fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Stația de tratare a deșeurilor Ploiești a fost închisă de Garda de Mediu. Unde ajung deșeurile din Prahova?

spot_img

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

În doar trei luni, în perioada august – octombrie 2023, Stația de Tratare Mecanico – Biologică de lângă Ploiești a fost verificată de cinci ori de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și sancționată de patru ori, amenzile însumând 400.000 de lei.

Comisarii au constatat de fiecare dată că în stație sunt depozitate neconform deșeurile, mai exact, cantitatea foarte mare de gunoi era amplasată în afara celulelor de tratare, direct pe sol, în aer liber.

La ultimul control, Garda Națională a solicitat SWO ca în 60 de zile să golească stația și să elimine deșeurile depozitate illegal aici. Perioada de grație a trecut însă în Stația de Tratare SWO este aceeași situație.

- Reclamă -

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au notificat Agenția pentru Protecția Mediului Prahova solicitând suspendarea autorizației de funcționare a stației.

Cu alte cuvinte, stația se închide până când va fi golită de deșeuri.

”Oficial, suspendarea se va aplica de maine, azi am primit și noi notificarea de la Garda Națională. Dar ei deja și-au auto-suspendat activitatea.  De două săptămâni nu mai primesc deșeuri. Rosal duce deșeurile la Rampa Vitalia. SWO procesează acum și elimină deșeurile depozitate ilegal, conform solicitării Garzii Naționale. Conform legii s-a dat termenul de șase luni, deși eu cred că într-o lună rezolvă. Dacă depășesc cele șase luni, autorizația de mediu se anulează”, ne-a declarat Florin Diaconu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.

- Reclamă -

Deși Diaconu susține că Rosal duce acum deșeurile colectate la rampa deținută de Vitalia, și asta încă de acum două săptămâni, directorul ADI Deșeuri, Cristi Ganea, îl contrazice.

”Rosal nu a dus nimic la Vitalia, numai la SWO a dus”, ne-a declarat Cristi Ganea, directorul ADI Deșeuri Prahova. Faptul că Rosal duce,  fără derogarea APM, deșeurile către o rampă de gunoi și nu la stația de tratare, încalcă contractul cu ADI Deșeuri Prahova.

Conform acestui contract, Rosal are obligația de a descărca deșeurile doar în Stația de Tratare SWO.

”Dacă Agenția de Mediu le dă voie celor de la Rosal să ducă în altă parte, dacă le dă o derogare, contractul nu este încălcat. Însă fără derogare nu se poate”, a menționat Cristi Ganea, directorul ADI Deșeuri Prahova.

- Reclamă -

În replică, Florin Diaconu spune că nu există o derogare.  Stația de Tratare poate primi de la Rosal doar 500 de tone pe zi. Cum cantitatea de gunoi colectat este mult mai mare, surplusul trebuie să meargă către Vitalia. Lucru care până acum nu s-a întâmplat, Rosal depozitând tot gunoiul în stația SWO.

Cu sau fără derogare, contractul dintre Rosal și ADI Deșeuri este încălcat. Și asta pentru că Rosal are obligația ca deșeurile să treacă prin stație pentru a fi tratate și apoi duse către o rampă de gunoi. Asta este și logica pentru care a fost construita stația SWO, singura din județ.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img