fbpx
joi, septembrie 28, 2023
26.8 C
Ploiești
spot_img

Peste 100 de instructori auto din Ploiești cer mutarea punctului de examinare din zona de sud

Citește Și

- Reclamă -

Odată cu mutarea sediului SRPCIV Prahova în incinta complexului comercial din zona de sud a Ploieștiului, se schimbă și punctul de plecare la proba practică pentru obținerea permisului de conducere. Luni, 12 decembrie, este prima zi când candidații vor susține proba practică plecând din parcarea complexului comercial, lucru care a stârnit revolta instructorilor auto din oraș.

Peste 100 de instructori auto au semnat o petiție prin care cer schimbarea punctului de plecare la proba practică. Reporterii ziarului Incomod au fost contactați de doi dintre acești instructori care ne-au oferit detalii referitoare la motivele care stau la baza revoltei.

- Reclamă -

„Este bine că Prefectura a mutat sediul SRPCIV, acum lumea nu mai stă în frig, în stradă, dar nu trebuia mutat și punctul de plecare la proba practică a examenului. Vor fi peste 100 de mașini care vor pleca la examen în același timp, se va congestiona traficul foarte rău în zona de sud. Plus că sunt niște condiții pentru proba practică, trebuie să existe semafor pe traseu, sens giratoriu, e vorba despre niște condiții minime pentru examinare, care în zona de sud nu sunt îndeplinite, dacă se iese din parcare spre Lupeni, Buna Vestire. Plus că este o zonă în care este dificil de șofat, în 15 ședințe un cursant nu poate învăța cum să traverseze tot orașul, iar zona de sud este foarte dificilă.”, ne-a explicat unul dintre instructori.

Oamenii au depus o petiție la SRPCIV Prahova, dar spun că nu s-a întâmplat nimic.

„Am înțeles de la colegi că doamna Râmneamțu, șefa SRPCIV, a spus că nu au fost suficiente semnături, deși peste jumătate dintre instructori am semnat-o. Puteam să fim și noi consultați înainte să se ia această decizie, sau măcar să se facă un test, să se plece de acolo o săptămână, să se vadă ce se întâmplă cu traficul, abia apoi să se ia o decizie finală, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă”, spune ploieșteanul.

- Reclamă -

Întrebat dacă este de părere că va fi mult mai greu pentru candidați să ia permisul acum, acesta ne-a răspuns: „Procentajul de admitere se va duce în cap, nu ai cum să nu fi predispus la greșeli în zona aia, mai ales când o să fii claxonat tot timpul din spate. Și la orele de instrucție va fi mai greu, pentru că suntem forțați să lucrăm acolo, să se familiarizeze candidatul cu zona, în parcarea aceea de la mall sunt marcaje aiurea, benzi foarte înguste, unde mai pui și aglomerația de sărbători, o să vedeți…”

Mai jos vă redăm textul petiției pe care peste 100 de instructori auto din Ploiești au semnat-o și înaintat-o Prefecturii Prahova și Serviciului permise și Înmatriculări Prahova:

„CATRE:
Instituția Prefectului JUDEȚUL PRAHOVA
Municipiul Ploiești , Palatul Administrativ, B-dul Republicii nr.2-4, Jud. Prahova

Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Prahova
Municipiul Ploiești , Str. Vasile Lupu, nr.60, Jud. Prahova

- Reclamă -

Referitor la decizia dvs. de a schimba punctul de plecare pentru proba practica a examenului de conducere, in calitate de instructori auto/reprezentanti ai scolilor de soferi din Jud. Prahova (conform tabel anexat), va transmitem prezenta:

PETITIE

Prin care va solicitam sa reanalizati decizia de mutare a punctului de plecare de la Sala Sporturilor Ploiesti la locatia Value Center Ploiesti, din urmatoarele considerente:
Conform art. 14 din Ordinul nr. 268 din 8 decembrie 2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificarile si completarile ulterioare: Traseele folosite la proba practică se stabilesc de către poliţia rutieră şi sunt, de regulă, altele decât cele folosite în procesul de instruire practică a cursanţilor. Traseele trebuie să fie stabilite astfel încât să permită examinatorului aprecierea deprinderilor şi aptitudinilor necesare conducerii în siguranţă a unui autovehicul şi să corespundă criteriilor stabilite la art. 4 alin. (6).”

Art. 4. alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca: „În baza ordinului prefectului, proba practică poate fi susţinută şi în alte localităţi decât în municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru aceasta, infrastructura rutieră a localităţilor respective trebuie să permită parcurgerea unor trasee pe categorii diferite de drumuri care să cuprindă următoarele: intersecţii şi joncţiuni, intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, staţii de autobuz/tramvai, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, zone cu circulaţie intensă cu minimum două benzi pe sens, pieţe aglomerate, zone cu şiruri de vehicule parcate, iar circulaţia să fie reglementată prin semafoare, indicatoare şi/sau marcaje rutiere.”

Din punct de vedere al conditiilor impuse de actul normativ pentru desfasurarea exemenului auto, infrastructura rutiera trebuie sa permita examinatorului alegerea unui traseu complex, pe baza caruia acesta sa poata aprecia in mod corect daca candidatul are aptitudinile necesare pentru obtinerea permisului auto.

Punctul de plecare actual de la Sala Sporturilor Ploiesti permite alegerea unor trasee care sa includa intersecţii, intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, staţii de autobuz/tramvai, treceri de pietoni, zone cu circulaţie intensă cu minimum două benzi pe sens, pieţe aglomerate, intersectii semaforizate , etc., astfel cum prevede art. 4 alin 6 din ordin, infrastructura rutiera din aceasta zona a orasului fiind cea mai potrivita pentru verificarea corecta a aptitudinilor candidatilor si organizarea examenului in conditii de siguranta rutiera.

De altfel, este de notorietate faptul ca de zeci de ani proba practica a examenului auto a avut ca punct de plecare Sala Sporturilor si apreciem ca alegerea nu a fost intamplatoare din moment ce o foarte lunga perioada de timp a corespuns rigorilor legii.

Pe cand ideea mutarii punctului de plecare de la Sala Sporturilor Ploiesti la locatia Value Center Ploiesti pare a fi una inoportuna si lipsita de un motiv intemeiat, in sprijinul acestei concluzii stand insasi locatia aleasa: o zona extrem de aglomerata, respectiv un mall unde oamenii merg la cumparaturi si unde nu ar fi oportun sa functioneze locatiile unei institutii care trebuie sa impuna un anumit prestigiu si ideea de institutie care se bucura de autoritate de stat.

In aceasta zona, pe langa centrele comerciale foarte aglomerate, se afla Gara de Sud si accesul in Orasul Ploiesti dinspre Bulevardul Bucuresti, fiind practic o zona in care activitatea de derulare a probei practice pentru obtinerea permisului auto va fi afectata si va afecta la randul sau accesul catre oras, catre gara, circulatia mijloacelor de transport in comun si traficul rutier, in general.

In plus, traseul de urmat ar impune accesarea unei unui drum cu acces interzis (pentru iesirea catre str. Lupeni), distanta pana la zone care sa includa intersecţii, intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, staţii de autobuz/tramvai, treceri de pietoni, zone cu circulaţie intensă cu minimum două benzi pe sens, pieţe aglomerate, intersectii semaforizate , etc., astfel cum impune textul de lege, fiind destul de mare, in final, nefiind asigurat scopul legii, acela de verificare riguroasa a aptitudinilor practice ale viitorilor conducatori auto.

Mai exact acesta zona nu are o infrastructura rutiera cel putin egala/la fel de complexa cu zona actuala a Salii Sporturilor Ploiesti, care sa permita examinatorului sa aprecieze daca candidatul are aptitudinile necesare pentru obtinerea permisului auto, la un nivel care sa asigure singuranta rutiera.

In conditiile actuale de trafic din Romania, nu trebuie ignorata siguranta rutiera iar traseul ales pentru proba practica trebuie sa ofere examinatorului certitudinea ca cel examinat este pregatit sa iasa singur in trafic.

In acest context , noi, instructorii si reprezentantii scolilor de soferi, va solicitam:

– Sa ne comunicati daca acesta decizie a avut la baza un studiu de oportunitate, pe baza caruia sa se aprecieze ca se impunea schimbarea locatiei si ca noua locatie ofera o infrastructura rutiera mai buna decat cea existenta, iar in caz afirmativ sa ne puneti la dispozitie acest studiu;

– Sa reanalizati acesta decizie si sa mentineti ca punct de plecare pentru proba practica a examenului auto actuala locatie de la Sala Sporturilor Ploiesti, care zeci de ani s-a dovedit ca este cea mai buna din oras si corespunde rigorilor legii.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Instructorilor nu le convine fiindca acum trebuie sa ii invete pe elevi si traseele din zona de sud a orasului, deci trebuie consumata motorina…timp…nervi…nu mai pot sa iti ceara banii pe 30 de ore de condus, iar tu sa faci decat 10-15 din ele ( restul orelor fiind facute din pix, iar banii de pe carburantul nefolosit sa intre in buzunarele lor)… Cica 100 de masini in acelasi timp…sa imi explice si mie cum pot pleca 100 de elevi odata la examen in condițiile in care sunt maxim 10 examinatori prezenti… Sa puna mana sa invete elevii cum trebuie sa se comporte in trafic, cum sa conduca preventiv si sa nu se mai gandeasca doar la cum sa isi bage ei banii in buzunar de pe urma lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un cetăţean turc a căzut dintr-o maşină aflată în mers pe autostrada A1. Poliţiştii încearcă să afle cum s-a produs incidentul

Un bărbat, cetăţean turc, a fost dus de urgenţă la spital, joi, după ce a căzut dintr-o maşină aflată...