O prahoveancă a descoperit cu surprindere că a câștigat o mașină la un concurs organizat de un producător de bere, concurs la care nici măcar nu participase. În realitate, foștii săi angajatori se folosiseră de buletinul său pentru a se înscrie și a avea astfel mai multe șanse de câștig.

Ulterior, femeia a descoperit că nu era prima dată când se întâmpla acest lucru. Foștii săi șefi mai câștigaseră premii în numele său, care fuseseră livrate prin curier. Cum de data aceasta a fost vorba de un autoturism, femeia trebuia să revendice premiul în persoană și așa a aflat ce se întâmplă. Supărată să descopere că foștii angajatori se folosesc de numele său, a anulat premiul și a depus plângere la poliție, dar organele de anchetă au concluzionat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni.

În luna mai, femeia, care acum locuiește în Germania, a făcut plângere penală la Poliția Prahova în care și-a acuzat fosta angajatoare din Bușteni că i-a folosit datele personale.

“În 13.05.2020 am fost contactată de (…), spunându-mi că am fost introdusă într-o campanie promoțională eu și cu mai multe persoane pe care nu le cunosc și că aș fi câștigat o mașină. Când m-a sunat am aflat de la ea că s-a înregistrat în campanie folosind numele meu și datele personale din CI și era o problemă ca soțul meu nu cumva să reacționeze urât pentru folosirea identității mele, eu neștiind și nedându-i acordul de a folosi datele mele personale.”, povestește femeia în plângerea penală pe care a depus-o la Poliție.

Ulterior, femeia spune că și soțul ei a fost sunat de către soțul fostei sale angajatoare, care a încercat să-l convingă să revendice premiul.

“A fost sunat de către soțul (…), spunându-i soțului meu cele întâmplate și încercând să-i propună o înțelegere, adică să accepte situația și să revendice premiul, dar nu în mod egal deoarece ei au făcut toate demersurile și că noi să luăm 40% din valoarea mașinii în lei, adică 20.000 lei, sumă oferită pe loc când soțul meu mă aduce în țară și ei să ia 60%.”, mai scrie femeia în plângere.

În continuare, aceasta povestește cum a vrut să verifice dacă într-adevăr câștigase o mașină la concursul organizat de producătorul de bere, iar compania respectivă a cerut să demonstreze că îi aparține contul de Yahoo și numărul de telefon cu care participase la concurs, iar astfel femeia ar fi descoperit că foștii angajatori îi creaseră și o adresă de mail pe care o folosiseră pentru a se înscrie și la alte concursuri.

“Soțul meu a sunat cu apel video la (…) și a anulat premiul, spunând cine a participat la promoția respectivă și că totul este un fals, că eu nu am jucat și că nu știu nimic. Totodată, am anunțat-o pe fosta șefă că am anulat premiul și că am spus cine a participat de fapt, iar soțul acesteia a început cu amenințări la adresa soțului meu și cu calomnii asupra noastră.”, se mai arată în plângerea penală.

Ulterior, femeia mai spune că a accesat adresa de email făcută în numele său și că a mai anulat un premiu câștigat la un concurs organizat de o altă companie, dar și că a făcut capturi cu mail-uri care dovedesc că a fost înscrisă la mai multe concursuri de-a lungul timpului, pe care le-a atașat la plângerea penală. Totodată, prahoveanca a trimis poliției și mai multe print screen-uri cu mesaje în care soțul fostei sale șefe îi jignește pe ea și pe soțul său.

Click pentru a mări imaginea

În urmă cu o săptămână, Poliția Prahova i-a transmis femeii răspuns la sesizarea făcută:

“aspectele sesizate cu privire la folosirea datelor cu caracter personal nu sunt de competența organelor de poliție, motiv pentru care plângerea dvs. a fost înaintată spre soluționare Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.”

Totodată, în răspuns mai este menționat faptul că “persoana reclamată a fost sancționată contravențional” în baza Legii 61/1991 pentru injuriile pe care i le-a adus (foto-document integral dreapta, click pentru a mări imaginea).

Potrivit unor surse apropiate anchetei, polițiștii au discutat cu un procuror care a opinat că nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale unei infracțiuni și că instituția competentă să ia măsuri în acest caz este Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Potrivit acestora, s-ar fi întocmit dosar penal doar dacă persoanele care s-ar fi folosit de datele femeii ar fi făcut acest lucru către o instituție publică, și nu către o societate privată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here