card de sanatate

card de sanatateCardul de sănătate devine teoretic obligatoriu, de la 1 mai. Orice serviciu medical ar trebui validat cu noul card. Dar aproape jumătate de milion de români nu au intrat încă în posesia acestuia. În cazul în care ajung la doctor, calitatea lor de asiguraţi va fi verificată în sistemul informatic. Regulile nu sunt clare pentru nimeni şi, cu două zile înainte de intrarea lor în vigoare, mii de oameni s-au călcat în picioare la Casele Judeţene de Asigurări, pentru a intra în posesia cardului.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a distribuit 96% din cele 14.300.000 de carduri emise. Pentru cei 500.000 de asiguraţi care nu l-au primit încă, va face o excepţie.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: În oricare din situaţii primeşte serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor, dar toate lumea trebuie să ştie că aceste servicii sunt monitorizate separat.

Ar mai putea fi situaţii în care pacientul uită cardul acasă sau l-a pierdut. Asiguratul va beneficia de clemenţă, însă doar o singură dată.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: Acolo unde este rea-voinţă sigur că luăm o măsură ca să îndreptăm lucrurile. (Adică pacientul ar putea să plătească consultaţia respectivă? Luaţi în calcul?) Luăm în calcul!

La rândul lor, medicii care nu înregistrează consultaţia sau tratamentul în sistem riscă să rămână fără contract cu CNAS.

În toate spitalele din Cluj-Napoca, ziua a început cu instruirea medicilor şi asistentelor despre cum și când se utilizează cardul de sănătate.

„Se trece numărul de foaie al pacientului, îi dau căutare servicii, îmi apar toate serviciile pacientului.

Sunt niște proceduri în plus de activat de băgat în calculator, dar orice început e puțin mai dificil”, arată medicii.

Pe de altă parte, mii de români care încă nu au cardul de sănătate se calcă în picioare la casele judeţene de asigurări pentru a intra în posesia lui.

„Trăim în secolul luminii, al vitezei. Avem calculatoare. Nu înţeleg de ce mai trebuie să stea oamenii atât.

Nu vezi ce frumos, ce bine e. Stă lumea pe jos, oameni bătrâni”, spun cei care se înghesuie să își ridice cardul de sănătate.

Pacienţii trebuie să ştie că pentru serviciile medicale pe care le plătesc integral nu trebuie să prezinte cardul.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here