Primarul Adrian Dobre continuă să nu răspundă solicitărilor ziarului Incomod! Deși în campania electorală pentru funcția de primar Adrian Dobre poza în “partenerul corect al ploieștenilor” și promitea transparență în administrația publică locală, odată ajuns în funcție, Dobre a dovedit că transparența promisă rămâne un mit! Nenumărate solicitări scrise ale ziarului Incomod au rămas fără răspuns deși sunt trimise de luni bune, iar Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public spune că instituțiile publice trebuie să dea curs solicitărilor în termen de 30 de zile.

În declarațiile sale publice și în postările de pe Facebook, primarul Adrian Dobre spune că susține libertatea presei, dar primăria condusă de acesta nu răspunde solicitărilor. Ba mai mult decât atât, primarul Adrian Dobre a atacat ziarul Incomod și a susținut că nu i se dă dreptul la replică, deși la fiecare subiect reporterii noștri l-au sunat, i-au dat mesaje, ba chiar au trimis solicitări în baza Legii 544/2001 pentru puncte de vedere, în atenția primarului. Adrian Dobre a ales să ignore toate aceste încercări de a i se lua un punct de vedere, iar apoi a acuzat că nu i se dă dreptul la replică.

Mai mult decât, în rarele ocazii când răspunde, minte. Un exemplu a fost chiar recent, când un reporter al ziarului Incomod l-a întrebat cine a negociat ca operatorul de salubritate să demonteze toamna trecută relantisoarele din Ploiești, iar Dobre a spus că nu își amintește. Ulterior, mai multe persoane ne-au spus că au fost prezente la o ședință a Comandamentului de Iarnă când Dobre a decis ca Rosal să se ocupe de această acțiune.

Un alt exemplu este acela al solicitării unui punct de vedere referitor la faptul că Silviu Crângașu, consilierul său personal pe probleme de sport, detașat director la Clubul Sportiv Municipal, a fost acuzat de două funcționare publice că le-a amenințat cu plângeri penale la DNA dacă nu demisionează. Ziarul Incomod a publicat înregistrarea unui discuții în acest sens, iar Adrian Dobre a fost contactat atunci pentru un punct de vedere. Nu a răspuns nici atunci, dar nici până în ziua de astăzi, deși reporterii noștri au revenit inclusiv cu o solicitare în scris, în baza Legii 544/2001, pentru obținerea unui punct de vedere din partea edilului-șef.

Direcția Comunicare din cadrul primăriei a refuzat emiterea unor documente (copii ale unor ordine de plată și ale unor facturi), însă, în aceeași zi, Clubul Sportiv Municipal, reprezentat de directorul Silviu Crângașu (consilier personal al primarului detașat pe această funcție) a postat pe site-ul instituției facturi emise de societatea comercială Paulus SRL către club (data de 17 noiembrie 2017). Este interesant cum la o instituție publică, condusă de consilierul primarului, se poate, iar la primăria Ploiești, nu… Reporterii au solicitat inclusiv un punct de vedere al primarului referitor la această situație, dar solicitarea evident că a rămas fără răspuns.

Un alt exemplu când Adrian Dobre a împiedicat aflarea unor informații unde avea, poate, un interes este cel al viitorului adăpost de câini comunitari pentru care s-a semnat contract de execuție lucrări, deși terenul este în litigiu și, legal, momentan nu se poate construi nimic pe el. Ziarul Incomod a făcut solicitări repetate pe marginea acestui subiect către primărie, dar de fiecare dată răspunsul a fost incomplet. În noiembrie, reporterii noștri au primit cireașa de pe tort, când în răspuns ni s-a spus că nu putem primi studiul de fezabilitate al proiectului pe motiv că “este realizat de SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL, în calitate de proiectant, acesta nu face parte din categoria informațiilor de interes public, aducându-se astfel atingere dreptului de proprietate intelectuală”.

Scuza oferită pentru refuzul de a pune la dispoziție documentele nu este altceva decât o aberație: Dobre vorbește despre proprietatea intelectuală a unei instituții publice, aflate tot în subordinea Primăriei Ploiești, care a realizat un studiu de fezabilitate pentru Primărie, așadar studiul a intrat în proprietatea primăriei și este, fără echivoc, un document public. Ne întrebăm ce ascunde acest document pe care primarul Dobre nu vrea să-l primească redacția Incomod…

Nenumărate solicitări ale redacției noastre au rămas fără niciun fel de răspuns, sau au primit refuzuri în loc de răspunsuri, iar când reporterii noștri au invocat articole din lege care obligau primăria să dea curs solicitărilor, comunicarea înceta brusc. Transparența în administrația publică locală din Ploiești este un mit, subiectele “sensibile” se pare că nu vor primi niciodată răspunsuri la obiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here