Spitalul Județean de Urgență Ploiești dovedește din nou că își merită numele de spitalul gorazei. O femeie în vârstă de 66 de ani a murit cu zile la Județean după ce a fost plimbată între patru spitale deși avea nevoie urgentă de Terapie Intensivă. Cazul Ceciliei P. arată cât de critică este situația actuală a spitalelor din Prahova, aspect recunoscut inclusiv de conducerea celei mai mari unități medicale din județ.

Cecilia P., o femeie în vârstă de 66 de ani din Breaza, a murit marți dimineață la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, după ce a fost plimbată cu ambulanța între patru spitale din Prahova. Deși era în stare critică și în plus infectată cu o bacterie extrem de agresivă, medicii din Județean nu au considerat că este o urgență, au consultat-o în ambulanță și au trimis-o înapoi de unde venise. Familia este hotărâtă să facă plângere la Colegiul Medicilor. Între timp, la Spitalul Județean a început nelipsita anchetă internă.

Cecilia P. a fost diagnosticată cu COVID-19 în data de 12 septembrie, zi în care a și fost internată la Spitalul Movila din Ploiești, secție exterioară de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. A rămas internată aici 16 zile, timp în care a primit tratament adecvat, a avut nevoie inclusiv de suport de oxigen, dar nu de Terapie Intensivă.

În data de 28 septembrie a fost externată, cu starea de sănătate ameliorată, dar în continuare slăbită. Acasă a început recuperarea, iar timp de aproape o săptămână femeia s-a simțit bine.

Starea ei s-a agravat brusc în noaptea de 2 spre 3 octombrie. Avea dureri abdominale acute și alte simptome care au i-au determinat pe cei apropiați să solicite Ambulanța. De aici începe calvarul Ceciliei. A fost transportată inițial la Spitalul Municipal din Câmpina, unde i s-a făcut ecograf și un set de analize.

Rezultatul a scos la iveală prezența bacteriei Clostridium Difficile, o bacteria extrem de agresivă care poate duce inclusiv la deces. Femeia nu a rămas internată la Câmpina pentru că spitalul este suport COVID-19 și primește doar pacienți cu această boală. A fost preluată de o ambulanță și transferată mai întâi la un spital privat din oraș, care a refuzat internarea pe motiv că nu are medici specialiști în tratarea afecțiunilor de care suferea Cecilia P.

De la spitalul privat, ea a fost transferată la Spitalul Orășenesc Băicoi unde a fost primită, doar că starea de sănătate se agravează, iar medicul de gardă solicită transferul la Spitalul Județean din Ploiești. Aici, Cecilia este consultată în curtea spitalului, direct în Ambulanță și retrimisă la Băicoi, nefiind considerată un caz critic.

Ambulanța se întoarce la Spitalul Orășenesc din Băicoi, însă aici medicul constată că starea de sănătate s-a agravat, și mai tare, iar pacienta avea nevoie urgentă să ajungă într-o secție ATI și o retrimite la Spitalul Județean din Ploiești. După tot acest periplu între spitale, fără să primească ajutor medical, Cecilia P. moare marți dimineață.

Sebastian Toma, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a precizat că a solicitat tuturor medicilor implicați un raport cu privire la situația pacientei Cecilia P, dar că situația medicală în care ne aflăm în prezent pare a fi principala cauză pentru care s-a ajuns în această situație.

În ceea ce privește bacteria Clostridium Difficile, dr. Toma a explicat că aceasta poate agrava starea de sănătate a unui bolnav care prezintă și alte afecțiuni așa cum era cazul Ceciliei C. și chiar poate duce la deces. „Este o bacterie agresivă, care într-adevăr este foarte răspândită în spitale, dar care poate apărea și în urma unui tratament haotic cu antibiotic“, a precizat, pentru Adevărul, directorul.

Rudele femeii sunt de acord că nimeni nu poate garanta că Cecilia ar fi trăit dacă ar fi primit tratament la timp, dar acuză felul în care un pacient aflat în stare critică a fost batjocorit și plimbat pe drumuri fără să i se acorde asistența medicală de care avea nevoie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here