Gelozia, furia și lăcomia sunt principalele trei motive care au stat la baza celor mai cumplite crime sau tentative de crimă petrecute în Prahova și care au îngrozit comunități locale pentru o lungă perioadă de timp.
În ultimii 20-30 de ani, acest spectacol cumplit la care au fost martori și victime deopotrivă, copii de câțiva ani, tineri și bătrâni neputincioși, s-a repetat constant, aproape an de an în Prahova, și nu a ocolit aproape niciun mare oraș din județ. Nu putem să nu remarcăm însă faptul că, în prima parte a anului 2016, violența excesivă parcă s-a dezlănțuit în Prahova, iar omorurile săvârșite cu o duritate ruptă din filmele de groază, au ținut prima pagină a ziarelor și au dat de furcă polițiștilor care au  fost nevoiți să apeleze la toate strategiile pentru a da de urma criminalilor.
Crima dublă de la Starchiojd
Mai puțin mediatizată, și asta probabil pentru că nu avea în spate o poveste cu miez, care să atragă publicul, crima dublă de la Starchiojd – în urma căreia două persoane, tată și fiu,  au murit în chinuri groaznice – este ultima tragedie petrecută în Prahova. Va rămâne cu siguranță în memoria comunității locale drept unul dintre cele mai violente momente și asta din cauza caracterului primitiv cu care autorii crimei au acționat, de-o brutalitate ieșită din comun și fără să aibă un motiv real.
Victimele, Ion și Constantin Pântece, tată și fiu, au fost găsiți fără suflare, în dimineața zilei de 21 august, aruncați într-o râpă, din localitatea Starchiojd. Dispariția lor fusese anunțată de soția disperată că cei doi nu se întorseseră acasă. Cei doi au fost omorâți cu bestialitate, după ce au fost atacați de câini de stână, asmuțiți asupra lor de trei ciobani, apoi jucați în picioare și bătuți cu bâte din lemn. Când nu au mai mișcat, au fost târâți câteva sute de metri până în dreptul unei vâlcele și aruncați acolo deși cei cei doi bărbați încă mai respirau. Au fost găsiți 24 de ore mai târziu, dar își dăduseră sufletele. Criminalii au fost identificați imediat. Erau trei frați dintr-o comună apropiată, Bărbuceanu Nicolae, Ilie și Constantin, cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani. Doi dintre ei și-au recunoscut fapta, dar unul, care a și fugit după comiterea crimei, nici acum nu recunoaște. Au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, în data de 19 septembrie, pentru omor, iar dosarul lor se judecă la Tribunalul Prahova.
ciobani
Crima de pe strada Poligonului
Această crimă se întâmpla la doar câteva săptămâni după un al eveniment sângeros petrecut de această dată în Ploiești. De data aceasta fusese vorba despre o crimă pasională, în care protagoniști au fost soția unui ofițer MApN și amantul său, un bărbat fără căpătâi care obișnuia să trăiască pe spatele femeilor. Vasile Pascale, principalul suspect al crimei de pe strada Poligonului, așa cum a fost numită de presă, a fost căutat de poliție și de procurori zile la rând. A fost găsit datorită unei greșeli făcută de bărbat. Prea sărac, probabil, ca să-și permită să arunce hainele cu care era îmbrăcat la momentul comiterii faptei, Pascale a fost identificat drept autor al crimei după petele de sânge găsite pe geanta de voiaj și pe pantaloni. În plus, bărbatul avusese și tupeul să-i fure victimei portofelul în care aceasta avea cardurile și alte documente. Nu și-a recunoscut fapta, dar declarațiile martorilor (femeia, iubita oficială, cu care fugise la Mamaia imediat după ce o omorâse pe Tatiana, amanta de la Ploiești) și discuțiile purtate pe Facebook și prin sms cu victima l-au trădat pe Pascale, iar acum este trimis în judecată, evident în stare de arest preventiv, în două dosare penale: unul de omor și altul în care este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
În ceea ce privește mobilul crimei, acesta a rămas deocamdată un mister. Din discuțiile pe care Pascale le-a purtat cu Tatiana înainte de oribila crimă, reiese, susțin anchetatorii, că cei doi se certaseră. Tatiana se supărase pentru că amantul său stabilea ca loc al întâlnirilor un maidan frecventat de oamenii străzii și nu un hotel sau o pensiune decentă. În ziua în care cei doi s-au întâlnit pentru ultima dată, Pascale îi promisese victimei că o va duce la o pensiune. Discuția între cei doi a degenerat, probabil pentru că Tatiana se hotărâse să renunțe la această relație care nu-i oferea ceea ce ea căuta. Faptul că nu vorbim despre o crimă cu premeditare o dovedește în primul rând arma crimei: un ciob găsit de Pascale pe acel câmp unde a fost descoperit mai târziu și cadavrul femeii.
vasile-pascale-1
Înjunghiată de iubit
Crima de pe strada Poligonului nu a fost singurul eveniment sângeros al verii din Ploiești. Ne aducem aminte cu toții de cumplitul tablou din dreptul cofetăriei OLI din cadrul Complexului Nord, acolo unde o tânără de 21 de ani a scăpat ca prin minune de furia iubitului său. Gelos din cale afară, și disperat pentru că iubita nu-l mai dorea, Cătălin Bădălău alege o cale extremă de a se răzbuna. O înjunghie pe Dana de nenumărate ori, iar rănile, mai ales cele din jurul gâtului, au dus-o pe fată cu un picior în groapă. Medicii de la Spitalul Județean care au operat-o pe Dana au spus că fata a fost doar la câteva minute distanță de moarte. S-a salvat pentru că a avut atâta dorință să trăiască încât s-a târât cu ultimele puteri până afară din cofetărie și a cerut ajutor trecătorilor care au sunat la 112. Bădălău și-a distrus viața complet. Deși avea un loc de muncă bine plătit, un apartament în Ploiești, o familie care îl susținea, bărbatul nu a fost capabil să rămână mai mult de doi-trei ani lângă o fată. Multe dintre acestea au ales să-l părăsească și asta din cauza geloziei ieșite din comun. Dana nu a fost singura victimă a bărbatului, o altă tânără a depus reclamații la Poliție din cauza tratamentului violent de care a avut parte de la Cătălin la finalul relației lor. Din motive necunoscute, această fată a ales să-și retragă plângerea, deși dosarul ajunsese în instanță, iar Cătălin era la un pas de condamnare.
Catalin Badalau
Ucisă în plină stradă
Copie la indigo, dar cu urmări tragice, pentru că victima nu a reușit să supraviețuiască, a fost crima din cartierul Vest din Ploiești, petrecută în vara anului 2014, tot în luna august. În dimineața zilei de 18 august, pe una dintre străduțele circulate din zona Piața Aurora Vest, a fost găsit, într-o baltă de sânge, trupul unei tinere femei. S-a stabilit, în urma anchetei, că femeia, în vârstă de 32 de ani, mama a doi copii minori, fusese omorâtă cu multiple lovituri de cuțit de soțul său, Bogdan Trandafir. Procurorii au stabilit că fusese vorba despre o crimă cu premeditare, pentru că bărbatul își calculase tot ceea ce avea de făcut înainte de a-și omorî soția. Motivul crimei a fost repede stabilit: gelozia. Bogdan era bolnav de gelozie. Era convins că soția sa are relații extraconjugale, acesta fiind și motivul pentru  care o teroriza pur și simplu. Pentru că nu a mai putut rezista, Simona alege să-și părăsească soțul și pleacă din domiciliul conjugal împreună cu cele două fete minore. Se retrage în apartamentul mamei ei din cartierul Vest al Ploieștiului. Aici o găsește Bogdan care o somează să iasă la o ultimă discuție înainte de divorț. A fost ultima greșeală a victimei. Bărbatul venise la întâlnire cu un cuțit în mașină pe care nu s-a ferit să-l și folosească atunci când Simona a refuzat să se întoarcă acasă. Simona și Bogdan, susțin procurorii,au discutat întreaga noapte, în cafeneaua unei benzinării din cartier. Când a adus-o înapoi în fața blocului, Bogdan a rugat-o să ducă fetele în apartamentul bunicilor și să se întoarcă la discuții. Au rămas în mașină încă o oră, până în jurul orelor 5-6 dimineața, atunci când totul a luat o întorsătură cumplită. Simona, se arată în rechizitoriu, a tot negat faptul că ar avea relații cu un alt bărbat. Furios, Bogdan a înjunghiat-o, iar cu ultimele puteri, Simona iese din mașină și încearcă să fugă. Este prinsă din urmă și lovită din nou cu cuțitul până la ultima suflare. Autorul crimei este găsit în aceeași zi la domiciliul părinților săi din localitatea Dumbrava. Este arestat, iar după un an și jumătate își primește și pedeapsa, 28 de ani de închisoare și plata unor daune morale către fiicele sale minore.
bogdan-trandafir
Jaf terminat cu crimă
Dacă până acum am vorbit doar despre crime pasionale sau din răzbunare, de data aceasta ne vom referi la o altă tragedie petrecută din cauza lăcomiei, în localitatea Florești. În data de 19 mai 2014, poliția este solicitată să intervină în satul Călinești, comuna Florești. Aici, Irina Despin, o femeie de 74 de ani, fusese găsită fără suflare pe holul casei unde locuia. Fusese înjunghiată de cel puțin 20 de ori, iar din casă îi dispăruseră câteva lucruri. Din start s-a stabilit că motivul crimei a fost jaful. În comună se știa că unul dintre copiii victimei lucrează în străinătate, iar bătrâna primea frecvent bani. De asemenea, polițiștii au stabilit că această crimă nu a fost premeditată, autorul, aflat la furat în casa victimei, fiind surprins asupra faptei de bătrână. Speriat că avea să fie dat pe mâna poliției, autorul a lovit-o pe bătrână cu zeci de lovituri de cuțit. Când a plecat din casă a deschis robinetul de la aragaz fără să mai aprindă focul, în speranța ca totul să pară de fapt un accident. N-a fost să fie așa. Cadavrul femeii a fost descoperit de nora victimei care a anunțat imediat autoritățile. Criminalul și complicii săi au fost identificați cu ajutorul câinelui de urmă. Erau vecinii femeii, niște tineri fără rost în viață, cu antecedente penale. Nicolae Pârțan, cel care a înjunghiat-o pe femeie a fost și el condamnat la 22 de ani de închisoare și la plata unor daune rudelor victimei, în valoare de 180.000 de lei. Imediat după comiterea faptei, Pârțan a încercat să fugă din țară, dar a fost prins undeva într-un hotel din Calafat.
nicolae partan
Criminalul în serie al Prahovei
Puțini știu, însă,  că în Prahova s-a născut și unul dintre criminalii în serie ai României. Nu este autorul unor crime pasionale, nu este nici pe departe un personaj interesant de studiat în facultățile de psihologie, este doar un personaj primitiv care a ales de-a lungul vremii să-și rezolve problemele existențiale cu ajutorul toporului. Și a reușit asta și cu ajutorul autorităților. Emil Bordei este numele lui și are la active nu mai puțin de patru omoruri săvârșite începând cu anii 80. Ultima victimă a lui Bordei a fost nepotul său pe care l-a ucis cu o singură lovitură de topor. Crima s-a petrecut în localitatea Vărbila, în iarna anului 2014. Victima și autorul se întâlniseră la un pahar de vin. Se pare că discuțiile dintre cei doi au degenerat, pe fondul consumului excesiv de alcool, într-un scandal în toată regula finalizat cu moartea bărbatului mai tânăr, Marian Frunzeanu, de 38 de ani. Fusese decapitat cu o singură lovitură. Emil Bordei se afla în fața celei de-a patra crime. Mai luase viața exact în același mod altor trei bărbați. În anul 1996 și-a omorât fratele, în 2004 și-a omorât un coleg de serviciu, iar prin anii 80 se spune despre Bordei că ar mai fi omorât un bărbat. De fiecare dată motivul crimei a fost consumul de alcool și răzbunarea. De exemplu, pe fratele său, Bordei l-a ucis pentru că îl bănuia că i-ar fi furat o haină, iar pe colegul de serviciu îl acuzase că îi furase doi litri de vin. Criminalul din Vărbila a reușit de fiecare dată să iasă din închisoare mult mai devreme decât ar fi trebuit cu ajutorul autorităților. Invocând faptul că este bolnav și că are nevoie de îngrijiri medicale în afara penitenciarului, Bordei a reușit să-i convingă pe judecători să-l elibereze condiționat. S-a întors de fiecare dată în închisoare, dar nu înainte de a mai suprima viața cuiva. După crima din 2014 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Acum are 74 de ani și va ieși din închisoare după ce va executa doar jumătate din pedeapsă. Vârsta îi permite acest lux.
emil-bordei
Crimele prezentate mai sus au fost cu siguranță cele mai sângeroase petrecute în Prahova, în ultimii ani, dar, din păcate nu singurele. Pe rolul instanței penale de la Tribunalul Prahova se mai judecă încă multe alte dosare care au ca obiect omorul sau tentative de omor. Cele mai multe au fost comise pe fondul consumului de alcool, în medii sociale defavorizate. Crimele pasionale sunt, din fericire, mult mai rare, dar rămân în memoria colectivă mult mai mult timp din cauza intensei mediatizări și a poveștilor din spatele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here