Termo Ploiești a rămas de la 1 septembrie fără licența de funcționare de la ANRE, ceea ce pune în pericol întregul contract de delegare a serviciului public și inclusiv posibilitatea operatorului de a cumpăra gazele necesare pentru sezonul rece. Scandalul a răbufnit în ședința de astăzi a Consiliului Local, marcată de multe acuzații, dar puține soluții.
Operatorul municipal, înființat în 2022, a funcționat până acum în baza unei licențe provizorii emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. ANRE a anunțat, însă, că aceasta a expirat pe 1 septembrie.
Conducerea societății începuse în august corespondența pentru obținerea licenței definitive, însă până la termenul-limită n-a reușit să aibă documentația completă. ANRE a notificat Primăria, amintind că rămânerea fără licență duce, automat, la încetarea contractului de delegare. Automat, rămas fără contract, operatorul ar mai putea să funcționeze doar până la 1 decembrie, în baza unui prevederi legale privind asigurarea continuității serviciilor publice.
E de așteptat, în aceste condiții, ca administrația locală să demareze o nouă procedură de încredințare a serviciului, practic reluând, aproape de la zero, demersurile făcute anul trecut, la înființarea societății. Oficial, însă, nu există nimic. Există mai mult speculații, iar printre acestea sunt și unele mai puțin alarmiste, potrivit cărora operatorul ar avea șanse să obțină licența de funcționare în scurt timp, după prezentarea tuturor documentelor solicitate de ANRE.
Scandal în Consiliul Local pornind de la situația Termo Ploiești
Subiectul a fost discutat, pe un ton aprins, în ședința de astăzi a forului legislativ ploieștean, unde consilierul PNL Gheorghe Sârbu l-a acuzat pe primaul Volosevici că a permis să se ajungă în această situație și că nu le-a adus la cunoștință consilierilor notificarea primită de la ANRE pe 4 septembrie. În replică, primarul le-a amintit acestora că societatea se află în subordinea Consiliului Local, de altfel membrii AGA fiind doi aleși PNL.
„Termo a cui e, domnul consilier? Aveți o societate comercială în subordine. Mă acuză cineva că nu mă ocup de Termo, când aveți Termo? Cu CA-ul stabilit de voi și cu AGA? Cu RASP-ul, care trebuie să monitorizeze contractul și cu informarea Primăriei pe data de 4? Este ireal”, a răbufnit primarul Andrei Volosevici.
Creditul pentru gaze, pus în pericol
Dacă situația nu se rezolvă, Termo Ploiești riscă să nu mai poată să funcționeze după data de 1 decembrie. Mai există, însă, o miză urgentă, legată de gazele necesare în sezonul rece. Termo obținuse gaze rezervate, la preț redus, însă solicitase un credit bancar pentru plata lor, care trebuie făcută în avans. De altfel, Consiliul Local Ploiești aprobase recent un proiect prin care permitea contractarea acestui credit de 80 de milioane, girat de Primărie.
Rămânerea fără licență și, implicit, fără contract, echivalează și cu imposibilitatea operatorului de a mai lua acel împrumut. Asta ar însemna, mai departe, că gazele ar urma să fie cumpărate la un preț mult mai mare, ceea ce s-ar putea reflecta în tarif. Acesta este un alt motiv pentru care situația contractuală ar trebui rezolvată cât mai rapid. În timpul discuțiilor aprinse din șeința de azi a CL, Andrei Volosevici a sugerat că hotărârea privind creditul ar urma să fie revocată, fiind de așteptat ca una nouă să fie aprobată după lămurirea situației legate de licență și contract.
Termo Ploiești va lua un credit de 80 de milioane de lei, girat de Primărie, pentru plata gazelor necesare la iarnă
Orice întârziere poate avea, însă, consecințe nedorite! Dacă nu e rezolvată situația, ploieștenii racordați la sistemul centralizat riscă să ajungă la un tarif de încălzire foarte mare, asta dacă nu cumva vor rămâne complet fără căldură după 1 decembrie.