fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Polițiștii locali din Lipănești, puși să încaseze chiria de la terenul de sport și să lase garanție din salariu

Citește Și

- Reclamă -

Polițiștii locali din Lipănești au fost puși, printr-o dispoziție a primarului, să încaseze chiria de la persoanele care folosesc terenul de sport din comună. Deși prin legea polițiștilor locali, aceștia nu pot avea atribuții de gestionari, lunar li se oprește din salariu o garanție de 10%.

Concret, polițiștii locali din comună sunt nevoiți să încaseze taxa de la cei care închiriază terenul de sport, bani pe care ulterior merg să-i depună la Primărie, de unde se taie chitanța. Dar în legea 155/2010, legea polițiștilor locali, la articolul 21, este specificat:

(2) Politistului local ii este interzis:
- Reclamă -
  1. l) sa colecteze sume de bani de la persoane fizice sau juridice;

Deși polițiștii locali nu sunt gestionari, acestora li se oprește lunar 10% din salariu, drept garanție, fapt care i-a revoltat pe oameni. Aceștia spun că au înțeles faptul că primăria nu are suficienți angajați și au fost de acord să presteze această muncă, însă, sunt revoltați de decizia de a li se reține din salariu, întrucât veniturile lor sunt și așa mici.

În plus, constituirea garanției trebuia efectuată prin contract încheiat între ambele părți, iar banii să fie reținuți într-un cont pe numele persoanelor în cauză, dar acest lucru nu a fost realizat, fiind încălcată legea 22/1969, privind angajarea gestionarilor și constituirea de garanții. Polițiștii locali nu au fost de acord cu semnarea actului și nu și-au deschis conturi pentru garanție, dar primăria le reține banii, lunar.

Oamenii spun că primarul comunei Lipănești, Robert Nica, a emis în acest sens dispoziția nr. 340/04.07.2016, însă, un singur polițist local a acceptat până în prezent să o semneze, pe data de 01.09.2016.

- Reclamă -

Reporterii ziarului Incomod l-au contactat pe primarul Robert Nica pentru un punct de vedere referitor la această situație.

„Fac lucrul acesta de 5 ani, doar că această sarcină pe care o au nu a fost completă în sensul în care lucrând cu bani, ei nu aveau oprită garanție, ca orice gestionar. Din punctul meu de vedere, legile se bat cap în cap. Orice om, într-o instituție publică, care lucrează cu o gestiune, cu  bani, trebuie să aibă oprită o garanție, bani care nu sunt ai primăriei, banii se depun într-un cont de garanție deschis pe numele acelui angajat, la o bancă comercială, așa este legea și noi timp de 10 luni, pentru că este vorba de o garanție care se oprește nu pentru toată perioada cât el este angajatul primăriei, ci doar un salariu și se oprește conform legii 10% din salariu, timp de 10 luni. După aceea se revine la salariul inițial, iar banii care sunt în contul de garanție sunt pe numele angajatului, iar atunci când nu mai lucrează la primărie sau nu mai are atribuții de gestionar, poate primi o hârtie pentru a-și scoate banii din cont. Nu s-au constituit conturile pe numele lor, pentru că eu am dat dispoziția de o lună, ei refuză să o semneze, ei pe baza semnării dispoziției și a unui contract pentru gestionar, trebuia să-și deschidă cont la o bancă comercială unde noi să virăm banii. Practic, în ultimele două luni, le-am făcut oprirea banilor de garanție, dar nu am avut în ce cont să-i depunem. Momentan sunt într-un cont de așteptare, în contul primăriei și așteptăm fie ca ei să se decidă, ori să deschidă contul la bancă, ori să conteste dispoziția mea în instanță. Nu au făcut această chestiune, nu pot trece mai departe. Dispoziția mea își exercită dreptul legal, ei nu au contestat acest lucru în instanță. Este o neconcordanță între legi, nu este prima dată când se pot interpreta legile în România, practic eu sunt obligat, am și o sesizare de la un consilier local de 6 luni prin care mi se spune în ce bază încasează polițiștii locali banii pentru că ei nu sunt în stare să dea chitanță seara, se duc a doua zi și se taie chitanța la primărie. Eu prin această dispoziție pe care am dat-o le-am dat posibilitatea și le-am achiziționat un chitanțier special pentru ei, ca ei să poată tăia chitanța atunci când se solicită a se juca fotbal. Eu consider că această încasare a banilor de către ei, fără să dea chitanță, nu este legală și trebuie să ajungem să fim pe lege. Îmi sugerează polițiștii locali să pun pe altcineva care să încaseze banii, dar asta înseamnă că un alt bugetar trebuie să vină seara în timp ce personalul este limitat, în timp ce ei sunt 24 de ore din 24 de serviciu, inclusiv în intervalul acela. Ei sunt tot de serviciu acolo, nu le cer să stea lângă cei care joacă fotbal. Pur și simplu încasează banii, deschid poarta, își văd de treburile lor, că oricum acest teren este lângă primărie.”, a declarat primarul Robert Nica pentru ziarul Incomod.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Nu vad de ce era necesara o dispozitie (mai mult sau mai putin legala) in conditiile prevazute de art. 31 din legea invocata in articol :
    Angajatul care primeste, pastreaza si elibereaza bunuri fara a avea calitatea de gestionar in intelesul articolului 1 (Gestionar, in intelesul prezentei legi, este acel angajat al unei persoane juridice prevazute la art. 176 din Codul penal care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a acesteia) raspunde integral, aplicindui-se in mod corespunzator prevederile prezentului capitol.
    Mai mult politistilor locali le este interzis prin Legea Politiei Locale sa desfasoare alta activitate salarizata conform art. 21 din lege (odata ce li s-a oprit garantie se presupune ca sunt retribuiti pentru activitatea de gestionar).

  2. Robert Nica te duci la puscarie ba, asa sunteti toti incapatanati si va stergeti la fund cu Legea. Nici macar n-ai citit legea prostovane. Citeste Legea 188 a functionarilor publici, 155 a Politiei locale si HG 1332 unde se stabileste ca politistii locali NU POT DESFASURA ALTE ACTIVITATI decat cele prevazute de legea Politiei locale si nu pot incasa bani. Vai de tara asta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut