Potrivit surselor G4Media, PNL a votat, luni seara, în Biroul Politic Național, în favoarea începerii negocierilor cu PSD, pentru formarea unui nou guvern de coaliție.

Conform informațiilor G4Media, raportul de voturi a fost următorul: 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.

Printre liberalii care au votat împotriva unei alieri cu PSD se numără: președintele PNL București, Ciprian Ciucu, președintele Consiliului Județean Oradea și lider al PNL Bihor, Ilie Bolojan, Primarul din Oradea, Florin Birta, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, șeful PNL Teleorman, Eugen Pârvulescu, dar și Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase sau Raluca Turcan.

Nu a existat nicio abținere.

PNL a votat, luni seara, în Biroul Politic Național, în favoarea începerii negocierilor cu PSD, pentru formarea unui nou guvern de coaliție, conform surselor G4Media. Însă discuțiile au fost aprinse și au împărțit partidul în două tabere.

Președintele partidului, Florin Cîțu, a votat pentru începerea negocierilor cu PSD, deși în campania pentru șefia PNL anunțase constant că, pe durata mandatului lui, nu va face alianță cu social-democrații.

Prezent la ședință, Ludovic Orban a fost cel mai vocal lider împotriva unei alianțe cu PSD, spunând că în acest caz PNL va merge sub 10% și că va rămâne agățat de electoratul clientelar, un scenariu catastrofal pentru partid.

Florin Cîțu a avut scurte intervenții în cadrul ședinței și i-a transmis lui Ludovic Orban să se întoarcă înapoi cu toată echipa, ca să nu se ajungă la un vot de excludere în viitorul BPN.

Șeful PSD. Marcel Ciolacu, a avansat câteva nume din rândul social-democraților pentru noul guvern. 

De exemplu, profesorul Alexandru Rafila va fi susținut pentru funcția de ministru al Sănătății.

”S-a discutat de domnul Rafila. Din punctul meu de vedere e cel mai îndreptățit să preia acum Ministerul Sănătății.

Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, și Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au fost prim-miniștri, Rafila e un specialist, și domnul Dâncu a fost vice-premier, a condus ministerul Dezvoltării, are o experiență și doamna Gabriela Firea și în administrativ, în primul rând, dar eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil”, a declarat Marcel Ciolacu la Sinteza Zilei.

UDMR a transmis, tot luni, că s-a luat decizia – în cadrul formațiunii maghiare – pentru demararea negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR.

Dacă cele trei formațiuni ajung la un acord privind programul de guvernare și împărțirea mandatelor, se estimează ca la început de decembrie să existe structurată o variantă de guvern.

Între timp, dacă există consens asupra unei majorități parlamentare, partidele vor putea fi convocate de președintele Klaus Iohannis, în vederea desemnării noului premier, cel mai probabil în persoana generalului Nicolae Ciucă (PNL), acesta fiind agreat și de reprezentanții PSD. Planul liderilor de partide este ca înaintea sărbătorilor de iarnă să fie învestit un guvern cu puteri depline.

G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here