Avionul prezidențial al fostului președinte al României Nicolae Ceauşescu va fi scos la licitație.

Avionul destinat călătoriilor fostului președinte este un ROMBAC 1-11, fabricat în anul 1982.

Atunci a fost prezentat public primul și singurul model de avion de pasageri cu reacție construit în România sub licență britanicilor de la BAC (British Aircraft Corporation).

Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa iar un an mai târziu a fost efectuat şi zborul inaugural cu pasageri pe ruta București-Timișoara. cu acest model de avion.

La momentul respectiv, România devenea primul stat comunist din lume, cu excepţia URSS, care realiza un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989.

Aparatul de zbor va fi scos la licitație pe 27 mai, prețul de pornire fiind 25.000 de euro.

Tot atunci, la același preț, va fi scos la vânzare și avionul prezidențial „Negrești”, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu.

Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România. Aeronava a efectuat primul zbor în 1989.

Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, la categoria tezaur. Licitația este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma casei de licitații.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here