3635 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de admitere în Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina pentru sesiunea din aprilie-mai 2022. Este un record negativ al ultimilor ani, având în vedere că la sesiunile anterioare numărul tinerilor înscriși era triplu.

În septembrie 2021 nu mai puțin de 9756 de tineri și-au depus dosarele de înscriere, fiind ulitma sesiune de admitere când examenul pentru școlile postliceale din subordinea MAI era organizat în forma clasică: test grilă la limba română și limbă străină.

Reprezentanții MAI au fost surprinși de numărul extrem de mic de tineri care s-au arătat interesați, în acest an, de o carieră în poliție. Frica de război și modificarea radicală a examenului de admitere i-au determinat pe mulți dintre absolvenții de liceu să se reorienteze către alte școli.

Începând cu sesiunea de admitere din aprilie-mai 2022 vor avea şanse să fie admişi tinerii care vor dovedi că înţeleg şi pot aplica legile specifice meseriei.

Examenul nu se va rezuma doar la un test-grilă din limba română şi o limbă străină, ci va fi mult mai complex conţinând inclusiv jocuri de rol în timpul cărora candidaţii vor trebui să dea dovadă că au capacitatea să poarte un dialog coerent, ferm bazat în special pe noţiuni din legislaţie. Se urmăreşte astfel aptitudinea viitorului poliţist de a interacţiona cu cetăţenii, capacitatea de a se exprima în public, de a lua decizii legale într-un timp scurt, reacţia în faţa unei situaţii date.

Noua bibliografie a fost făcută publică încă din data de 13 ianuarie 2022 şi se adresează în special candidaţilor care sunt familiarizaţi cu legislaţia română în vigoare. Astfel, examenul de admitere este împărţit în patru module: probele sportive, testul grilă la limba română şi limba străină, un test grilă din legislaţie şi exerciţiul de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic. Ultimele două testări reprezintă noutatea în ceea ce priveşte examenul de admitere în şcolile de subofiţeri ale MAI.

Pentru evaluarea candidaților de are în vedere modelul european prin care viitorii poliţişti vor participa la un joc de rol pe o temă dată (dialog cu un cetăţean aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, dialog cu un minor recalcitrant, dialog cu un şofer care a încălcat legsilaţia rutieră etc).

Într-un anumit timp candidatul trebuie să dea dovadă că stăpâneşte legislaţia specifică, poate interveni ferm, se poate exprima coerent şi concis şi mai ales, are capacitate de reacţie imediată. Din comisia de examinare vor face parte inclusiv psihologi, susţin surse din Poliţia Română.

Potrivit informţaiilor oficiale postate pe site-ul şcolii de la Câmpina, fiecare modul de examen va avea o anumită pondere la nota finală: limba română – 40%, limba străină – 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză – 15%. În plus, nota obţinută la proba sportivă va conta la media finală.

Pentru a deveni elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului. Pe lângă legislaţie, candidaţii trebuie să stăpânească elemente de logică: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul etc.

În sesiunea din aprilie-mai, cei 3635, dintre care 1348 sunt fete și 2287 sunt băieți, vor candida pe 1340 de locuri.

Cei mai mulți dntre candidați provin din județele Argeș (328), Olt (311), Dolj (257), Gorj (251), Vâlcea (183), Prahova (168), iar cei mai puțini sunt din Satu Mare (5), Cluj (4), Covasna (8), Mureș (12), Bistrița (12)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here