Situația de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești este din ce în ce mai critică, iar Nicoleta Crăciunoiu, directorul economic al Primăriei, continuă să refuze să deblocheze banii pe care municipalitatea trebuie să-i dea către CSM. După luni de zile în care au fost consultate legi, au fost primite răspunsuri de la foruri superioare și i s-a explicat Nicoletei Crăciunoiu în fel și chip că plățile sunt legale, reprezentanții administrației aproape că nu mai au nicio pârghie prin care să o determine pe Crăciunoiu să își facă treaba și să deblocheze situația. În acest context, reprezentanții Clubului Sportiv Municipal nu mai au altă soluție decât să-i facă plângere penală Nicoletei Crăciunoiu pentru abuz în serviciu, lucru care se va întâmpla în perioada imediat următoare.

“Am luat această decizie ca urmare a consultării cu sportivii, dar și cu antrenorii și cu tot staff-ul de la CSM. Este o chestiune pe care ei mi-au cerut-o de mult, am încercat să o evit, dar acum, în al 12-lea ceas, nu mai am decât această soluție. Îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici”, a declarat Cezar Stoichiciu, directorul CSM Ploiești, despre această decizie de a-i face plângere penală Nicoletei Crăciunoiu.

Decizia vine ca urmare a faptului că directorul economic a refuzat, încă o dată, să deblocheze sumele de bani, în ciuda faptului că Direcția Juridic a Primăriei Ploiești a emis chiar astăzi un document prin care îi solicită să efectueze plățile și îi explică de ce acestea sunt perfect legale. Unul din argumentele lui Crăciunoiu a fost că salariile sportivilor nu pot fi plătite pe baza de PFA, în ciuda faptului că, în România, la ora actuală, există posibilitatea încheierii contractelor în trei moduri: contract de prestări servicii cu convenție civilă, dar acesta nu mai este legal de la introducerea Noului Cod Fiscal, contract de muncă sau contract de prestări servicii de tip PFA. Și varianta contractului de muncă este exclusă, întrucât organigrama clubului nu are prevăzute posturi de antrenori și de jucători și ar însemna ca aceasta să fie suplimentată cu 150 de posturi, în condițiile în care în Ploiești sunt 800 de posturi pentru toate instituțiile din subordinea Primăriei. Automat ar însemna ca personalul din celelalte instutiții să fie redus, iar salarizarea sportivilor ar fi undeva la 1.000-2.000 lei, condiții în care niciun jucător sau antrenor nu ar mai veni la CSM, iar de performanță nici nu ar mai fi vorba. Prin urmare, rămăsese problema ca Nicoleta Crăciunoiu să înțeleagă faptul că este legal ca drepturile bănești ale sportivilor să fie plătite în baza contractelor de tip PFA, iar Direcția Juridică a emis astăzi un nou document prin care aduce argumente suplimentare în favoarea acestui lucru.

Prin adresa nr. 897/01.09.2016 (foto jos), Direcția Juridică informează Direcția Economică despre faptul că plata serviciilor prestate de sportivii care au contract de tip PFA nu este plată salarială, ci intră la alt capitol, și anume “Materiale și prestări servicii cu caracter funcțional”.

“Subliniem faptul că sumele pe care CSM Ploiești le va folosi în scopul achitării prețului contractelor de prestări servicii pe care le are încheiate cu PFA-urile, nu sunt de natură salarială, fiind rezultate dintr-o activitate independentă, motiv pentru care acestea pot fi achitate din suma prevăzută la capitolul Materiale și prestări servicii cu caracter funcțional”, se arată în adresa trimisă astăzi de Direcția Juridică.

În consecință, Direcția Juridică, serviciul abilitat al Primăriei Ploiești să interpreteze legislația, al cărui rol chiar acesta este, îi solicită Nicoletei Crăciunoiu să efectueze plățile, îi garantează că sunt legale, dar și acum aceasta refuză. Rolul Direcției Economice este de a pune în aplicare deciziile Juridicului, de a trimite banii unde solicită acesta, serviciu care va răspunde ulterior dacă, ipotetic, ar fi o problemă vizavi de legalitatea plăților. Dar Direcția Economică, prin Nicoleta Crăciunoiu, se opune deciziei unui serviciu superior, care are legal dreptul de a stabili cum sunt distribuiți banii.

În plus, chiar Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie prin care specifică faptul că sportivii pot primi bani în baza contractelor de tip PFA. Direcția Regională a Finanțelor Publice, de asemenea, a trimis o adresă prin care a atestat legalitatea plăților. Curtea de Conturi i-a dat garanția Nicoletei Crăciunoiu că și dacă va fi pe viitor o problemă cu privire la legalitatea plăților, nu ea va răspunde, ci Direcția Juridică, alături de Consiliul Local. Consiliul Local este cel care a bugetat Clubul Sportiv Municipal, prin Hotărâre de Consiliu Local, care trebuie pusă în aplicare de direcțiile din subordinea Primăriei. Dar Nicoleta Crăciunoiu încalcă în acest caz inclusiv o Hotărâre a Consiliului Local Ploiești! Încă de la decizia ICCJ, Nicoleta Crăciunoiu trebuia să dea drumul la bani, dar a fost înțeleasă inițial când s-a temut și a fost ajutată să studieze legile pentru a se asigura că procedează legal. Dar acum are solicitări și informări de la toate forurile superioare în acest sens, dar continuă să refuze, inexplicabil, să își facă treaba! Nicoleta Crăciunoiu este cea care, la ora actuală, fără nicio justificare legală, ține blocate sumele de bani care asigurau funcționarea CSM și care trebuiau să ajungă la sportivii care în tot acest timp și-au respectat contractele de prestări servicii, au jucat pentru CSM, dar care nu și-au primit drepturile bănești de patru luni. Totul, din cauza refuzului Nicoletei Crăciunoiu de a pune în aplicare decizia superiorilor săi!

Refuzul nejustificat al Nicoletei Crăciunoiu de a-și face treaba nu lasă altă soluție reprezentanților clubului decât aceea de a-i face plângere penală pentru abuz în serviciu, pentru ca Justiția să facă lumină în acest caz și să o sancționeze pe Crăciunoiu, dacă se va dovedi că este vinovată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here