Nicolae Manolache, cetățean româno-american, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii prahovenii, fiind acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal. Bărbatul și-a ținut fiica, în vârstă de 42 de ani, închisă într-un buncăr din beton, prevăzut cu gratii la ușă și la geam, construit într-o zonă izolată din comuna prahoveană Jugureni.

Femeia, care suferă de afecțiuni psihice (epilepsie) a trăit ani de zile izolată de lume în condiții mizere, supusă unor pericole constante, fără să fie luată în evidența unui medic și fără să aibă acces la un tratament specific.

Buncărul în care era ținută sub lacăt femeia a fost descoperit întâmplător de către un polițist din comună. Clădirea era mai degrabă un depozit din beton, în care se aflau rafturi metalice ticsite cu tot felul de obiecte, o canapea, un frigider insalubru și o latrină improvizată dintr-o găleată din tablă, găsită plină cu fecale în ziua în care polițiștii au intrat în carcera din Jugureni. Femeia dormea, mânca și își făcea nevoile în aceeași încăpere au precizat anchetatorii.

În fața anchetatorilor Nicolae Manolache a recunoscut că s-a întors din America în România în 2002 și s-a stabilit în comuna Jugureni, unde se află una dintre cele mai sărace comunități din Prahova. A explicat că intenția lui nu a fost să-i facă rău fiicei sale, dar a considerat că trebuie să o țină închisă întrucât aceasta avea tendința să plece singură în pădure unde i s-ar fi putut întâmpla ceva rău. Nu a fost capabil să explice de ce nu a luat legătura atât amar de vreme cu un medic care să evalueze starea de sănătate a fiicei sale, însă a precizat că avea un tratament prescris în America pe care i-l administra conform recomandărilor doctorului american.

”Nu știu”, ”Nu cred”

Polițiștii au stat de vorbă și cu fiica bărbatului, dar starea de sănătate a acesteia nu i-a permis să poarte un dialog coerent. În referatul procurorilor se arată că victima răspundea constant la întrebări cu ”Nu știu” sau ”Nu cred”. Totuși femeia a negat că tatăl ei locuia împreună cu ea în carcera din deal, așa cum încercat Nicolae Manolache să inducă în eroare autoritățile.

”Fiind audiaţă persoana vătămată a menţionat faptul că inculpatul nu locuia împreună cu ea dar o vizita uneori fără a dormi în camera”, se arată în actul de acuzare al Parchetului.

În ceea ce privește responsabilitatea autorităților locale, care ar fi trebuit să aibă în monitorizare un astfel de caz, reprezentanții primărei au precizat că nici măcar nu au știut că fiica lui Manolache se află în România. Bărbatul ar fi declarat că fata lui ”este bine, în America” și a fost crezut pe cuvânt.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanța a reținut că Manolache a dat dovadă de ”lipsă de responsabilitate, indiferenţă faţă de nevoia de asistenţă medicală a propriului copil, care nu era înregistrat în evidenţele unui medic de familie deși se afla pe teritoriul României încă din anul 2011 şi totodată îi administra un medicament carbamazepină fără a exista prescripţia medicului specialist şi fără o evaluare periodică a efectelor acestui tratament.

”Acţionând în sensul privării de libertate într-o încăpere în care mânca şi totodată îşi făcea nevoile fiziologice, considerând că persoana vătămată îşi poate pune în pericol propria viaţă şi integritatea corporală atunci când nu este supravegheată şi se află în afara locuinţei, fără ca aceste aspecte să fie constatate de către un medic specialist şi fără a ţine cont de nevoile speciale ale unei persoane cu astfel de afecţiuni psihice, inculpatul a încălcat dreptul persoanei vătămate la respectarea demnității inalienabile, a autonomiei individuale, inclusiv a libertății de a face propriile alegeri și a independenței persoanei privând-o de orice posibilitate de a-şi  exercita drepturile civile, politice,economice, sociale și culturale”, a reținut judecătorul care a dispus arestarea preventivă.

Fiica bărbatului a fost preluată de un echipaj de la Serviciul de Ambulanță și a fost dusă la spital pentru evaluare medicală. Ulterior a fost preluată de DGASPC Prahova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here