fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

Sfârșitul cărților? Dispar Bibliotecile din România

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Tot mai puțini oameni merg la bibliotecă, tot mai puțini împrumută cărți, tot mai puțini citesc, și, prin urmare, multe săli de lectură au fost închise.  Datele Institutului Național de Statistică (INS) sunt îngrijorătoare. Pe scurt, dispar bibliotecile din România. În 2016 au fost închise 279 de unități.

Cea mai accentuată scădere o înregistrează bibliotecile școlare (sunt cu 208 mai puține biblioteci), potrivit cercetării INS intitulată “Activitățile unităților cultural artistice pe anul 2016”. Mulți tineri, dintre cei care citesc, preferă să-și cumpere cărțile. “Nu prea mai merg la bibliotecă, fiindcă acolo sunt condiționat de un termen de predare. Prefer să-mi cumpăr cărțile și să citesc acasă”, spune Ionuț, un tânăr din București, potrivit Libertatea.

- Reclamă -

De cealaltă parte, există și “excepții”: Datele INS mai arată că cei mai studioși români sunt ieșenii. Astfel, în județul Iași s-au înregistrat cele mai multe volume împrumutate unui utilizator activ la bibliotecă. Un ieșean împrumută 15,7 volume/ an. De cealaltă parte, se află județul Ilfov cu 4, 6 volume împrumutate/an.

Cel mai mare volum de carte pus la dispoziţia publicului în anul 2016, a fost înregistrat în Municipiul Bucureşti (35.328.000 volume) şi în judeţul Cluj (10.222 .000 volume). Cel mai mic volum de carte pus la dispoziţia publicului s-a înregistrat în judeţul Ilfov (779.000 volume).

Conform aceleiași cercetări, cei mai acerbi cititori sunt studenții. Astfel,  cele mai multe volume eliberate unui utilizator s-au înregistrat în bibliotecile universitare, unde media a fost de 20 volume eliberate anual pentru un utilizator. Urmează bibliotecile judeţene, cu o medie de 17 volume eliberate pe un utilizator, bibliotecile naționale și bibliotecile municipale şi orăşeneşti, cu o medie de 13 volume eliberate pe un utilizator. În bibliotecile şcolare, media a fost de 8 volume eliberate .

- Reclamă -

Cu toate acestea, nu e încă momentul să cântăm prohodul cărții. Mediul online a surclasat de multă vreme presa scrisă și cartea, însă aceasta va supraviețui pe alte suporturi, digitale și audio. De altfel, potrivit statisticilor, cititorii au reprezentat mereu o minoritate a populației.

sursa: b1.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Angajații din Loteria Română vor protesta la Ministerul Finanțelor, reclamând scăderea cu peste 10% a veniturilor

Angajații din Loteria Română vor organiza în această săptămână mai multe acțiuni de protest în fața Ministerului Finanțelor, reclamând...
spot_img
Sari la conținut