Foto cu caracter ilustrativ

Lacul de acumulare Paltinu a crescut spectaculos în ultimele zile în urma ploilor abundente astfel că autoritățile nu exclud ca, dacă regimul meteorologic nu se schimbă în cel mai scurt timp, să evacueze parțial apa din lacul de acumulare, o procedură periculoasă ce va necesita avertizarea populației din aval de Barajul Paltinu. Deocamdată însă situația este sub control, susțin reprezentanții Administrației Bazinale Buzău – Ialomița, iar veștile de la meteorologi sunt bune, pentru că de joi se pare că ploile, cel puțin în zona Valea Prahovei se vor opri.

„Deocamdată nu se impune deschiderea golirii de fund, pentru că evacuarea de 15 mc/s care se produce prin intermediul grupurilor hidroelectrice este suficientă. Doar dacă se schimbă situația hidro – meteorologică, se va lua în discuție evacuarea suplimentară a apei din baraj,” a declarat Mariana Lăcătușu, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale Buzău – Ialomița.

Conform reprezentanților Apelor Române, lacul se află astăzi la nivelul de 646,15 mdm (metri deasupra mării) în condițiile în care capacitatea maximă a barajului Paltinu este de 649 mdm. În ciuda faptului că autoritățile susțin că situația este sub control și că nu există niciun pericol, localnicii sunt panicați, mai ales după ce au văzut că una dintre proprietățile aflate pe malul lacului a fost parțial inunndată, iar nivelul apei în loc să scadă, crește de la o zi la alta și asta se poate vedea cu ochiul liber. Unul dintre brațele râului Doftana care se varsă direct în lacul de acumulare Paltinu a început să sape din maluri, distrugând parțial o pescărie privată situată la coada lacului.

Autoritățile ridică din umeri și spun că vina aparține integral celor care și-au construit vila acolo, în cuva lacului, în zona inundabilă, fără să țină cont de riscuri. În schimb, localnicii susțin că ei au respectat legea atunci când au făcut investiția, dar că vina o poartă cei care refuză să evacueze apa din baraj atunci când nivelul apei crește vizibil. 

Dacă se va ajunge în această vară la deschiderea golirii de fund a barajului, nu ar fi prima dată în ultimii ani când se recurge la această procedură. În astfel de cazuri, populația din ava este avertizată să evacueze zona, iar turiștii care campează de regulă în imediata apropiere a albiei râului Doftana, sunt rugați să părăsească zona, pentru că exist risc major de viitură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here