fbpx
duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

Angajații Curții de Apel Ploiești au ieșit în stradă: ”De 6 luni nu ne-am primit integral salariile”

spot_img

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

Angajaţii Curţii de Apel Ploieşti pe funcţii de specialitate şi personal conex acuză că, din cauză că tribunalele de pe raza acestei instituţii „nu au declarat şi nu s-au înregistrat corect în contabilitate cu sumele reprezentând drepturi salariale restante neachitate”, ei nu și-au primit integral salariile.

În acest moment, în faţa sediului Curţii de Apel Ploieşti, are loc un protest la care participă zeci de sindicaliști.

Revendicările nu privesc plata  salariului, ci restanțe rezultate, începând cu luna aprilie 2023, din aplicarea unor hotărâri judecătorești în baza cărora au fost emise acte administrative de natură salarială, situaţie în care se află, pe lângă grefieri, şi alte  categorii de personal din raza Curţii de Apel Ploieşti ( judecători, funcţionari publici).

- Reclamă -

Solicitările protestatorilor sunt în afara cadrului legal, întrucât curțile de apel și tribunalele au calitatea de ordonatori secundari, respectiv ordonatori terțiari de credite şi nu dispun de buget propriu, ci doar în limita alocării de către ordonatorul principal de credite.

Aceasta deoarece, potrivit prevederilor Legii nr.304/2022 privind organizarea judiciară, începând cu data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2023, bugetul curților de apel și al tribunalelor aprobat pentru cheltuielile de personal ale acestor instanțe a fost cuprins în bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind gestionat de aceasta, iar președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție are calitatea de ordonator principal de credite pentru instanțele judecătorești cu privire la aceste categorii de cheltuieli.

Prin urmare, curțile de apel și tribunalele derulează activitatea economico-financiară strict în conformitate cu prevederile legale în materia execuției bugetare, între care şi dispoziţiile art.14 alin.3 din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice potrivit cărora „nicio cheltuială din fonduri publice nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu este aprobată potrivit legii și nu are prevedere bugetară”.

- Reclamă -

Bugetele alocate în anul 2023 Curții de Apel Ploiești și tribunalelor: Prahova, Dâmbovița și Buzău,  aflate în circumscripţia Curţii de Apel Ploieşti nu cuprind prevederi bugetare pentru plata drepturilor salariale restante,  rezultate din actele administrative de stabilire a drepturilor salariale în anul 2023.

În consecinţă, în lipsa prevederilor bugetare cu această destinație nu pot fi angajate, ordonanțate și plătite diferențele de drepturi salariale pentru perioada aprilie 2023 – octombrie 2023.

Pe cale de consecință, nu este legală revendicarea privind rectificarea datelor înscrise în sistemul național de raportare – FOREXEBUG pentru perioada aprilie – octombrie 2023, inclusiv.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Un șofer beat a provocat un accident pe DN 1

Un șofer băut a provocat un accident rutier pe DN 1, duminică dimineață.Accidentul s-a produs în afara localității Bănești....
spot_img