fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Tribunalul Militar judecă redeschiderea dosarului privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

Citește Și

- Reclamă -

Judecătorii de la Tribunalul Militar București decid astăzi dacă se redeschide urmărirea penală în dosarul privind modul în care inspectorii ISU au controlat Ferma Dacilor, complexul care a ars în noaptea de Crăciun, când opt oameni au murit.

Solicitarea de redeschidere a urmării penale a fost făcută de procurorii DNA după incendiul din decembrie de la Ferma Dacilor. Dosarul viza modalitatea în care inspectorii ISU au făcut controale înainte de 2021, adică cu doi ani înaintea tragediei.

Citește și: Mesaj sfâșietor al supraviețuitorului care și-a pierdut tată și frații în incendiul de la Ferma Dacilor

- Reclamă -

Dosarul care are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală” a fost înregistrat la Tribunalul Prahova, dar instanța a declinat competența de soluționare către Tribunalul Militar, potrivit Agerpres.

În dosar erau vizați fostul prim-adjunct al inspectorului șef al ISU Prahova Dumitru Elisei și Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul instituției. Ulterior, potrivit portalului instanțelor de judecată, a apărut ca intimată în dosar și Adelina Ilie, administratorul din acte de la Ferma Dacilor din comuna Gura Vadului, sat Tohani.

Citește și: Un TV care se încingea, cea mai probabilă cauză a incendiului de la Ferma Dacilor

- Reclamă -

Elisei Tiberiu Dumitru s-a pensionat în anul 2021. După incendiul de la Ferma Dacilor, Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat public că pensionarea lui Elisei Dumitru, dar și a unui alt șef din cadrul ISU Prahova, nu s-au făcut cu ”voia lor”.

Mai exact, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Citește și: Ferma Dacilor a fost la un pas de demolare. Instanța i-a dat însă dreptate, iar Consiliul Județean nu a mai făcut recurs

„Fostul inspector șef al Inspectoratului Județean Prahova și fostul prim-adjunct al Inspectoratului Județean Prahova, care amândoi au plecat acum doi ani, nu au plecat, și vreau să subliniez, nu au plecat de voia lor. Deci ei au plecat în urma mai multor sesizări și în urma chiar ridicării accesului la documente clasificate, în urma unor constatări asupra activității lor în relație cu mai multe situații. Așa că plecarea lor atunci a arătat că ministerul a sesizat că sunt probleme, motiv pentru care ei au trebuit să treacă în rezervă”, a spus Raed Arafat.

- Reclamă -

Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.

”Miezul” acestui dosar este un control din iulie 2019 făcut de inspectorii ISU Prahova la complexul turistic din Tohani, al cărui patron de facto era Cornel Dinicu. Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, dar pompierii au emis doar un avertisment, iar ulterior au beneficiat de o masă de protocol la Ferma Dacilor.

Pe 26 decembrie 2023, în timpul nopții, un incendiu devastator a distrus complexul și a răpit opt vieți, dintre care trei copii, unul fiind fiul lui Cornel Dinicu.

Vezi aici imagini de la locul tragediei!

Cornel Dinicu, patronul de facto, dar și Vitomir Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie, administratorii din acte ai complexului, sunt cercetați penal pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Luni, 25 martie, instanța a judecat cererea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în cazul lui Cornel Dinicu, dar instanța a decis să fie judecat mai departe în libertate, sub control judiciar.

Citește detalii aici: Judecătorii din Ploiești nu-l mai vor pe Cornel Dinicu în arest la domiciliu

Potrivit anchetatorilor, construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale.

Citește și: Filmul incendiului de la Ferma Dacilor, povestit de copilul care a fugit din foc

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Ciolacu, născut la Buzău: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Val de critici la adresa premierului după...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, născut la Buzău, a făcut o gafă de proporții la Timișoara unde a declarat: ”Buzăul nu...
Sari la conținut