fbpx
miercuri, iunie 12, 2024
spot_img

VIDEO – Daniel Nicodim, coordonatorul intervenției în cazul ursului din Ploiești: „Alungarea este prima măsură cerută de lege. Am procedat de așa manieră încât nimeni să nu aibă de suferit”

Citește Și

- Reclamă -

Ursul care a pus pe jar autoritățile din Ploiești pare să fi fost alungat înspre albia Teleajenului, este ipoteza la care au ajuns echipele de intervenție după ce noaptea de miercuri spre joi a fost prima în care n-a fost raportată prezența animalului. Viceprimarul Daniel Nicodim, cel care coordonează intervențiile, a explicat cum au decurs lucrurile, care sunt competențele legale și care au fost obiectivele autorităților.

„După ultima apariție, am dispus monitorizarea zonelor respective, avem acolo echipaje de Poliție, Poliție Locală și Jandarmerie și, evident, echipa formată din medic și aparatul tehnic de la AJVPS. Din fericire, noaptea trecută am avut doar un apel, care nu s-a confirmat, iar speranța noastră este că ursul și-a continuat drumul undeva spre albia râului Teleajen, variantă susținută și de vânători, care cred că acesta este și traseul pe care a venit inițial. În primul rând, cred că este important că a fost scos din zona aceea de 500 de hectare dintre Ploiești și Blejoi, în care vânătorii spuneau că începuse să se obișnuiască și, fiind o zonă cu apă, cu diverse alte surse de hrană, el ar fi putut să-și facă habitatul acolo și să începem să ne obișnuim cu el. Nu e cazul, a ieșit din zona aceea”, a declarat, joi, viceprimarul Ploieștiului, Daniel Nicodim.

- Reclamă -

În ce situații pot fi împușcați urșii

Scenariul privind posibila alungare vine după ce autoritățile identificaseră un areal de circa 500 de hectare în care se crede că ursul mișuna noaptea și se ascundea ziua, mărginit de străzile Găgeni și Văleni și de DN1B, practic între rafinăria Vega și Spitalul Județean. Cel mai mare pericol a fost în momentul în care animalul a ajuns la est de Vega, până în zona locuită din cartierul Bereasca.

Echipajele au folosit camere cu termoviziune pentru reperarea animalului sălbatic, iar în una dintre nopți au încercat să-l tranchilizeze și să-l captureze, însă ursul, în momentul în care a simțit înțepătura, a luat-o la fugă prin lanul de porumb, fiind găsit după aproximativ 20 de minute, când nu se știa în cât timp trece efectul tranchilizantului.

- Reclamă -

Fake News cu ursul de la Ploiești. Anunțul autorităților

„Într-o singură seară a atins un cartier locuit, cartierul Bereasca, dar în permanență echipele forțelor de ordine și echipa cu doctorul care avea misiunea să-l tranchilizeze și cu personalul tehnic de la AJVPS care putea să intervină în situații mai grave au fost imediat în urma lui. A fost reușită izolarea lui într-un perimetru cu vegetație din cartierul Bereasca, ulterior fiind scos către câmp, către râul Teleajen. Practic, asta este prima măsură cerută de lege, alungarea lui. Am procedat de așa manieră încât nimeni să nu aibă de suferit. Singurul inconvenient este acesta al alertării populației în toiul nopții, dar e mai bine să prevenim. Nu este un ursuleț, este un urs tânăr, de aproximativ 150 de kilograme, încolțit și hăituit, dacă se acțiuna asupra lui cu metode exaltate el putea deveni un pericol pentru populația din zonă”, a mai declarat viceprimarul Ploieștiului, explicând că ordonanța de Guvern care reglementează modul de intervenție în astfel de situații impune o intervenție graduală, în funcție de comportamentul animalului.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Legea e facuta de prostii din Parlamentul Romaniei!1 Sa fie clar, numai prosti in ParlamentulRomaniei! Legea trebuia sa explice clar: daca un urs se afla intr-o localitate cu peste 1.000 de locuitori truie IMPUSCAT! Sa ne gandim in principal la romani, la oamenii care locuiesc in localitate si dupa aceea la animalul salbatic! Ati trimis toate gloantele in Ukraina si nu ati gasit unul pentru un biet URS??? In Romania este loc de 1.000- maxim 2.000 de ursi, in toata Romania, nu de 12.000 pana la 15.000 de ursi! Faceti ceva ca e de rau!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Diana Șoșoacă în ambulanță. Spune că a fost bătută de jandarmi

Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a fost bătută de jandarmii care asigurau paza la o clădire unde erau depozitați...