Nicoleta Iordache, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești, a ieșit pe locul IV la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, făcând cinste județului nostru prin performanțele acesteia. Nicoleta Iordache ne-a povestit pe larg despre această experiență și despre premierea ce a avut loc la Alba Iulia.

„Olimpiada naţională este o experienţă unică, pe care sunt onorată că am putut-o trăi, o experienţă prin care, pe lângă premiul propriu-zis, am câştigat amintiri, prieteni, dar şi oportunitatea de a mă dezvoltă în plan emoţional, relaţional şi din punctul de vedere al cunoştinţelor acumulate. Totodată, am reuşit să mă autodepăşesc, ceea ce demonstrează faptul că am participat la un eveniment cu un impact puternic asupra formării mele că persoană.

Deşi a fost al doilea an în care am participat, am avut emoţii, deoarece miza era mai maredecât anul trecut, când am fost aproape de premiu, dar m-a „tras în jos” notă de la oral, în ciuda performanţei la scris. Am reuşit, totuşi, să depăşesc emoţiile, şi le-am transformat în motivaţii.

În ceea ce priveşte dificultatea, subiectele sunt cu mult mai grele decât materia de la clasa, vizează un nivel foarte ridicat de cunoştiinţe din critica literară şi din obiectele auxiliare(filosofie, psihologie), cu atât mai mult cu cât literatură este un domeniu foarte vast. În plus, subiectele de la o anumită clasa pot viza teme care în mod normal sestudiază mai târziu. Spre exemplu, anul trecut, la clasa a 9-a, tema eseului a fost reprezentată de ipostazele singurătăţii, care se studiază în clasa a 12-a.

WhatsApp Image 2017-05-02 at 11.16.45

Timpul de pregătire pentru olimpiadă depinde de la un elev la altul, în funcţie de priorităţi. Bineînţeles, cu cât numărul orelor este mai ridicat, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, deoarece reuşeşti să acoperi mai multe din temele şi aspectele posibile. În cazul meu, am avut, în timpul şcolii, cam două ore pe zi în care mă puteam pregăti, iar în weekend poate 3-4, deoarece am vrut să ţin pasul cu obiectele de la şcoală. M-am ocupat, în primul rând, de teme şi de pregătirea testelor şi ascultărilor, pentru că nu voiam să rămân în urmă, mai ales la materiile de profil care sunt foarte importante, astfel că nu îmi rămânea mult timp să învăţ pentru olimpiada.

Cu toate astea, doresc să le mulţumesc profesorilor de la clasă pentru înţelegere şi susţinere, întrucât fără bunăvoinţa dumnealor nu aş fi reuşit să fac faţă şi să mă împart între şcoală şi pregătirea pentru olimpiada.

Efortul este foarte mare, stresul este ridicat, dar, la final, atunci când te auzi strigat la premiere, realizezi că a meritat. În această perioadă încărcată nu prea am avut timp de relaxare, dar în puţinul timp liber pe care îl găseam mă întâlneam cu prietenii, încercând să nu îmi neglijez viaţă socială care reprezintă un aspect important pentru mine, mai ales prin prisma faptului că toţi prietenii mei m-au susţinut foarte mult şi m-au încurajat.

Cu această ocazie aș dori să le mulțumesc pentru că au crezut în mine, dar și pentru că au înțeles că nu puteam să ies cu ei atât de des cât ne-am fi dorit.

În ceea ce priveşte viitorul, domeniul la care sunt olimpică nu are nicio legătură cu meseria pe care doresc să o am. Mă pregătesc pentru admiterea la medicină, vreau să devin medic neurolog. Deşi aceste două domenii nu se întâlnesc, performanţa mea se justifică prin faptul că literatura este o pasiune, este ceva ce fac din dragoste, dar meseria care mi se potriveşte, cu adevărat, este aceea de medic.

Faptul că mă ocup de limba şi literatură română nu este, vă asigur, o pierdere de timp, deoarece mă ajută foarte mult să mă dezvolt că persoană şi mă pregăteşte, mai ales în plan psihic, pentru viitor”, a spus Nicoleta Iordache.

CITEȘTE AICI despre alți olimpici ai Prahovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here