Singura închisoare de femei se află la Târgşor, judeţul Prahova, acolo unde sunt încarcerate în jur de 800 de deţinute. Pe lângă regulamentul impus de gardieni, condamnatele au propriile lor reguli.

Pentru a păstra o ierarhie socială, deţinutele din singura puşcărie de femei din România, este vorba de Penitenciarul Târgşor, acceptă tacit regulile nescrise ale comunităţii de după gratie. Dacă deţinuţii din puşcăriile de bărbaţi sunt organizaţi pe clanuri şi nu prea contează repartizarea în temniţe, în puşcăria din judeţul Prahova, la femei, regulile se aplică în general pe celule. Acest lucru este valabil mai ales în secţiile cu regim deschis, semi-deschis, acolo unde sunt mai mult de patru deţinute în cameră.

Regulile de după gratii  

Şefa de celulă.

Fiecare cameră de detenţie are o şefă care comunică cu gardienii sau cu reprezentanţi ai conducerii penitenciarului. „Totodată, ea este responsabilă şi pentru liniştea din celulă. Cele mai multe conflicte apar când o deţinută contestă statul şefei de celulă şi vrea să-i ia locul. Atunci au loc păruielile legendare din penitenciar”, ne-a explicat o fostă deţinută.

Omerta despre conflicte.

Atunci când apar conflicte dintre lidera celulei şi o pretendentă la statul său sau între două colege de celule, lupta dintre deţinute este lăsată să meargă până la capăt. Altfel spus, până una cedează în timpul păruielei. Deţinutele trebuie să respecte regula că orice s-ar întâmpla, nu trebuie să recunoască în faţa gardienilor că a avut loc un conflict. Asta pentru ca “bătăuşelor” să nu i se facă raport şi să piardă oportunitatea de a ieşi condiţionat din închisoare.

Fără glume cu iubiţi.

O altă regulă este că deţinutele nu tebuie să se tachineze prea mult în legătură cu iubiţii din libertatea, mai ales dacă au copii cu aceştia.

Citește mai departe pe adevarul.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here