fbpx
vineri, mai 3, 2024
spot_img

Trei localități rămân fără canalizare

Citește Și

- Reclamă -

Adrian Semcu 259x300 - Ziarul INCOMODSocietatea Cast SRL a reziliat contractul cu HidroPrahova pentru lucrările de canalizare de la Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte. Principalul motiv invocat – neachitarea unor lucrări deja executate, în valoare de peste 17 milioane lei. S-a intrat, astfel, într-un mare impas, într-o situație gravă și fără precedent, iar primii care suferă sunt cetățenii. Despre decizia Cast și urmările acesteia vorbește directorul general al societății HidroPrahova, Adrian Semcu.

Cum s-a ajuns într-o astfel de situație aproape incredibilă, având în vedere că este vorba, totuși, despre un proiect cu finanțare europeană?
Din punctul meu de vedere, Cast nu are motive întemeiate pentru rezilierea unilaterală a contractului. În adresa pe care ne-a trimis-o pe 12 octombrie, sunt invocate mai multe motive care nu au nici o legătură cu realitatea. Ceea ce pare a fi principala cauză este aceea că SC Cast nu ar fi încasat suma de 17 milioane lei. Nu este adevărat! Nu așa stau lucrurile în realitate! Eu nu contest faptul că SC Cast nu ar fi executat lucrări încă neplătite de această valoare, dar nu există documentele justificative necesare pe care Cast trebuia să le atașeze facturilor și fără de care Autoritatea de Management a Proiectului nu aprobă plata. Nu se pune problema că există cineva care nu vrea să plătească. Dar plata nu se face oricum, iar Cast știe asta.

- Reclamă -

Câți bani ați plătit până acum constructorului în cadrul acestui proiect?
Din mai 2014, de la începerea derulării contractului pentru proiectul “Extindere rețea de canalizare în Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte”, HidroPrahova a manifestat toată disponibilitatea pentru plata cât mai rapidă a facturilor către constructor. Pe 13 mai 2014, la câteva zile după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, Cast ne-a transmis o factură de peste 7 milioane lei, reprezentând avansul legal de 10% din valoarea totală a lucrării, pe care noi am achitat-o pe 16 mai 2014. De atunci, Cast a încasat de la HidroPrahova, în cadrul acestui proiect, peste 28 milioane lei, lucru pe care îl putem demonstra oricând. De altfel, ultima factură primită de la Cast datează din 26 octombrie 2015, ziua în care a și încetat contractul, are o valoare de peste 1,8 milioane lei, dar nu are anexat nici un document justificativ, astfel încât să putem să o înaintăm către Autoritatea de Management.

Deci este o problemă între Cast și dvs., HidroPrahova, ca beneficiar al lucrării. Dar suferă câteva zeci de mii de oameni. Ce facem acum cu lucrările lăsate baltă de constructor?
După ce am primit înștiințarea privind rezilierea unilaterală a contractului, am trimis către SC Cast Bănești o adresă prin care le solicităm clarificarea motivelor care au stat la baza deciziei lor. Pentru că o astfel de decizie nu se ia chiar atât de ușor. Avem un contract clar, sunt fonduri europene la mijloc, nu poți să reziliezi contractul așa, pur și simplu. Din păcate, încă nu am primit un răspuns din partea Cast. Până nu clarificăm această situație, stăm pe loc. În funcție de răspunsul lor, stabilim ce vom face mai departe, existând posibilitatea să ajungem chiar în instanță.

Care sunt procentele de realizare a lucrărilor de canalizare în cele trei localități pentru care Cast avea contract cu HidroPrahova?
În momentul de față, conform documentelor noastre, lucrările sunt realizate astfel: Câmpina – 44%, Bănești – 83%, Vălenii de Munte – 93%. Trebuie totuși să spunem că SC Cast a subcontractat 93% din lucrările din cadrul proiectului de canalizare pentru aceste trei localități, dar este adevărat faptul care contează, că pentru acest proiect contractul este încheiat între noi și SC Cast Bănești, ca antreprenor al lucrărilor. Că a subcontractat lucrările, e treaba lui, a antreprenorului. Dar Cast și-a asumat prin contract că va finaliza întregul proiect la 14 iulie 2015, termen care a fost de mult depășit.

- Reclamă -

Știți probabil că la nivelul municipiului Câmpina sunt multe nemulțumiri legate de relația cu HidroPrahova și derularea acestui proiect. Ce veți face dacă iese Câmpina din HidroPrahova?
Eu înțeleg perfect nemulțumirea câmpinenilor și a autorităților din Câmpina în legătură cu aceste lucrări. Pe de altă parte, toți cei implicați în acest proiect – constructor, beneficiar, inclusiv toți asociații săi, adică administrațiile publice din localități – au știut de la bun început condițiile desfășurării proiectului. Așa cum au știut de la început că doar printr-o asociere de acest tip, printr-un operator regional puteau fi accesate fonduri europene de o asemenea amploare. O eventuală decizie de a ieși din HidroPrahova are implicații mult prea mari pentru continuarea proiectului european și nu cred că ar fi benefic nimănui, nici Câmpinei sau altei localități, nici pentru HidroPrahova, nici populației.

Veți explica toate aceste lucruri și mâine, la Câmpina, la dezbaterea publică pe tema canalizării?
Din păcate, mâine nu cred că pot veni la Câmpina la dezbaterea publică. Ar trebui să merg la Covasna, unde are loc o întâlnire a tuturor directorilor operatorilor de apă și canal din țară cu ministrul Fondurilor Europene. Este o întâlnire programată de mai bine de o lună și la care am confirmat prezența. Voi avea, totuși, o discuție cu primarul muncipiului Câmpina, să vedem ce putem face și cum e mai bine.

 

Sursa: www.campinaph.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Restricții de trafic la meciul dintre Petrolul și Galați. Ce măsuri se iau

Traficul va fi restricționat duminică, în ziua de Paște, în zona stadionului Ilie Oană, unde se va disputa meciul...
Sari la conținut