fbpx
marți, mai 7, 2024
spot_img

VIDEO Cum știi dacă trebuie să oprești sau doar să faci loc autospecialei de poliție cu girofar în funcțiune

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod continuă seria materialelor informative prin care vă prezentăm reglementări legale care pot fi de folos în viața de zi cu zi. Reporterii noștri au discutat cu polițiștii despre obligațiile pe care le au șoferii care observă în spatele mașinii o autospecială de poliție cu girofar în funcțiune.

Citește și: VIDEO Greșeala care le poate aduce șoferilor dosar penal. Ce trebuie să faci când cumulezi 15 puncte de penalizare

- Reclamă -

Am discutat despre cum pot face șoferii diferența între cazurile când trebuie doar să facă loc autospecialei sau când trebuie să oprească și, totodată, despre situațiile în care polițiștii pot face uz de armă dacă un șofer nu oprește la semnalul polițiștilor aflați în autospecială cu semnale acustice și vizuale pornite (video jos).

Citește și: INTERVIU Ce trebuie să știi despre permisul de armă și ce greșeli banale îți aduc un dosar penal. Cms. șef Sandu Frangulea, despre regimul armelor și munițiilor

Potrivit reprezentanților Poliției Prahova, șoferii sunt obligați să oprească pe acostament sau pe marginea drumului atunci când autospeciala are în funcțiune mijloace de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore. Dacă autospeciale are în funcțiune luminile albastre, este suficient ca șoferii să-i facă loc de trecere.

- Reclamă -

Citește și: În ce situații puteți face uz de armă și când se consideră legitimă apărare

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Aceștia sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate de trecere autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.

Pot folosi lumina roșie autovehiculele aparținând poliției și pompierilor, iar lumina albastră autovehiculele aparținând altor instituții autorizate, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.”, ne-a explicat comisarul de poliție Gheorghe Costache, ofițer în cadrul Serviciului Rutier Prahova.

- Reclamă -

În cazul în care semnalele îți erau adresate și ai oprit mașina, trebuie să rămâi în vehicul cu mâinile pe volan. Nici ceilalți pasageri ai mașinii nu au voie, potrivit legii, să deschidă portierele. În caz contrar, polițiștii vă pot sancționa.

„Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului rutier este obligat să rămână în vehicul cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile polițistului.

În cazul nerespectării indicațiilor polițistului, abaterea constituie contravenție și se sancționează cu amendă și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile.”, a precizat comisarul de poliție Gheorghe Costache.

Aceeași sancțiune o primesc și șoferii care nu opresc la solicitarea polițiștilor aflați în autospeciala cu semnale în funcțiune.

„Și în cazul nerespectării semnalelor regulamentare de oprire, abaterea constituie contravenție și se sancționează cu amendă și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.”, a mai explicat ofițerul de poliție rutieră cu care am discutat.

Polițiștii pot pleca în urmărirea șoferilor care nu au oprit la semnal și, în anumite cazuri, pot face chiar uz de armă pentru a-i opri pe „fugari”.

„Polițiștii pot folosi armamentul împotriva vehiculelor în condițiile legii, numai dacă există certitudinea că ocupanții acestora săvârșesc sau au săvârșit o infracțiune, transportă bunuri dobândite în urma comiterii unor fapte ilicite și nu opresc la semnalul regulamentar al polițistului în uniformă sau atunci când prin modul de conducere se pune în pericol în mod evident, viața sau integritatea corporală a polițistului sau a altor persoane.

În cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea, în scopul imobilizării acestora.”, a mai precizat comisarul de poliție Gheorghe Costache, ofițer în cadrul Serviciului Rutier Prahova.

Mai jos puteți vedea video cu explicațiile acestuia:

N.R. Acest material a fost realizat cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Institutul Geologic al României va face foraje la Slănic. Încearcă să identifice sursa surpării din zona centrală

Situația de urgență de la Slănic nu este încă rezolvată. Începând de mâine, specialiști din cadrul Institutului Geologic al...
Sari la conținut