batrana moarta

batrana moartaAncheta în cazul bătrânei de 83 de ani, moartă pe un câmp din Braşov, după ce a fost lăsată să plece din spital în pijamale şi papuci, scoate la iveală tot mai multe nereguli. Medicul care a externat-o nu era nici măcar angajat sau colaborator al unităţii spitaliceşti. Iată cele trei întrebări care ar putea ajuta la găsirea greşelilor ce au dus la această tragedie imposibil de acceptat într-o ţară europeană a secolului 21.

  • Ce căuta un medic din alt spital să facă gărzi la unitatea din Braşov, sub parafa altui medic?

O anchetă internă la Spitalul “Tractorul” scoate la iveală lucruri incredibile. Medicul Veronica Grigore, care era de gardă sâmbătă dimineaţă, nu e angajat al Spitalului Judeţean din Braşov, ci al unui spital din judeţul Covasna. Mai exact, este medic specialist reumatolog la spitalul din oraşul Sfântu Gheorghe. Ea îl înlocuia pe medicul de gardă titular, Eva Ionel, pe motiv că acesta se simţea rău. Potrivit Veronicăi Grigore, Eva Ionel i-ar fi spus că are o criză de lumbago-sciatică şi a rugat-o să o înlocuiască. Ba mai mult, i-a dat şi parafa. Medicul Grigore a spus însă că este prima oară când face o gardă în locul altcuiva. Ea a explicat că Ioana Caloian a vrut să plece neapărat, moment în care i-a cerut să scrie în registrul de consultaţii că refuză internarea şi să semneze, ceea ce femeia în vârstă de 83 de ani a şi făcut. Comisia de anchetă nu i-a găsit vreo culpă în acest caz, având în vedere că medicul a acţionat corect din punct de vedere legal, femeia plecând pe propria răspundere din spital. În tot acest timp, fiica şi nepoata femeii plecaseră acasă să îi aducă haine de schimb.

Cum a fost bătrâna lăsată să plece din spital doar în pijamale şi papuci?

După ce şi-a dat acordul pentru externare, bătrâna a vrut să plece. Era îmbrăcată într-un tricou, pantaloni de pijama, o păturică subţire la subraţ, avea papuci de unică folosinţă şi o branulă în mână. Singurul care a intervenit a fost paznicul unităţii spitaliceşti. ”Doamnă, nu puteţi să plecaţi aşa, luaţi loc aici şi aşteptaţi să vină cineva să vă ia”, i-ar fi spus bătrânei. O infirmieră care ieşea din tură a luat-o însă de mână pe bunică şi i-a spus că o duce ea la taxi. Nu a întrebat-o dacă are bani, nu a interesat-o că este în picioarele goale. Gardianul ar fi intervenit din nou. “Tu ai cojoc, măi fato! Tu nu vezi? Cum o scoţi aşa afară?, i-ar fi spus infirmierei, care a replicat că sunt doar doi paşi până la taxi. A condus-o la o maşină, dar şoferul a refuzat-o pentru că femeia a spus că vrea să meargă până la Brăila. Atunci, infirmiera ar fi dus-o la un alt taxi şi ar fi plecat. Însă şi acesta a refuzat-o, aşa că bătrâna a coborât din taxi, şi de atunci nu se mai ştie nimic de ea.

  • Cum a ajuns bătrâna desculţă pe câmp fără să o ajute nici un trecător?

34 de ore mai târziu, bătrâna a fost găsită moartă pe un câmp, îngheţată de frig, la aproape 3 km distanţă de spital. “Omul acesta a mers printre sute de oameni, în tălpile goale. A mers încet, înfofolită cu o pătură, pe o stradă mare, pe care circulau maşini. Pe o stradă cu pieţe, cu patiserii, cu magazine. Nu a oprit-o nimeni”, a spus revoltată, pentru gandul.info, Crina, nepoata femeii. Poliţiştii nu au stabilit până în prezent cu exactitate traseul pe care l-a parcurs bătrâna de la spital până în locul în care a fost găsită moartă. Raportul preliminar al legiştilor arată că femeia a decedat din cauza hipotermiei. Asupra femeii au fost găsite fişa de externare, cartea de identitate şi o bancnotă de 5 lei.

Trei pacienți, aduși la spital pe aceeași targă

Ministerul Sănătății a deschis o nouă anchetă la Spitalul „Tractorul” după ce oficialii instituției au primit o sesizare din care reiese că trei bolnavi au fost transportați pe aceeași targă, în mașina Salvării. Conducerea spitalului spune că vinovat e șoferul ambulanței care urmează să fie sancționat. „Şoferul probabil s-a grăbit şi, în loc să facă două transporturi, cum ar fi trebuit, a făcut doar unul şi a luat mai mulţi pacienţi. Nu este nici normal, nici legal, prin urmare şoferul va intra în comisia de disciplină şi va fi sancţionat “, a spus Adrian Albotă, managerul Spitalului Judeţean Braşov, care administrează și unitatea „Tractorul”. (D. B.)

Sursa: www.click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here