Reprezentanții Poliției Prahova au susținut vineri, 23 octombrie, o conferință de presă în care au vorbit despre activitățile polițiștilor din primele nouă luni ale anului. Conferința a fost susținută de comandantul Inspectoratului Județean, Marian Iorga, și de unul dintre adjuncții săi, Ginel Preda, în prezența Biroului de Presă.

Mai jos redăm bilanțul prezentat de aceștia:

“Polițiștii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au continuat acțiunile investigative, preventive și de cercetare penală pentru îndeplinirea obiectivului principal al instituției, respectiv siguranța cetățeanului, în contextul apariției și evoluției pandemiei de COVID-19. În urma acestor activități, în primele 9 luni ale anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, infracțiunile sesizate au scăzut cu 14,45%.

Tot în primele 9 luni ale anului 2020, numărul infracţiunilor stradale s-a redus cu 7%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019. În această perioadă, numărul infracţiunilor contra persoanei a scăzut cu 19%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cea mai mare pondere din totalul infracţiunilor contra persoanei o reprezintă infracțiunile de lovire sau alte violenţe, infracţiuni care se află de asemenea pe un trend descendent (-20,04%). Totodată, în urma activităților desfășurate, numărul infracțiunilor de furt a scăzut cu 15,07% .

În primele 9 luni ale anului 2020, numărul total de apeluri către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 care au necesitat intervenția politiștilor a fost de 22.044, la 75,70% dintre apeluri polițiștii intervenind în mai puțin de 10 minute. Din totalul intervențiilor desfășurate în primele 9 luni ale anului 2020, 10.685 de intervenții au avut loc în mediul urban și 11.356 de intervenții în mediul rural. Au fost efectuate 2.696 de acțiuni cu efective mărite, 40 de razii și 32.958 de intervenții la evenimente.

Structurile operative ale Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au pus în aplicare 351 de mandate de percheziție, în primele 9 luni ale anului 2020, pentru destructurarea grupărilor infracționale și combaterea criminalității.

În domeniul investigării criminalității economice, îndeosebi pentru combaterea faptelor de evaziune fiscală, acțiunile inițiate au condus la recuperarea unor prejudicii de peste 14.000.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 947 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 3.600.000 de lei. În contextul apariției pandemiei de COVID-19, polițiștii acționează cu precădere preventiv, pentru verificarea modului în care se respectă prevederile pentru prevenirea și combaterea efectelor răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind zilnic verificate societăți comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun, gări, fiind verificate autovehicule și mijloace de transport în comun. Totodată, de la începutul pandemiei de COVID-19 și până în prezent, au fost întocmite 104 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută de articolul 352 din Codul Penal.

Începând cu data de 14 septembrie, polițiștii de la siguranța școlară și-au început misiunea pentru protejarea elevilor. Aceștia acționează împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul asigurării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate. Acțiunile desfășurate în scopul creșterii gradului de siguranță au condus la scăderea numărului de faptele penale (comise în mediul urban, respectiv rural) cu 50% față de aceeași perioadă a anului.

Pe linie de poliție rutieră, și în anul 2020 prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova a fost și rămâne prevenirea și reducerea accidentelor de circulație grave, precum și a consecințelor acestora. Au fost aplicate 53.924 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile constatate. Numărul accidentelor grave a scăzut cu 11%, respectiv și numărul de persoane rănite grav cu 15%, numărul de persoane rănite ușor a scăzut cu 35%, iar numărul de persoane decedate în accidente rutiere a crescut cu 15%.

Primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliștilor, neacordare priorității pentru pietoni, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neregulamentară și neacordarea priorității vehiculelor, considerente pentru care vom acționa prioritar pentru diminuarea acestor cauze.

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a fost înzestrat cu 184 de autospeciale noi, care fac parte din programul de reînnoire a parcului auto al Poliției Române. De asemenea, imaginea acestora a fost schimbată printr-o nouă colantare. Tot în primele 9 luni ale anului, polițiștii au fost echipați și cu echipamente de protecție la intervenție precum maieuri antiînjunghiere și veste antiglonț (aproximativ 550), pistoale Beretta (peste 800), precum și camere video portabile care pot fi montate pe echipament (peste 170 de bodycam-uri).”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here