fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Candidatul PNL Prahova pentru Camera Deputaților, dr. Bogdan Nica, are soluții pentru stoparea poluării din Ploiești. INTERVIU

Citește Și

- Reclamă -

Una din cele mai stringente probleme a rămas poluarea din municipiul Ploiești! În acest sens, am intervievat unul dintre candidații Partidului Național Liberal Prahova pentru Camera Deputaților, pe dr. Bogdan Nica, pentru a afla care ar fi soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme.

Reporter: În primul rând, care este poziția dumneavoastră referitor la problema poluării din Ploiești?

- Reclamă -

Dr. Bogdan Nica: Înainte de orice altceva, de calitatea mea de politician sau de candidat pentru Parlamentul României, sunt ploieștean și respir același aer precum concetățenii mei și sufăr alături de ei, atât eu, cât și familia mea. Diferența o face faptul că dacă voi câștiga un mandat în Parlamentul României voi avea la îndemână pârghiile necesare pentru a schimba ceva. Consider că la ora actuală poluarea industrială este cea mai mare și cea mai acută problemă a Ploieștiului. Iar dovadă în acest sens stau toate sesizările primite de la ploieștenii cu care discut frecvent pentru a afla problemele lor, dar și campaniile duse de mass-media locală. De luni de zile toți jurnaliștii se zbat și vorbesc despre acest fenomen, al poluării, dar prea multe lucruri nu s-au schimbat.

R.: De ce stau lucrurile pe loc? Ce ar putea fi făcut?

B.N.: Din păcate, actuala legislație nu pune niciun fel de mijloc la îndemâna autorităților locale pentru a combate efectiv și în timp real poluarea și poluatorii. Iar eu intenționez să schimb acest lucru. Degeaba își dorește actuala administrație să rezolve problema, dacă legislația nu sprijină acest lucru. Există în prezent un sistem de monitorizare a calității aerului din Ploiești și concentrația reziduurilor industriale nocive, dar experiența ultimilor ani a demonstrat că deși se înregistrează depășiri ale normelor legale, instituțiile de control nu pot determina cu exactitate sursa de unde provin emisiile nocive, cine se face vinovat de poluare. În acest sens, municipalitatea a venit cu inițiativa de a comanda o expertiză a calității aerului, care ar urma să stabilească responsabilii. A avut loc și o întrevedere între primarul Adrian Dobre, reprezentanții Gărzii de Mediu și ai companiilor industriale din Ploiești și din zonele limitrofe, dar, cum era de așteptat, „industriașii” au spus că nu sunt vinovați. Cred că acesta ar fi primul pas, administrațiile locale să poată verifica cine se face vinovat de poluarea din Ploiești.

- Reclamă -

R.: Cum ați putea ajuta în acest sens, din postura de parlamentar?

B.N.: Concret, prin modificările pe care le voi aduce legislației actuale, voi „înarma” primarii și Consiliile Județene cu instrumentele legale necesare să desfășoare activitatea de monitorizare 24/24 a principaliilor industriași. Cât timp nu avem resursele pentru a arăta clar cine se face vinovat de dezastrul ecologic din Ploiești, nu putem trage pe nimeni la răspundere. Acesta este primul lucru pe care îl voi schimba, pentru ca adminstrațiile locale să știe împotriva cui „luptă”.

R.: Odată identificați vinovații, ce se va putea face? Cum pot fi aceștia determinați să polueze mai puțin?

B.N.: Bineînțeles, acesta este un alt lucru pe care intenționez să îl schimb – modalitatea de sancționare a vinovaților. Este foarte important ca noul Parlament să pună la dispoziție suportul legal pentru sancționarea severă și pe loc a celor care nu respectă legea. Iar în acest sens avem un proiect susținut și însușit atât de colegii mei din PNL Prahova, cât și de toți primarii și consilierii județeni cu care am stat de vorbă în elaborarea lui. La ora actuală, legislația românească nu reglementează și nici nu sancționează poluarea olfactivă, o componentă diferită de poluarea prin emisii. Nu avem în România o legislație pentru mirosurile urâte, care afectează sănătatea noastră, a tuturor. De altfel, aceasta este și problema semnalată cel mai adesea de ploieșteni. Cu precădere seara, oamenii se plâng că nu pot respira din cauza mirosurilor din Ploiești, lăcrimează, tușesc, nu pot ieși din case. Iar acest lucru trebuie să înceteze și numai Parlamentul poate rezolva definitiv această problemă.

- Reclamă -

R.: Au mai existat inițiative de acest gen, privind o legislație care să stopeze fenomenul poluării?

B.N.: Da, în 2014 s-a vorbit despre un proiect referitor la monitorizarea și măsurarea mirosurilor, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția de Mediu din Brandenburg, proiectul fiind construit pe modelul german. Se dorea atunci implementarea unui sistem asemănător Directivei Germane de Măsurare a Mirosurilor, un model care funcționează cu succes în cea mai industrializată țară din Europa, Germania. Deși ideea era bună, proiectul pare acum abandonat. Cred că acesta ar putea fi reluat, astfel încât România să se alinieze țărilor civilizate, cu un cadru legislativ modern, european, cu privire la problematica poluării.

 

Difuzat de SC PROMEDIA ASR PRESS SRL la comanda PNL Prahova CUI 11160004

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

O nouă promoție de pompieri a terminat școala de la Boldești Scăieni

Pe data de 26 aprilie a avut loc ceremonia acordării gradului militar de ”maistru militar clasa a IV-a” și...
Sari la conținut