fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Procesul lui Liviu Dragnea va fi reluat de la zero. Cum i-a ajutat pensionarea unei judecătoare de la ICCJ pe liderii ALDE și PSD

Citește Și

- Reclamă -

Procesul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual în legatură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman va fi reluat de la început, potrivit unei decizii luate marți de ICCJ, anunță Agerpres.

Decizia a fost luată ca urmare a două hotărâri CEDO invocate din oficiu de președintele de instanță. Este vorba despre deciziile în cazul Cutean vs România și Beraru vs România. Deciziile CEDO referitoare la continuitatea completului de judecată au fost invocate ca urmare a faptului că judecătoarea Ana Maria Dascălu nu mai face parte din complet pentru că s-a pensionat.

- Reclamă -

O decizie similară a fost luată în cursul dimineții în dosarul Tăriceanu, tot ca urmare a pensionării judecătoarei Ana Maria Dascălu. Și procesul liderului ALDE se va relua de la zero.

La același complet din care s-a pensionat judecătoarea Ana Maria Dascălu se judecă și unul dintre dosarele lui Gabriel Oprea și unul dintre dosarele lui Dan Șova. Tot aici se află și un dosar al lui Sebastian Ghiță.

Completul este format din Cristina Geanina Arghir, Ana Maria Dascălu și Ștefan Pistol.

- Reclamă -

Ana Maria Dascălu a făcut în ultimii doi ani cerere de continuare a activității, aprobată de CSM, pentru că avea vârsta de pensionare. Ultima oară, CSM a acordat avizul anual pentru menținerea în funcție a judecătoarei Dascălu la Înalta Curte începând cu data de 31 octombrie 2016 și până în 31 octombrie 2017.

În decizia Cutean vs România, pronunțată în decembrie 2014, CEDO arată că, „potrivit principiului nemijlocirii, într-un proces penal hotărârea trebuie luată de judecătorii care au fost prezenți la procedură și la procesul de administrare a probelor [a se vedea Mellors împotriva Regatului Unit (dec.), nr. 57.836/00, 30 ianuarie 2003]” (sursa – legalis.ro).

Totuși, subliniază Curtea, „nu se poate considera că aceasta constituie o interdicție a schimbării compunerii completului de judecată în timpul unui proces (RK. împotriva Finlandei, citată anterior)”, în condițiile în care „pot apărea factori administrativi sau procedurali foarte evidenți care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător într-un proces”.

„De asemenea, pot fi luate măsuri pentru a se asigura că judecătorii care continuă să judece cauza au înțeles în mod corespunzător probele și argumentele, de pildă, prin asigurarea disponibilității în formă scrisă a declarațiilor, în cazul în care credibilitatea martorilor în chestiune nu este pusă la îndoială, sau prin noi ascultări ale argumentelor relevante sau ale martorilor importanți înaintea completului nou-format (a se vedea Cauza Mellors, citat anterior, si P.K. împotriva Finlandei, citat anterior)”, se mai arată în decizia CEDO.

- Reclamă -

Sursa: www.hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie amendată pentru că a plantat flori în grădina blocului

Poliția Locală a dat dovadă de exces de zel și a amendat o femeie pentru că a plantat flori...
Sari la conținut