Primăria municipiului Ploiești, prin Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești, le reamintește ploieștenilor că,  în cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetățenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.

Există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărți de identitate.

În celelalte situații sau la împlinirea vârstei de 14 ani  cetățenii sunt obligați  să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului.

Termenele de valabilitate ale cărții de identitate sunt:

 • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de   valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
 • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de  valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
 • După împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani;
 • După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

Precizăm faptul că nerespectarea dispozițiilor legale constituie contravenție și se sancționează după caz, cu amenzi cuprinse între 40 Ron – 80 Ron.

Reamintim că, în baza dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 cu modificările și completările ulterioare, cetățenii au obligația să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român pentru a dovedi identitatea, cetățenia şi domiciliul, necesar la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constituție, precum şi în celelalte legi şi acte normative.

10 COMENTARII

  • Vei plati o amenda de 3500 Ron pt ca lucrezi in Anglia fara sa declari si nu ti-ai actualizat cartea de identitate in Romania. Asta ca sa va invatati odata minte ca nu ne intereseaza unde lucrati si cat timp esti roman trebuie sa-ti platesti taxele din venit catre Romania si sa ai la zi documentele pentru aceasta tara. Gavrila Gabriela, SEF SERVICIU Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Constanta.

 1. Incredibila birocratia în Romania ! România are o lege complet debila si anume aceea de ai pune pe toti cetatenii români care au domiciliu în strainatate sub tutela unei anumite persoane din România, ca si cum nu ar fi destul de maturi, destul de responsabili sa raspunda prin ei însisi de propria lor persoana . Eu consider ca aceasta situatie este una foarte umilitoare pentru toti românii din strainatate. Umilitoare si scandaloasa !

 2. deci, sunt plecat afara de ceva ani iar acum ma intorc in tara pentru o mini vacanta… dar buletinul imi este expirat de vreo 3 luni, vroiam sa stiu daca pot intra in tara cu el asa expirat ? ce pericole pot intampina la vama ? se uita la data de valabilitate ? tin sa mentionez ca pe langa faptul ca nu am avut timp am fost si delasator in a reinnoi actul de identitate… va rog , raspunsuri serioase , fara misto-uri… multumesc

 3. Buna ziua.Fiica mea este de mai multi ani in strainatate,are dubla cetatenie,dar buletinul romanesc a expirat de mult timp. Acum ar vrea sa-si scoata un nou buletin.Cum procedeaza?.Vine in tara cu documentul strain.

 4. Aici se face o mare confuzie in sensul in care un cetatean roman cu dubla cetatenie se poate legitima cu o CI sau pasaport strain in Romania fara nici o problema,
  conform OUG nr. 97/2005 “cu modificările și completările ulterioare, cetățenii au obligația să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate”
  Legea nu prevede sanctiuni pentru ne reinoirea actelor de identitate romanesti.

 5. Bunà ziua! Eu sìnt plecată din România de 15 ani.. Din motive personale nu am reusit să imi schimb buletinul expirat de mai mult de 7 ani.. Care ar fi amenda?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here