Un copil din Ploieşti a ajuns la casa de copii, după ce a devenit motiv de dispute în instanţă între părinții săi.

Părinții săi s-au despărțit în urmă cu câțiva ani. Băiețelul care acum 8 ani și jumătate a rămas cu tatăl său. Bărbatul s-a ocupat de creșeterea și de educația acestuia.

Mama a avut o altă relație. N-a fost foarte implicată în viaţa băiatului – susține tatăl acestuia – și are, din acea relație, doi copii.

Femeia spune însă că fostul soţ nu a respectat obligaţiile asumate în momentul divorţului şi nu i-a permis să îşi viziteze fiul conform programului convenit.

De asemenea, femeia susține că tatăl băiatului încearcă să-i inoculeze ideea că ea nu-l iubeşte sau cel puţin nu la fel de mult că pe fraţii vitregi mai mici.

În toamna anului 2016, femeia l-a avertizat pe fostul soţ că se va adresa unui executor judecătoresc, pentru punerea în practică a prevederilor privind programul de vizite din convenţia de divorţ.

Cererea de executare silită a fost depusă în noiembrie 2016 şi aprobată de Judecătoria Ploieşti în decembrie.

Copilul s-ar fi opus însă să meargă la mamă, în luna inaurie a anului 2017.

Pe cale de consecinţă, executorul judecătoresc a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, care, mai departe, a solicitat în instanţă includerea copilului într-un program de consiliere psihologică, pe o perioadă de şase săptămâni, solicitare aprobată.

Tatăl a contestat executarea silită, a câştigat pe fond, însă în cele din urmă, în vara lui 2018, Tribunalul i-a dat câştig de cauză mamei, bazându-se şi pe raportul psihologului, care arăta că, în prezenţa tatălui, minorul este reţinut şi refuză să coopereze cu mama sa.

Mama a cerut și custodia

Tot în 2016, mama copilului a cerut şi custodia. În decembrie 2017, instanța a dispus stabilirea domiciliului minorului la mamă.

În urma deciziei, tatăl l-a dus la domiciliul mamei, însoţit de martori, însă din nou copilul s-a opus.

Astfel, mama a cerut o nouă procedură de executare silită, fiind din nou sesizat DGASPC-ul. Copilul a fost inclus într-un nou program de consiliere psihologică, de data asta de trei luni.

În acest timp, femeia a încercat să ia copilul de la școală, însoțită de avocatul acesteia și de bunicii copilului (părinții ei).

Aici s-au întâlnit cu tatăl băiatului care venea zilnic să-l ia de la cursuri. Lucrurile au degenerat repede. Mama, împreună cu părinții acesteia și cu avocatul, ar fi tras de copil și l-ar fi bruscat. Băiatul ar fi început să se zbată și să țipe.

A fost nevoie de intervenție unui echipaj al Poliției Locale pentru aplanarea conflictului.

„Polițiștii locali au procedat la identificarea adulților, aflați în dispută pentru custodia copilului, precum și a avocatului care o însoțea pe mama acestuia, solicitându-le să dea dovadă de un comportament civilizat.

La apariția minorului, mama a început să tragă de copil, care a intrat în panică și a început să plângă. Polițiștii locali au luat măsuri pentru aplanarea conflictului până la sosirea lucrătorilor Secției nr. 4 Poliție”, se arată într-o notă a polițiștilor locali.

În urmă scandalului, băiatul de opt ani şi jumătate a ajuns la DGASPC şi a fost ţinut, o perioadă, la Centrul „Cireşarii” din Ploieşti.

Practic, de câţiva ani, în toată această dispută surdă dintre părinţii biologici, cel care suferă este copilul.

În documentele transmise instanţelor de judecată, mama susţine că tatăl încearcă să-l intimideze pe copil şi să-i insufle o ură faţă de mamă.

De partea cealaltă, tatăl spune că a avut grijă de copil încă de la nașterea acestuia, că se ocupă de educaţia lui, înscriindu-l la o şcoală privată, de perspectivă, că se ocupă de programele extracurriculare şi sportive, copilul făcând un sport de performanţă, cu rezultate notabile şi că, în mare parte din timp, mama n-a fost interesată de băiat.

Tatăl reclamă că mama a încălcat prevederile legale în momentul aşa-zisei executări de pe 13 decembrie, prin faptul că s-a prezentat însoţită de un avocat şi nu, cum era normal, de un executor, amintind şi că, pe durata consilierii psihologice, procedura de executare trebuia suspendată.

În acest moment, copilul se află la domiciliul mamei. Tatăl susține că aceasta îl amenință pe băiat că ajunge înapoi la orfelinat dacă vrea să se întoarcă.

Sursa: Telegrama

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here