timbru de mediu 28667800

timbru de mediu 28667800TIMBRU DE MEDIU. Ministerul Mediului propune restituirea integrală a taxei plătite pentru prima înmatriculare a autoturismelor din România. Este vorba despre Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Proiectul este supus dezbaterii publice.

Potrivit notei de fundamentare pentru proiectul de faţă, motivele pentru care a fost făcută această propunere ţin de necesitatea armonizării legislaţiei naţionale cu hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în două cauze, în care s-a considerat nejustificată această taxă. De asemenea, statul încearcă acum să evite declanşarea unei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene.

Astfel, toţi cei care au plătit taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent.

Sumele de restituit se actualizează cu dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei de poluare şi prezent. Banii vor fi înmânaţi numai titularului obligaţiei de plată, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20 la sută din valoarea acestora. Cererile de restituire vor fi soluţionate în termen de 90 de zile de la înregistrare. De asemenea, sumele de restituit se actualizează cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică, la data emiterii deciziei de restituire.

Taxa de poluare a fost introdusă în anul 2012 şi trebuia plătită de toţi cei care îşi cumpărau o maşină înmatriculată în România, înainte de 1 ianuarie 2007. Taxa era calculată în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea maşinii şi coeficientul de poluare. Ulterior, în luna martie 2013, taxa a fost înlocuită de timbrul de mediu care este plătit o singură dată pentru un autoturism, atunci când acesta se află la prima înmatriculare în România sau pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare sau înmatriculare.

Sursa: www.romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here