carutasi

carutasi“Măcar nu dau în cap, reciclează gunoaiele” este gândul multora când văd oameni ai străzii care adună PET-uri și alte materiale reciclabile din ghenele din Ploiești, cu scopul de a le valorifica la punctele de reciclare a deșeurilor. Totuși, puțini știu că municipalitatea trebuie să respecte anumite norme, în caz contrar fiind sacționată drastic.

“Ploieștenii au ca obligație legală să recicleze 15% din deșeurile menajere pe care le produc- plastic, hârtie și sticlă. Conform unei ordonanțe de mediu riscăm sancțiuni pentru neîndeplinirea acestor obiective. Sancțiunile sunt de 100 de lei pe tonă, adică dacă ai 50.000 de tone și n-ai reciclat 15%, diferența se înmulțește cu 100 de lei, iar cu valoarea care reiese primăria este sancționată. Avem și o Hotărâre de Consiliu Local prin care confiscăm deșeurile adunate de oamenii străzii pentru că ele sunt, practic, furate”, a explicat pentru reporterii Incomod Vasile Ionescu, director tehnic RASP Ploiești.

Încă un aspect pe care mulți ploieșteni nu îl cunosc este acela că, odată resturile menajere fiind aruncate, ele devin proprietatea municipalității. De aceea, fapta unora de a lua gunoaiele din tomberoane este considerată furt și este prevăzută în Codul Penal.

“Acum se constituie ca faptă penală. Din punct de vedere legal există două elemente: actul furtului și făptașul. Noi constatăm fapta, dar asocierea dintre furt și făptaș poate să o facă doar Poliția Națională, pentru a se constitui ulterior un dosar penal în instanță. Trebuie să se înțeleagă că noi nu avem nimic cu cetățenii care fac acest lucru, dar este vorba de fapta de sustragere din avutul public al statului. Tot ce este în ghena de gunoi este proprietatea municipalității, nu a celui care a aruncat gunoiul.”, a completat Radu Brânzei, director general RASP Ploiești.

Reamintim că astăzi Poliția Locală din municipiu a demarat o acțiune de depistare a persoanelor care adună deșeuri din ghenele din localitate. Citește mai multe detalii AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here