fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Cum se obțineau autorizațiile de construcție în Primăria unui mare oraș din Prahova. 2000 de lei și totul se aranja

Citește Și

- Reclamă -

Zeci de localnici din orașul prahovean Urlați au căzut în plasa unui inspector de urbanism, angajat al Primăriei din localitate. Oamenii au plătit funcționarului bani grei, convinși fiind că vor obține documentele necesare construirii unor case. S-au ales în schimb cu cu autorizații de construcție false pe care acum trebuie să le refacă pe calea legală.

Inspectorul de urbanism din Urlați a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a falsificat actele necesare unor construcții. Angajatul primăriei promitea proprietarilor că se ocupă personal de întreaga documentație necesară obținerii autorizației de construire în schimbul unor sume de bani.

- Reclamă -

În dosarul care se află pe rolul Judecătoriei Ploiești sunt peste 90 de victime care au căzut în capcana funcționarului, iar acum sunt nevoite să refacă documentația de la zero.

2000 de lei solicita Ion Boștină, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Urlați, oamenilor care aveau nevoie de documentația necesară ridicării unei construcții în oraș. Mare parte din banii primiți în acest mod ajungeau direct în buzunarul funcționarului, pentru că dosarul necesar fiecărui proiect în parte era compus din documente false, susțint procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Conform rechizitoriului, ”în majoritatea cazurilor, această sarcină preluată de inculpat a fost cointeresată material, întrucât acesta obţinea aproximativ 2 000 lei de la fiecare beneficiar. Văzând acest aspect, în mod evident, era în interesul inculpatului să obţină toată documentaţia cu costuri cât mai scăzute motiv pentru care fie nu a achitat către O.A.R. (Ordinul Arhitecților n.r.) contravaloarea dovezii, fie, aşa cum vom arăta în continuare, a falsificat proiectele care au stat la baza eliberării autorizaţiei. Falsificarea proiectelor s-a realizat din aceleaşi raţiuni, pentru a evita plata către arhitecţi autorizaţi a lucrărilor respective care era de obicei, în situaţiile în care s-a adresat unor arhitecţi, în valoare de 200 lei/proiect”, se arată în rechizitoriu.

- Reclamă -

Conform legii, documentele aferente construcțiilor se realizează de persoane autorizate în acest sens, adică arhitecți, ingineri constructori sau de către persoane cu pregătire tehnică în domeniu și care au drept de parafă. Funcționarul primăriei Urlați, deși nu era utorizat în domeniu, știa ”mersul” pentru că lucra în administrația publică de o bună perioadă de timp. Mai mult, pentru a avea la mână documentația de care avea nevoie pentru un dosar complet necesar unei construcții, a lucrat o perioadă cu un architect autorizat, pe care l-a plătit cu sume modice, 200 de lei pentru fiecare proiect. Apoi, ca să evite acestă cheltuială inutilă, inspectorul din primărie a început el să copieze proiectele și le atașa la alte dosare aflate în lucru.

”…inculpatul nu dorea să achite către arhitect K L suma de aproximativ 200 lei pentru fiecare proiect semnat. Astfel, inculpatul a falsificat mai multe documente necesare obţinerii autorizaţiei (partea scrisă a proiectului, partea desenată a acestuia) prin copiere tehnică a unor documentaţii similare existente în arhiva primăriei Urlaţi şi la care avea, în mod evident acces. În anumite cazuri, inculpatul a semnat în fals, în numele arhitectului K L anumite proiecte, în scopul eludării achitării către aceasta, aşa cum am arătat mai sus, a sumei de 200 lei/proiect”, susțin procurorii în rechizitoriu.

Afacerea a mers ca pe roate o bună perioadă de timp. Procurorii susțin că Ion Boștină ar fi procedat în acest mod din anul din anul 2007 și până în 2011. A fost prins în cele din urma după un control intern, în timpul căruia au fost luate la puricat toate autorizațiile de construcție din cadrul Primăriei.

Procurorii l-au trimis în judecată pe inspectorul de urbanism în decembrie 2016. El a fost condamnat la o pedeapsă mai degrabă simbolică de către Judecătoria Ploiești. Deși a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contr intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (90 de acte materiale), fals în înscrisuri, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisaore cu suspendare. În plus a fost obligat la plata unor despăgubiri materiale. Actele emise în fals de Boștină, adică zeci de autorizații de construcție, au fost anulate.

- Reclamă -

În urma contestației, Curtea de Apel Ploiești a decis retrimiterea dosarului la instanța de fond, astfel că dosarul se va rejudeca de la zero.

Contactat telefonic, Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați, susține că Ion Boștină nu mai lucrează în Primărie încă de când a fost deferit justiției, contractul de muncă al acestuia fiind suspendat pe perioada procesului, așa cum cere Legea funcționarilor publici.

Edilul a precizat că persoanele care au căzut în plasa inspectorului de urbanism nu au fost obligată să dărâme construcțiile ridicate în baza unor acte false, ci li s-a cerut să intre în legalitate.

 

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Carnea de miel se vinde la preț de lux. Cât costă direct de la crescători

Tot mai mulți români ajung să renunțe la preparatele tradiționale de Paște din cauza prețurilor uriașe la anumite produse....
Sari la conținut