fbpx
miercuri, mai 1, 2024
spot_img

Dezastru la Băile Telega. Turiștii își riscă viața înotând printre scânduri și gunoaie: ”Îmi pun oamenii în cap dacă le închid”

Citește Și

- Reclamă -

Zeci de turiști și localnici, în mare parte vârstnici și copii, își riscă viața intrând în ceea ce a mai rămas din Băile Minerale Telega, o paragină periculoasă și plină de capcane chiar și pentru un om în putere.

 Lacul sărat despre care se spune, fără să existe un studiu recent, că are proprietăți curative în special în patologia reumatismală, este înconjurat acum de un munte de lemne și gunoaie, ruina a ceea ce a fost până nu demult zona de plajă a băilor.

- Reclamă -

Accesul în lac este o aventură periculoasă, dar oamenii nu renunță la apa sărată și se îmbăiază printre scânduri, cuie și gunoaie, folosind o scară improvizată din lemn putred.

Cât băile au fost funcționale (până în anul 2019) în jurul lacului era amenajat un podeț din lemn, folosit ca zonă de plajă, vestiare, grupuri sanitare, zona de duș, terase. Acum toate aceste construcții din lemn sunt prăbușite, formând un munte de scânduri pline de cuie ruginite.

Oficial, accesul spre lac nu este permis, zona fiind chiar îngrădită cu un gard de sârmă, dar care a fost rupt și înlăturat de oamenii care insistă să meargă la tratament în ciuda dezastrului și pericolului de aici.

- Reclamă -

Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, susține că la băi vin încă oamenii care s-au tratat aici zeci de ani la rând și nu acceptă ca primăria, care este acum proprietar, să îngrădească zona și să blocheze accesul spre lac.

”Mi-aș pune oamenii în cap. Oricum Poliția Locală este prezentă acolo zilnic și supraveghează zona”, spune Costel Brezeanu. Edilul a explicat că nici măcar un grup sanitar nu poate fi amenajat la băi, atâta vreme cât băile sunt în procedură de licitație publică.

Băile Minerale Telega au reintrat în proprietatea primăriei, după un scandal de ani cu fostul concesionar care nu se dădea dus, deși nu respectase prevederile contractuale. După rezilierea contractului, băile au fost scoase la licitație, iar la începutul lunii iulie a fost desemnat și câștigătorul, o societate cu sediul în Telega.

Licitația pentru Băile Minerale Telega a fost câștigată de o societate din comună. Este o concesiune pe 49 de ani, concesionarul având obligația contractuală să plătească două milioane de lei redevența pe toată perioada, platibilă în primii zece ani. În plus, o altă prevedere a contractului obligă concesionarul să aducă la stare de funcționare băile în primul.

- Reclamă -

Rezultatul licitației a fost însă contestat de firma concurentă. Până la rezolvarea acestui litigiu, Băile Minerale de la Telega rămân în stadiul actual. Contestația se judecă în instanță, la Tribunalul Prahova, dar deocamdată nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Primăria Telega anunțase, anul trecut, că va iniția un proiect pentru atragere de fonduri europene în vederea reamenajării băilor, dar ideea a fost abandonată întrucât nu exista o axă de finanțare pentru domeniul agrement. Prin urmare, la începutul acestui an, Consiliul Local a decis tot pentru varianta concesionării băilor unui investitor. Câștigătorul desemnat în iulie 2023 ar trebui să redeschidă băile într-un an, iar în patru să amenajeze întreg complexul destinat cazării turiștilor.

 - Ziarul INCOMOD

Cât de valoroasă este apa sărată de la Telega

Istoria Băilor Termae de la Telega începe undeva în anii ’30. În jurul acestor băi s-a dezvoltat turismul balneoclimateric. Caracteristicile fizico-chimice ale lacului central Telega, gradul ridicat de concentrație al sării (clorura de sodiu și altele) și stabilitatea apei conferă acțiuni terapeutice pentru boli ale aparatului locomotor după cum urmează:

– manifestări reumatismale degenerative, incluzând artroze (gonartroză, cocsartroză, manifestări artrozice la nivelul coloanei vertebrale) și periarticulare (periartrita la umăr, șold,
genunchi, bursite, tendinite);
– sechele post-traumatice;
– sindroame dureroase de tip neurologic;
– boli ginecologice (anexita, scleroza chistică, sterilitate)
– afecțiuni vasculare periferice: arteriopatie obliterantă-stadiul I și II, insuficiență veno-limfatică (varice la membrele inferioare, edem limfatic);
– afecțiuni ale căilor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzita, faringita) sau bronșită cronică, potrivit site-ului primăriei.

Gloria băilor sărate a început să apună la începutul anilor 2000, odată ce au fost concesionate unei societăţi private. De la un an la altul complexul turistic s-a degradat din ce în ce mai mult, astfel că societatea care îl administra nu a mai reuşit să obţină avizele necesare funcţionării, dar nici nu a investit pentru modernizarea lui, aşa cum prevedea contractul de concesiune.

 - Ziarul INCOMOD

Fostul concesionar, un SRL administrat de Virginica Cacarumbas (personaj notoriu în județ) nu doar că nu a investit, dar nici nu s-a lăsat dus. A fost nevoie de o lungă serie de procese care au durat mai bine de trei ani pentru ca primăria să reintre în posesia băilor în primăvara anului trecut.

Băile Sărate de la Telega au fost concesionate societăţii Oaky SRL în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată la acel moment prin faptul că societatea concesionară era obligată, prin caietul de sarcini, să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

AUR Prahova: ”PSD a împărțit mită electorală la Urlați. Încetați cu pomenile înainte de alegeri”

Deși nu a început oficial, campania electorală se anunță una complicată în Prahova. Au început și pomenile electorale, așa...
Sari la conținut