de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în care se spunea că nu este agreată variantă PFA-urilor. Adresă care, ca să fie harababura completă, venea după ce tocmai oficialii din Primărie le recomandaseră celor de la CSM, cu vreo câteva luni înainte, această soluţie, a PFA-urilor.

- Reclamă -

Între timp, echipele care evoluau în primele eşaloane s-au desfiinţat, sportivii au devenit liberi de contract şi şi-au recuperat o parte din drepturile băneşti după ce s-au adresat comisiilor sportive de arbitraj, iar toată munca anterioară pentru a face performanţă şi a duce Ploieştiul în primele ligi şi în competiţiile europene s-a dus pe apa sâmbetei. Mai mult, cum era de aşteptat, sportivii şi antrenorii au început să se adreseze instanţelor civile de judecată din România, la Judecătoria Ploieşti existând un număr impresionant de litigii în care CSM are calitatea de pârât.

Revenim cu povestea în zilele noastre şi observăm că procesele deschise în 2016 împotriva Clubului Sportiv Municipal încep să se finalizeze, iar sentinţele sunt în defavoarea acestei entităţi. Până acum, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, CSM a pierdut pe fond un proces, reclamant fiind Moroianu Adrian Liviu PFA, care trebuie să primească peste 8.800 de lei. Clubul a formulat apel la decizia magistraţilor.

Penalităţi şi cheltuieli de judecată

- Reclamă -

Partea şi mai dureroasă, dincolo de ştergerea municipiului de pe harta performaneţelor sportive în special în domeniul sporturilor de echipă, vine acum, odată cu aceste sentinţe, când observăm că, pe lângă restanţele propriu-zise, CSM trebuie să achite – de unde altundeva decât de la bugetul Ploieştiului?!? – şi cheltuieli de judecată plus dobânzi calculate pentru fiecare zi de întârziere. Cu alte cuvinte, plăţile nelegale blocate în 2016 de Primăria Ploieşti se dovedesc acum legale, sportivii şi antrenorii ţinuţi luni întregi fără plăţi încep acum să recupereze banii pentru care au muncit și care lise cuveneau de la bun început, iar bugetul local ajunge să suporte atât sumele cu pricina, cât şi altele în plus, reprezentând penalităţi şi cheltuielile de judecată, situație la care nu s-ar fi mai ajuns, evident, dacă banii erau plătiţi la timp. Rămânând la exemplul concret al persoanei care tocmai a câştigat pe fond, în luna martie, litigiul, CSM este obligat de instanţă să achite 8.824 de lei, plus 200 de lei cheltuieli de judecată, reprezentând aproape 3% din datoria inițială, plus „dobânda legală aferentă sumei de 8.824 lei, calculată de la data scadenţei fiecărei facturi şi până la plata efectivă a acesteia”. Decizia nu este definitivă, dar reprezintă un prim semnal că autorităţile au făcut o uriaşă greşeală anul trecut.

Iar semnalele continuă să vină! În şedinţa de vineri a Consiliului Local Ploieşti, alesul municipal Robert Vâscan a anunţat că, din informaţiile primite de la conducerea Clubului Sportiv, tocmai s-a mai pierdut un proces, prin care CSM e obligat de instanţă să achite 48.000 de lei către un fost sportiv, reprezentând restanţa, plus aproape 5.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare şi dobânzi de întârziere.

În urma prezentării acestei situaţii, consilierii locali i-au solicitat şefului Direcţiei Economice din Primăria Ploieşti, Nicoleta Crăciunoiu, să prezinte un raport scris în care să precizeze dacă îşi menţine punctele de vedere formulate anterior, în momentul blocării plăţilor către Clubul Sportiv, raport care ar trebui prezentat undeva la începutul acestei săptămâni, în condiţiile în care administraţia locală ajunge acum bună de plată şi, cum arătam mai sus, nu achită doar restanţele propriu-zise, ci şi acele sume suplimentare.

Sursa: telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut