Avaria la magistrala de apă potabilă care deservește 15% din suprafața Ploieștiului a pus în real pericol sănătatea a aproximativ 30.000 de ploieșteni. Primarul Adrian Dobre a prezentat, luni, într-o conferință de presă, detalii îngrijorătoare cu privire la cel mai grav incident de acest fel din perioada recentă.

Din prezentarea făcută de primarul Ploiești reies o serie de aspecte care necesită răspuns din partea societăților și a instituțiilor care au responsabilități privind atât furnizarea apei potabile în Ploiești, cât și verificarea calității apei.

Datele incidentului, pe scurt

Potrivit unui comunicat al Apa Nova, avaria s-a produs sâmbătă dimineață, în jurul orei 5.30. Primarul Adrian Dobre a luat la cunoștință la peste patru ore de la producerea incidentului. Și asta datorită sesizărilor primite de Primăria Ploiești, prin dispecerat, de la cetățeni, cu privire la faptul că apa de la robinet este tulbure.

A fost convocat de urgență comandamentul, unde au fost chemați reprezentanții ApaNova și ai DSP Prahova.

Ulterior, a fost instituită măsura interzicerii folosirii apei de la robinet pentru băut, gătit, spălat, etc în zonele afectate, respectiv  cartier Albert, cartier Nord (zona Republicii) si cartier Gheorghe Doja pană la Catedrală.

Alimentarea cu apă în respectivele zone a fost asigurată dintr-o altă sursă, însă măsura a rămas în vigoare și la această oră, până la obținerea rezultatului analizelor microbiologice.

Măsura a fost și este una preventivă.

În școlile din zonă au fost luate măsuri specifice. Au fost oprite toate sursele de apă, iar cei aproximativ 5.000 de copii și elevi de la grădinițele și școlile din zonă primesc apă îmbuteliată. De asemenea, ploieștenii din zona afectată au avut posibilitatea de a se aproviziona cu apă de băut de la cisternele puse la dispoziție de ApaNova, la cererea Primăriei Ploiești.

Totuși, reies mai multe nereguli, în special privind comunicarea între instituții, ceea ce a dus la înștiințarea târzie a oamenilor, la aproape 10 ore de la producerea incidentului.

Avarie și la comunicare

Prima întrebare la care trebuie să răspundă Apa Nova, DSP Prahova și RASP este de ce s-a comunicat atât de târziu incidentul. Modalitatea cea mai rapidă de înștiințare a populației că apa de la robinet nu este potabilă a fost comunicatul de presă dat de ApaNova și DSP Prahova după organizarea comandamentului, la 10 ore de la producerea avariei! Primul mail, cel de la Apa Nova, a ajuns pe adresa redacțiilor publicațiilor prahovene la ora 13.46! Cel de la DSP a ajuns după încă o oră, la 14.48, la aproape 10 ore de la producerea incidentului!

Cred că, dacă nu făceam acel comandament, nu exista niciun comunicat din partea entităților abilitate. Am cerut verificarea contractului cu Apa Nova pentru a vedea ce prevede în astfel de situații. De ce, de la ora 5.30, până la ora 10, nu au fost înștiințate autoritățile locale, nu înțeleg“, a declarat primarul Adrian Dobre. Acesta s-a referit la posibilitatea aplicării de sancțiuni pentru operator.

Conducta este în garanție! Nu se știe locul exact unde s-a produs avaria

Magistrala respectivă este în garanție până în anul 2020. Astfel, nu poate interveni decât firma care a făcut lucrarea. Lucrările au fost efectuate în 2015, când au fost înlocuite și liniile de tramvai. Avaria s-a produs în zona sensului giratoriu de la Mihai Viteazul, dar locul nu este stabilit cu exactitate.

O altă întrebare care necesită răspuns este cum de s-a spart o conductă montată în 2015. De asemenea, nu se știe de ce apa nu a ieșit la suprafață.

Modernizarea rețelei în zonă s-a făcut în 2015, odată cu reabilitarea liniilor de tramvai. Sunt și eu curios cum o conductă de 630 de milimetri în diametru, montată în 2015, a suferit o astfel de avarie. Firma care a făcut lucrarea este Tancrad“, a spus primarul Adrian Dobre.

Firma a venit abia luni! Marți încep lucrările 

Reprezentanții firmei Tancrad au venit astăzi la primărie. Abia mâine se vor apuca de treabă pentru remedierea problemei, la trei zile de la raportarea avariei. Reamintim că zonele afectate sunt aprovizionate dintr-o altă sursă din cele trei rămase disponibile. Măsura de interzicere a consumului rămâne valabilă până la efectuarea analizelor microbiologice care să ateste că, în rețea, nu au rămas elemente care să pună în pericol sănătatea oamenilor. 

Mai jos, puteți viziona înregistrarea conferinței de presă care a fost convocată astăzi de primarul Adrian Dobre:

Declarații de presă cu privire la avaria Apa Nova

Posted by Adrian Dobre on Monday, February 11, 2019

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here