talharie catuse infractor
Foto cu caracter ilustrativ

Polițiștii și procurorii prahoveni au avut nevoie de aproape opt ani pentru a da de urma unor tâlhari care au jefuit și omorât un bătrân de 83 de ani. Bărbatul a murit la câteva zile după ce a fost atacat în propria casă, din cauza loviturilor cu toporul primite în timpul jafului. Unul dintre agresori a fost arestat preventiv abia în mai 2020, adică la șapte ani și patru luni de la comiterea faptei.

Bătrânul în vârstă de 83 de ani a fost atacat în casă în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2013 de către doi bărbați mascați. A fost lovit cu toporul în cap de către cei doi tâlhari care în cele din urmă au plecat cu mâna goală din casa victimei, pentru că bătrânul era prea sărac pentru a avea bunuri de valoare. Rămas singur, bărbatul a sunat la 112 pentru a cere ajutor. A fost internat, dar în data de 24 ianuarie 2013 a murit ”urmare a leziunilor suferite”, conform rechizitoriului.

În zilele cât a supraviețuit după ce a fost tâlhărit, bătrânul a apucat să le explice polițiștilor cum s-a petrecut totul, însă nu a fost capabil să dea prea multe detalii despre cei doi infractori, decât că unul era gras și altul slab, conform Adevărul.

”La scurt timp în camera în care locuia au pătruns doi bărbați tineri, mascați(descriși de victimă ca unul fiind mai slab și unul mai gras) care l-au lovit cu un topor în cap, ce aparținea victimei, după care au plecat”, se arată în rechizitoriu.

Conform procurorilor, cercetarea la fața locului a arătat că persoanele care au pătruns pe timpul nopții fără drept în locuința victimei, au spart becul care lumina curtea după care au spart ușa de intrare. Cu ocazia cercetării nu s-a constatat lipsa unor bunuri sau bani din locuință. Deasemeni s-au identificat două urme de încălțăminte.

În docimentul citat, procurorii au menționat că ”În cauză au fost efectuate pe parcursul mai multor ani ample cercetări pentru identificarea autorilor infracțiunilor”.

Unul dintre infractori a fost identificat după urma lăsată în casa bătrânului de către pantofii purtați în noaptea jafului. Pantofii respectivi au fost găsiți, în timpul unor percheziții, ascunși în podul casei.

”Urmare a acestei situații XX a fost testat poligraf cu privire la participarea sa la comiterea infracțiunii și a răspuns negativ iar prin Raportul de constatare tehnico-științific nr.369248/30.01.2013 s-a arătat că a avut un comportament simulat. Pantoful drept al încălțămintei găsite în podul locuinței inculpatului a fost expertizat și s-a identificat o urmă de culoare brună (……………) care a relevat  atât profitul genetic al inculpatului XX, cât și al victimei  XX și testul a indicat prezența sângelui”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Suspectul a fost audiat în cauză de procuror, cât și de judecător cu ocazia luării măsurii arestării preventive însă nu a recunoscut comiterea faptei și nici nu a explicat în vreun fel existența probelor care îl incriminau.

Tribunalul Prahova a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Ion Gheorghe, principalul suspect al tâlhăriei din ianuarie 2013, în data de 21.05.2020 la 19.06.2020, măsură prelungită până la data de 19.07.2020 inclusiv, când procurori au cerut din nou prelungirea mandatului de arestare. Cât timp a fost arestat, suspectul a fost supravegheat din punct de vedere tehnic, dar în tot acest timp nu a scăpat vreo informație care să-l incrimineze.

Ion Gheorghe a fost deferit justiției în data de 7 iulie 2020, fiind acuzat de tâlhărie urmată de moarte victimei. Complicele bărbatului nu apare ca inculpat în acest dosar, conform portalului instanțelor de judecată.

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Eu consider ca batrinul trebuia amendat ; chiar si postmortem . Sigur nu avea gratii la ferestre , ferestrele nu erau antiglont , usa de la casa nu era blindata , sistem de alarmare conectat la un dispecerat autorizat , analiza de risc la securitate fizica , asigurare de viata , eventual topor asupra lui , ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here