fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

PSD obligat să publice sursele de finanțare ale mitingului „împotriva abuzurilor” din Piața Victoriei

Citește Și

- Reclamă -

Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul „împotrivă abuzurilor” din Piața Victoriei, organizat de formațiunea politică pe 9 iunie 2018. Decizia aparține Curții de Apel București și  este definitivă.

 

- Reclamă -

Instanța a menținut o decizie similară dată de instanța inferioară, Tribunalul București, și a respins recursul făcut de PSD.

 

Astfel, Partidul Social Democrat trebuie să facă aceste infomații publice la solicitarea jurnalistului Ovidiu Vanghele, fondator al Centrului pentru Investigații Media (CIM). Acesta a solicitat datele în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

- Reclamă -

 

Potrivit ziare.com, Ovidiu Vanghele a vrut să afle sursele de finanțare și prestatorii de servicii privind mai multe acțiuni organizatorice, cum ar fi transportul participanților din localitățile de domiciliu către București, asigurarea de apă și mâncare pentru aceștia, amenajarea locului de desfășurare a evenimentului (instalare scenă, instalare ecrane, difuzare muzică, difuzare Finala Roland Garros 2018 etc.).

Informațiile legate de organizarea mega-mitingului PSD „împotriva abuzurilor” din Piața Victoriei, pe 9 iunie 2018, sunt de interes public, deoarece privesc activitatea partidului politic, motiva Tribunalul Bucuresti.

 

- Reclamă -

Magistrații au respins apărările făcute de avocații PSD, care au susținut că nu pot oferi aceste date invocând prevederi din Legea contabilitații nr. 82/1991, Legea 334/2006 privind finantarea activitații partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și controalele specifice realizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau ANAF.

„În realitate, Legea nr. 544/2001 este complementară și, mai important, presupune o formă de descentralizare, în sensul că orice cetățean are dreptul de a solicita informații punctuale, fiind fără relevantă reglementarea în paralel a altor forme de transmitere de informații către alte autorități de control”, motivează Tribunalul București.

 

Instanța a mai arătat ca informațiile de interes public reprezintă un drept al cetateanului ce nu poate fi negat ori subminat prin invocarea faptului ca există deja instituite alte mijloace de control.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Voluntarii Rompetrol au plantat puieți forestieri în Păltiniș, județul Sibiu

Rompetrol a plantat la Păltiniș, județul Sibiu, aproximativ 5000 de puieți forestieri de molid pe o suprafață de 1,1...
Sari la conținut