fbpx
miercuri, mai 8, 2024
spot_img

Societatea unui general SPP implicat în Țigareta 2 și o firmă cu 4 angajați aterizată din Grecia se luptă să câștige contractul de dezinsecție la Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

În data de 13 decembrie 2017 au fost deschise ofertele licitației pentru delegarea de gestiune a serviciului de salubrizare pentru activitățile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în municipiul Ploiești, domeniu care a iscat nenumărate dispute în ultimii ani, după ce Primăria Ploiești a blocat plățile către concesionarul Coral Impex cu care avea semnat contractul-cadru de servicii, iar cetățenii municipiului au simțit pe pielea lor lipsa de interes a autorităților și funcționărimii cu putere decizională. Pe raza municipiului au fost înregistrate nenumărate cazuri de persoane care au suferit din cauza numărului necontrolat de insecte.

Un trio interesant: DD Chim, Allchim și Apolimantiki se luptă cu Coral Impex

- Reclamă -

Licitația pentru DDD (deratizare, dezinfecție și dezinsecție) din Ploiești a trezit interesul a patru societăți comerciale: societatea ploieșteană Coral Impex, Allchim CO SA din București, DD Chim SRL din Deva și societatea Apolimantiki AE înregistrată în Grecia

Societățile DD Chim, Allchim și Apolimantiki s-au înscris inițial în procedura SEAP separat, nedepunând, însă, documentațiile tehnice obligatorii în secțiunile rezervate de pe site-ul de licitații publice, alegând o variantă secundară de lucru: cele trei societăți au participat sub forma de asociere, cu DD Chim din Deva ca lider. Această mențiune este importantă, pentru că, de fapt, nu există patru concurenți, ci doar doi, respectiv cele trei societăți împotriva Coral.

Comisia de licitație din primărie și ANAP sunt receptive și chiar prompte când vine vorba de relaxarea condițiilor de participare

- Reclamă -

Contractul pentru care Ploieștiul a devenit interesant chiar și pentru o firmă din Grecia se ridică la valoarea de 544 miliarde, având o perioadă de desfășurare de patru ani. Suma reprezintă o valoare estimată care include, pe lângă prestările de servicii facturate municipalității ploieștene, și celelalte tipuri de prestări către entități economice diverse. Per total, o sumă importantă pentru orice firmă, indiferent de mărime și capacitate. Și, pentru că tot vorbim despre capacitate, la Ploiești se remarcă un aspect interesant: autoritățile publice obligă, deobicei, participanții să aibă o cifră de afaceri care să se ridice chiar și la dublul valorii contractului cadru pus la bătaie, din motive lesne de înțeles – o firmă cu bonitate și cu capacitate economică este mai sigură și mult mai puțin riscantă pentru desfășuarea în bune condiții a contractului.

Această practică a fost folosită și la licitația pentru deratizare din București, unde Primăria Generală a solicitat firmelor participante la licitație să aibă cifre de afaceri care să se situeze la dublul contractului cadru pus în joc, un contract de peste 800 de miliarde lei vechi câștigat de societatea ploieșteană Coral Impex.

La noi, la Ploiești, din motive care încă ne scapă, primăria a fost atât de prietenoasă cu participanții la licitație încât nu numai că nu a impus această condiție de cifră dublă, ba a și scăzut cifra de afaceri obligatorie până la o cincime din valoarea contractului, la cererea expresă formulată de liderul asocierii, respectiv societatea din Deva, DD Chim SRL. Asocierea celor trei societăți – grecească, bucureșteană și ardeleană – nu avea cifra de afaceri necesară. Noroc cu primăria Ploiești care a ușurat această condiție, reducând baremul la 100 de miliarde, ca să se încadreze unii dintre participanții din asociere.

Cine se află în spatele societăților care vor să alerge șobolanii și țânțarii prin Ploiești

- Reclamă -

DD Chim: Veres Csaba de la Deva

Societatea DD Chim din Deva îl are ca acționar pe Veres Csaba și are aproximativ 30-35 de angajați. Firma din Deva a lucrat o perioadă îndelungată cu primăria Deva, însă a fost exclusă din licitația organizată în 2017 în acest oraș, întrucât la dosar nu avea fișe de fundamentare pentru tarifele ofertate. Comisia de evaluare a declarat atunci toate ofertele neconforme, anulând licitația. Societatea ploieșteană Coral care participase la licitația a contestat decizia comisiei din primăria Deva, însă în toată această perioadă tranzitorie primăria Deva i-a dat DD Chim deratizarea pe încredințare directă la un preț surpriză – de două ori și jumătate mai mare decât cel cu care ofertase la licitația anulată!

S-a scurs un an, forurile competente i-au dat dreptate societății Coral, dovedindu-se că oferta ploieștenilor era perfect eligibilă, însă primăria Deva nu s-a lăsat și a atacat decizia la Curtea de Apel, unde a pierdut. Asta nu a fost un impediment pentru autorități să mai semneze pentru încă un an încredințarea directă către DD Chim din Deva, chiar dacă instanța Curții de Apel s-a pronunțat clar prin hotărâre, respingând argumentele primăriei care anulase licitația în mod ilegal.

Allchim CO Sa – Generalul cu două stele Mihai Florin Șucată

Societatea Allchim CO SA este înființată de fostul general SPP de brigadă Mihai Florian Șucată în anul 1999. În structura acționariatului societății s-au plimbat mai multe personaje, printre care și rude apropiate și fini ai acestuia cu istoric interesant în tenebrele tranziției post-decembriste.
Generalul de brigadă cu o stea Mihai Florian Șucată a fost șeful Corpului de Control al SPP, fiind dat afară din instituție pentru implicarea în scandalul „Țigareta II”. Pe vremea aceea era colonel, însă în anul 2000, odată cu întoarcerea lui Ion Iliescu, Șucată a fost reintrodus în SPP și a devenit în 2002 general de brigadă cu o stea. În anul 2005 a devenit general de brigadă cu două stele după care a fost scos la pensie de noul președinte al României, Traian Băsescu.

Tânărul pensionar Șucată fusese implicat în perioada în care conducerea unul dintre cele mai puternice departamente ale serviciului de apărare al statului român în afaceri de sute de miliarde de lei vechi, scrie presa națională.

Tranzacțiile derulate de firmele familiei generalului au dus la falimentul unei societăți care se adăpa de la o altă uzină privatizată, 500 de oameni rămânân fără loc de muncă, iar statul cu o gaură de peste 400 de miliarde de lei vechi. Cristinel Ducu, finul lui Șucată, era interfața generalului, Ducu însoțindu-l pe Ion Iliescu în mai multe deplasări externe, grație influenței nașului Șucată.

Interesele de afaceri ale familiei lui Șucată s-au întâlnit, chiar înainte de declararea decesului prin faliment a companiilor care au supt de la o fostă uzină comunistă cu arabii Nasser Fiadhell și Gholamreza Aslani, care au cumpărat societatea cu probleme și au dispărut cu tot cu datorii. Lichidatorul a încercat să anuleze înstrăinarea ultimelor bunuri, însă fără succes. Fostul șef al Administrației Fiscale Motru, Victor Bobaru, de unde aparținea mastodontul falimentat, nu s-a sesizat. După care, Bobaru s-a angajat bine-mersi la una din firmele finului generalului.

Omul lui Hrebenciuc ne bagă în UE

La un an de la pensionare, când unele dintre afacerile generalului erau în atenția procurorilor, Șucată a fost angajat la Camera Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, care era președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului României. Comisia se ocupa cu „urmărirea îndeplinirii de către România a prevederilor Tratatului de Aderare la UE” și „reprezintă Parlamentul României în relația cu UE”. No comment.

Contract de 25 de ani cu primăria lui Mazăre

Întorcându-ne la societatea lui Șucată, Allchim e fericita câștigătoare a unui contract prin care aleargă șobolanii și țânțarii din municipiul Constanța pe o durată de 25 de ani, parafat pe vremea în care Radu Mazăre nu cerea azil politic în Madagascar, ci era șef de municipiu UE. Tot Allchim a reușit performanța să deratizeze și în București odată cu înscăunarea în funcția de primar a celebrului Sorin Oprescu. Chiar dacă primăria Capitalei a avut un contract în vigoare perfect valabil cu societatea 3D România, societatea coordonată de Șucată a preluat o parte din contractul acestei firme care brusc o fi devenit de treabă și darnică, cedându-și, practic, o parte din profit.

Tot firma generalului Șucată a participat și la licitația Metrorex, ca să deratizeze și pe acolo, iar toate aceste minuni pe care fostul apărător de patrie le face reușesc cu numai 40-45 de angajați, având o cifră de afaceri pe 2016 de aproximativ 4 milioane de lei.

Apolimantiki participă la licitație, însă prestează Axiven Pest Control SRL, de nu mai înțelege nimeni nimic.

Și pentru că tot vorbeam despre Metrorex, societatea Allchim controlată de Șucată a participat la acea licitație în combinație cu societatea grecească Apolimantiki cu care apare în asociere și la Ploiești, ca să închidem cercul istoric în urbea noastră.

Firma grecească Apolimantiki care se află în asociere cu societatea generalului Șucată, Allchim CO SA, atât la Metrorex cât și la Ploiești, apare la registrul comerțului din Grecia sub numărul 223077, 57175/01.B.04:347, cod unic de înregistrare 999212955.

Însă există un site românesc www.axivenpestcontrol.ro, din care rezultă că firma care a fost înființată în 1975 și-a schimbat denumirea acum zece ani în Axiven Pest Control, după care povestește foarte frumos că și-a dezvoltat o serie de francize în Grecia, iar la sfârșitul prezentării se adaugă pur și simplu că în 2012 apare și o societate Axiven Pest Control la București. Societatea de la București poate apărea francizabilă, însă nu face parte din grupul respectiv de firme, fiind administrată de persoane fizice, nu de societăți grecești. Cu alte cuvinte, entități juridice diferite, din două state diferite. Pe de altă parte, românii de la Axiven Pest București ar lucra la Metrorex și la Ploiești la o adică. Sigur, nu sunt decât vreo 4 angajați, potrivit informațiilor publice prezentate.

Pe de altă parte, la Metrorex și la Ploiești apare la licitații o firmă grecească care, repetăm, nu e acționară în firma românească de pe net. Dacă e o confuzie, să înțelegem că firma grecească, cea de tradiție din 1975, deține acum în România logistica necesară? Sau lucrează cea românească cu patru angajați, că nu mai înțelegem nimic din licitațiile în România de azi?

Coral Impex SRL – Badea Alexandru

Societatea ploieșteană Coral este înființară în 1993 de Alexandru Badea și este, în prezent, cel mai mare contribuabil la bugetul local din Ploiești. Cu un număr de peste 300 de angajați și cu laboratoare proprii, Coral a câștigat oraș după oraș în România, ajungând să fie cea mai importantă firmă de profil la nivel național. În momentul de față, societatea are de încasat de la bugetul local al Ploieștiului milioane de lei refuzați la plată de primăria Ploiești. Acum doi ani, Filiala Coral Cluj intra în atenția DNA, însă procurorii au închis dosarul, controalele neconfirmând niciuna dintre acuzațiile formulate inițial asupra societății.

sursa: actualitateaprahoveana.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Institutul Geologic al României va face foraje la Slănic. Încearcă să identifice sursa surpării din zona centrală

Situația de urgență de la Slănic nu este încă rezolvată. Începând de mâine, specialiști din cadrul Institutului Geologic al...
Sari la conținut