Consulul Turciei la Constanta, Ali Bozcaliskan, a anunțat că țara sa a cerut Guvernului Român să închidă 11 școli și universități din România. Acestea ar fi deținute de imanul Fethalluah Gulen, acuzat că a organizat lovitura de stat din Turcia.

Ambasadorul turc a făcut referire la școlile grupate sub denumirea „Lumina Instituţii de Învăţământ”, organizație înființată în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 11 unități de învățământ preuniversitar și o universitate, anume „Universitatea Europei de Sud-Est Lumina”. Printre acestea se numără și „Liceul Internațional de Informatică din București”.

Printre cele șase gimnazii ale organizației „Lumina Instituţii de Învăţământ”,, una se află la Ploiești, purtând denumirea de Şcoala Internaţională „Spectrum“. Celelalte cinci gimnazii cu aceeași denumire aflându-se în București, Constanța, Iași, Cluj și Timișoara.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat din Turcia, ambasadorul acesteia la București a făcut o declarație prin care a sugerat că Fethullah Gulen, omul acuzat că s-a aflat în spatele puciului, și-a exercitat influența și în România: „Acest imam (n.r.: Gulen) are o reţea de 11 şcoli în România. Când vorbeşte cu presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie, dar în limba turcă îşi îndeamnă susţinătorii să fie clandestini, să se ascundă şi să aştepte momentul potrivit, iar atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor”.

Pe data de 15 iulie 2016, o tentativă eșuată de lovitură de stat a avut loc în Turcia. Lovitura a fost confirmată atât de prim-ministrul Binali Yıldırım, cât și de președintele Erdogan, care a chemat populația în stradă.

Cu câteva zile înainte de începerea școlii, însă, pe site-ul organizației „Lumina Instituţii de Învăţământ” un formular de înscriere ne întâmpină pe prima pagină.

Surse din organizația umbrelă spun că totul este în regulă, programul nefiind afectat de conflictele din Turcia. Miercuri, de la ora 10, toate instituțiile de învățământ aflate sub tutela acestei organizații vor avea deschiderea noului an școlar. Se pare că reprezentanți ai Ministerului Educației Nationale și Cercetării Științifice au făcut verificările necesare în școlile „Spectrum”, totul fiind în regulă pentru începerea unui nou an de cursuri.

Contactați de reporterii ziarului Incomod, reprezentanții organizației umbrelă au declarat umrătoarele:

Situația conflictuală din Turcia nu are nici o legătură cu instituțiile școlare ce aparțin de „Lumina Instituții de Învățământ”. Mai mult decât atât autoritățile române, singurele îndreptățite să emită măsuri în ceea ce privește aceste instituții au reconfirmat faptul că aceste unități școlare iși desfășoară activitatea pe teritoriul României în concordanță cu legislația în vigoare. Lumina Instituții de Învățământ nu intenționează să închidă nici una din unitățile de învățământ active.”

Sursă foto: spectrum.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here