fbpx
joi, mai 2, 2024
spot_img

În ce situații puteți face uz de armă și când se consideră legitimă apărare

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod v-a prezentat zilele trecute tot ce trebuie să știți dacă doriți să obțineți legal o armă și ce greșeli aparent banale vă pot aduce un dosar penal dacă dețineți permis de armă.

Citește aici interviul: Ce trebuie să știi despre permisul de armă și ce greșeli banale îți aduc un dosar penal. Cms. șef Sandu Frangulea, despre regimul armelor și munițiilor

- Reclamă -

Cei care dețin arme le pot folosi doar în anumite cazuri, fie în poligoane autorizate, fie în caz de legitimă apărare.

„Cazurile în care poate fi folosită o armă sunt limitative și prevăzute de Legea nr. 295/2004 rep., respectiv în poligoane autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. Totodată, în funcție de tipul armei există si alte situații în care armele pot fi folosite. De exemplu, armele de vânătoare pot fi folosite asupra vânatului pentru care a fost autorizat, armele de alarmă (start) pot fi folosite în cadrul competițiilor sportive, armele cu tranchilizante pentru tranchilizarea animalelor, etc.”, ne-a explicat comisar șef Sandu Frangulea, șef serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Prahova.

Chiar și atunci când vă este pusă viața în pericol, însă, potrivit legii nu aveți voie să trageți direct către o persoană, ci gradual, mai întâi efectuați somațiile legale, prevăzute în Legea 17/1996, la art. 46-52. Legea prevede și care ar fi acele situații considerate legitimă apărare. De exemplu, dacă vă intră hoții în casă, puteți folosi arma pentru care aveți permis împotriva acestora.

- Reclamă -

„Termenul de ”legitimă apărare” este definit de Codul penal care prevede că ”Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului. Se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.”, ne-a explicat comisarul șef Sandu Frangulea.

Însă, singurii care pot deține o armă sunt cei care au și un permis în acest sens. Dacă o persoană deține ilegal o armă și, în plus, o folosește, riscă să fie condamnată la închisoare.

Deținerea ilegală a unei arme este infracțiune și, în funcție de tipul armei, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru arme letale, respectiv de la 3 luni la un an sau amendă pentru armele neletale.

Uzul de armă fără drept constituie de asemenea infracțiune și se pedepsește cu închisoare de 1 la 3 ani în cazul armelor letale și închisoare de la 6 luni la 2 ani în cazul armelor neletale.

- Reclamă -

Dacă trageți accidental cu arma sau dacă aceasta se descarcă, trebuie să sesizați imediat autoritățile, chiar dacă nimeni nu a fost rănit.

„În cazul unor astfel de incidente, persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor şi asistenţă medical persoanelor rănite. Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.

Organul de poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.”, a mai precizat cms. șef Sandu Frangulea, la solicitarea reporterilor noștri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

AUR Prahova: ”PSD a împărțit mită electorală la Urlați. Încetați cu pomenile înainte de alegeri”

Deși nu a început oficial, campania electorală se anunță una complicată în Prahova. Au început și pomenile electorale, așa...
Sari la conținut