Nemulțumiți că pierd gratuitatea pentru transportul pe calea ferată, zeci de studenți au protestat, vineri,în fața Gării de Nord din Capitală. Aceștia au  criticat faptul că decizia a fost luată în lipsa unui dialog cu ei.

Zeci de studenți au protestat, vineri,în fața Gării de Nord din Capitală, după ce Guvernul României a decis să elimine posibilitatea acestora de acircula gratuit cu trenul. Studenții au  criticat faptul că decizia a fost luată în lipsa unui dialog cu ei.

ANOSR, organizația care reprezintă interesele studenților, a anunțat încă de joi că vor fi organizate proteste din cauza acestei situații.

“Ne manifestăm în continuare dezacordul față de limitarea dreptului studenților și față de modul în care Guvernul a acționat în această situație – în decursul zilei de mâine (vineri – n.r.) reprezentanții studenților vor organiza acțiuni în diverse orașe ale țării, începând cu ora 10:00.

Noi, studenții din toată țara, cerem ca doleanțele noastre să fie auzite, deciziile să nu fie luate fără o consultare a beneficiarilor, iar drepturile noastre să fie menținute!

Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat operatorilor de transport, în special CFR Călători, este imperioasă menținerea acestui drept și încetarea imediată a demersurilor de limitare a gratuității pentru studenți a transportului feroviar”, a scris ANOSR pe pagina de Facebook.

Vă reamintim faptul că, în urma unie decizii a executivului, studenții vor beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului.

Excepție fac elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, in condițiile legii, sau tutela care continuă să beneficieze de gratuitate pentru toate categoriile de transport.

Totodată, miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat la finalul ședinței de Guvern că studenții vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul, dând exemple din alte țări europene, care nu acordă gratuitate.

sursa foto: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here