Un proiect de lege depus în Parlament instituie obligația directorilor unităților de învățământ de a cunoaște limba română. Proiectul de lege a fost depus de mai mulți deputați PNL pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale, fiind semnat și de parlamentari PSD, transmite news.ro. 

Inițiatorii proiectului susțin că funcția managerială implică relații instituționale cu autorități ale statului român, atât la nivel local, cât și guvernamental, iar astfel de relații necesită o bună cunoaștere a limbii române.

Totodată, proiectul de lege elimină prevederile care restricționează baza de selecție pentru directori. În plus, se asigură o mai bună reprezentare a cadrelor didactice care predau în limbile minorităților, în consiliul de administrația al unității de învățământ, mai transmite sursa citată.

Astfel, pentru că scopul principal al legii trebuie să fie selecţia celor mai competente persoane, din punct de vedere managerial, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se propune eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecţia funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar, prin ”eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formaţiunilor politice cu statut de partid politic, asociaţii sau uniuni.

Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii PNL: Ardelean Ben-Oni, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Horga Maria-Gabriela, Moldovan Sorin-Dan, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Năcuţă Sorin, Roşca Mircea, Sighiartău Robert-Ionatan, Stănescu Vetuţa, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Trăilă Cristina, Vecerdi Cristina-Agnes.

În plus, au semnat şi parlamentarii PSD Cristea Andi-Lucian, Cristescu Radu-Mihai, Ghiţă Daniel-Florin, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel, mai transmite news.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here