fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Afacerile lui Sebastian Ghiță din Serbia. Teamnet, grupul fondat de Sebastian Ghiță, a vândut drone Poliției din Serbia, pentru supravegherea frontierei cu România

Citește Și

- Reclamă -

Teamnet International, grupul IT înființat în 2001 de Sebastian Ghiță, aflat în arest în Serbia, a câștigat în noiembrie 2014 un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, de implementare a unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles – UAV).

Nu a fost însă singurul de acest tip. Compania a început să sondeze piața din Serbia încă din 2010, la puțin timp după ce Serbia a depus oficial cerere de aderare la Uniunea Europeană și a încheiat un acord comercial interimar cu blocul comunitar, ceea ce a deschis „robinetul” banilor europeni pentru statul sârb, iar în 2012 și-a înregistrat o subsidiară în țara vecină, Teamnet Business Solutions D.O.O.

- Reclamă -

De înființarea subsidiarei și de primele contacte cu piața din Serbia s-a ocupat Marian Hanganu, la acea dată director de vânzări internaționale la Teamnet, care anterior ocupase o poziție similară la Siveco, câștigând în 2006 un contract de 3,5 milioane euro de implementare a sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria. În prezent, Hanganu este sales manager la furnizorul de soluții IT pentru resurse umane Romanian Software, iar Teamnet Business Solutions D.O.O. din Serbia este condusă de Florin Hoinărescu, acționar al Teamnet International SA și responsabil cu extinderea internațională a companiei, care este șef și la diviziile Teamnet din Croația și Turcia.

Printre primele contracte obținute de Teamnet în Serbia s-a numărat unul adjudecat în 2013, de implementare a unui sistem de management al documentelor și a unui registru central pentru Comisia Valorilor Mobiliare, instituția de supraveghere a pieței de capital din Serbia. Contractul a fost finanțat printr-un grant acordat de Guvernul Statelor Unite, prin Agenția de Dezvoltare Internațională (USAID) din subordinea sa.

A urmat, tot în 2013, un contract cu Fiscul sârbesc, de întărire a capacității instituționale a administrației fiscale de la Belgrad, prin acordarea de asistență tehnică în vederea implementării unui sistem de management al resurselor umane. Contractul, în valoare inițială de 1,35 milioane euro, s-a derulat în perioada 2013-2015 și a fost câștigat de un consorțiu din care, în afară de Teamnet, au făcut parte firmele sârbe HD European Consulting Group și subsidiara locală a Asseco SEE, precum și Hulla and Co. Human Dynamics (Austria) și DMI (Franța). În 2014, Teamnet a făcut parte dintr-un consorțiu care și-a adjudecat un contract pe 2 ani și jumătate de asistență tehnică pentru dezvoltare instituțională și de capacitate privind utilizarea de către IMM-urile din Serbia a serviciilor de e-business și e-commerce, în valoare inițială de 2,42 milioane euro. Din consorțiu au mai făcut parte firmele Exemplas Holdings din Marea Britanie, ACE International Consultants și Seldor din Spania, European Profiles din Grecia și Imorgon din Ungaria. Ulterior, contractul a fost extins, pentru a include și dezvoltarea unei platforme de informare și e-learning privind comerțul electronic destinat consumatorilor sârbi, www.e-dukator.rs.

- Reclamă -

În noiembrie același an, Teamnat și-a adjudecat un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, privind implementarea unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles – UAV). Contractul a făcut parte dintr-un program de cooperare transfrontalieră Serbia-România finanțat de Bruxelles.

Din partea României, autoritatea de management a programului a fost Ministerul Dezvoltării Regionale, condus la acea dată de Liviu Dragnea. „Proiectul dezvoltat de Teamnet pentru Sectorul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia a constat în implementarea unui sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles) și GIS (Geographic Information System) și livrarea echipamentelor specializate necesare pentru a susține eforturile de gestionare a dezastrelor naturale.

Proiectul reprezintă o premieră pe plan local, Teamnet fiind prima companie din România care exportă la nivel regional soluții integrate bazate pe tehnologie UAV. Zona de frontieră dintre Caransebeș și Districtul Banatul de Sud este monitorizată prin intermediul unui sistem UAV (dispozitive aeriene fără pilot) și a unui vehicul off-road Land Rover Defender. Astfel, sunt acoperite inclusiv zonele accidentate, de regulă inaccesibile mijloacelor obișnuite de intervenție. De asemenea, sistemul informatic EmerGIS dezvoltat integral de Teamnet sprijină autoritățile să gestioneze eficient situațiile de urgență prin module precum managementul de criză, GIS, gestionarea substanțelor periculoase, gestionarea resurselor, conducerea operațiunilor de evacuare, căutarea și salvarea sau integrarea cu alte dispozitive”, se arăta într-un comunicat al Teamnet din mai 2015. În decembrie anul trecut, în cadrul proiectului implementat de Teamnet, o dronă românească Hirrus UAV a fost utilizată la monitorizarea incendiilor survenite în Serbia în zona Staroj Planini.

Citește mai departe pe www.profit.ro!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut