iohannis ucraina

iohannis ucrainaRomânii din Ucraina şi-au exprimat nemulţumirea faţă de priorităţile președintelui în cadrul vizitei sale la Kiev printr-o scrisoare deschisă. Reprezentanții comunităților de români din Ucraina se plâng că nu sunt consultaţi în momentul în care se iau decizii pentru ei.

Scrisoarea, semnată de președintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, a atras atenția președintelui că reprezentanții comunităților de români din Ucraina nu sunt consultaţi în momentul în care se iau decizii pentru ei, scrie infoprut.ro

“Nu vom ajunge la o abordare sinceră şi la deschiderea spre cooperare în domeniile vitale pentru românii din Ucraina, fără a consulta în acest sens reprezentaţii comunităţilor(…) 

Vă rugăm să luaţi în calcul, domnule preşedinte, o eventuală restrucurare a metodelor de abordare de la Bucureşti a problematicii comunităţilor istorice/tradiţionale/autohtone româneşti din vecinătatea României, inclusiv a comunităţilor istorice româneşti din Ucraina”, a scris Anatol Popescu.

De asemenea, în scrisoare este menționat și Congresul Românilor de Pretutindeni, pentru care a fost elaborată o lege cu opt ani în urmă, însă evenimentul nu a avut loc niciodată.

“Adeseori diurnele pentru o deplasare peste Atlantic ale miniştrilor sau ale secretarilor de stat responsabili cu relaţiile cu românii de pretutindeni sunt suficiente pentru editarea pe parcursul unui an calendaristic a unui ziar românesc sau a unei redacţii de televiziune sau post de radio în limba română”, cred românii din Ucraina.

În scrisoare este menționat și faptul că diplomații români care activează în Ucraina ori politicienii de la București nu vizitează aproape niciodată comunitățile de români din jurul granițelor.

“Sperăm ca acea ignoranţă, de care aţi dat dovadă faţă de românii din Ucraina vizitând Kievul fără a saluta măcar românii din statul nostru de cetăţenie, să fie motivată de o pregătire a unei vizite oficiale pe care o veţi face inclusiv la românii din Sudul Basarabiei. În acest sens vă aşteptăm la Ismail, Reni sau Chilia – NU la Odesa. Vă aşteptăm în sânul comunităţii de români, la noi acasă, în Basarabia Istorică, în calitate de Preşedinte al tuturor românilor”

Președintele Klaus Iohannis a efectuat marţi o vizită oficială la Kiev unde a discutat cu președintele Petro Poroșenko despre securitatea din regiune, integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova și despre comunitățile de români din Ucraina.

“Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităților noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant și un pod în relațiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să își reia activitatea și să abordeze aspecte de actualitate”, a declarat Iohannis în conferința de presă comună cu Petro Poroșenko.

sursa: rtv.net

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here