fbpx
luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Roberta Anastase minte public în privința termiei. Cum a întors-o ca la Ploiești la întrebările jurnaliștilor/ VIDEO

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

După șase luni de când Ploieștiul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește termia, din vina PNL, președintele PNL Ploiești a ieșit la rampă.

Extrem de târziu pentru cei 130.000 de ploieșteni care în vară au stat trei luni fără apă caldă, iar în celelalte trei au primit căldură și apă caldă cu porția.

- Reclamă -

Senatorul Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești nu a avut în tot acest timp o poziție publică cu privire la acest subiect. Cu atât mai mult cu cât președintele CJ Prahova este șeful ei, iar primarul Ploieștiului membru PNL.

Ei bine, Roberta Anastase a ieșit astăzi în conferință de presă să vorbească despre termie. Incredibil! Ce spune președinta PNL pare din alt film, asta ca să nu subliniem că minte public.

Președinta PNL Ploiești spune că paharul s-a umplut în vară, când Andrei Volosevici a declanșat criza termiei la Ploiești.

- Reclamă -

Ei bine, aici se minte serios !

La 1 august, atunci când ploieștenii au fost lăsați fără apă caldă, sistemul centralizat din Ploieşti era gestionat în comun de CJ Prahova, care deţinea centrala termică de la Brazi (CET) şi reţeaua primară de transport şi Municipiul Ploieşti care deţinea reţeaua de distribuţie și punctele termice din oraș.

Cum putea Andrei Volosevici să declanșeze criza termiei în vară, când CET-ul, fix la 1 august când administrația județeană a decis să bage în reparații CAF 2, aparținea Consiliului Județean?

Surprinsă de întrebarea reporterului Ziarului Incomod, Roberta Anastase încearcă să acopere gafa și să o dreagă. Spune că este părerea ei de ”cetățean”, că ”atât știe și a înțeles din declarațiile publice și din ce a văzut la televizor”.

- Reclamă -

Răspunsul Robertei Anastase este halucinant și poate fi urmărit aici:

VIDEO:

Dar, ca să avem o analiză pertinentă a subiectului, trebuie să ne întoarcem în 2019, atunci când Consiliul Județean a luat în calcul şi cedarea CET-ului şi a reţelei primare către Primărie, astfel încât să iasă complet din această ecuaţie, argumentând că sistemul nu poate fi considerat de interes judeţean, pentru că deserveşte o singură localitate. Ideea a fost abandonată, în primul rând pentru că exista un sechestru pe teren, în al doilea rând din cauza opoziţiei autorităţilor ploieştene de la acea vreme, care reclamau că administraţia judeţeană are o obligaţie restantă, de câteva milioane de euro, pentru modernizarea unor arzătoare.

La intrarea în noul mandat, primarul Andrei Volosevici a avertizat în mai multe rânduri că autorităţile trebuie să grăbească întocmirea documentaţiei pentru noua licitaţie, în contextul în care prelungirea cu Veolia avea să expire în mai 2022, iar caietul de sarcini era unul extrem de complex.

În mai 2021, cu un an înainte de expirare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Tudone (PNL), anunţa public intenţia de a constitui o asociaţie de dezvoltare intercomunitară care să gestioneze sistemul, pe modelul ADI Managementul Deşeurilor.

CJ a aprobat hotărârea de înfiinţare a ADI-ului pe 31 mai 2021, dar asociaţia a început să funcţioneze abia în septembrie 2021, după validarea statutului şi după angajarea personalului.  Director a fost numit Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, și fix cel care din acestă poziție declara că: “Eu sunt din Câmpina, nu știu dacă e apă caldă în Ploiești”

De aici, a urmat o cursă contra cronometru pentru realizarea caietului de sarcini şi pentru lansarea licitaţiei. Documentaţia pentru licitaţie a fost aprobată de cele două consilii la finele lui 2021, iar în ianuarie 2022 procedura se selecţie a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Astfel, ADI Termo avea rolul de a fi un organism în care cele două instituții să fie membre. Totodată, ADI Termo a fost gândită ca o asociație care să monitorizeze derularea contractului de delegare prin concesiune a serviciilor de termoficare. Înființarea ADI Termo la acel moment venea în contextul în care contractul cu fostul operator, Veolia Energie, urma să expire pe 15 mai 2022, iar asociația trebuia să pregătească un caiet de sarcini și să efectueze licitația pentru contractarea unui nou operator.

Primul “hop” de trecut a fost data de 31 martie 2022, dată la care Veolia anunțase că urmează să plece din Ploiești, printr-o reziliere înainte de termen. Încă din toamna anului 2021, Veolia informase că dorește rezilierea cu data de 31 martie, invocând faptul că are pierderi şi reclamând că autorităţile locale nu şi-au respectat obligaţiile legate de efectuarea unor investiţii şi termenele de plată şi actualizare a tarifelor.

Perioada februarie-martie a fost una extrem de tensionată, în care oamenii trăiau cu teama că de la 1 aprilie nu vor mai avea apă caldă. Consiliul Județean Prahova și Consiliul Local Ploiești somau Veolia să mai opereze centrala și după data de 31 martie, până la finalizarea licitației, dar operatorul insista că anunțase încă din septembrie că va rezilia mai devreme.

Pe ultima sută de metri, pe 24 martie, CJ Prahova și CL Ploiești au aprobat hotărâri prin care Veolia continua să asigure agentul termic până la data de 13 mai, după ce reprezentanții societății au acceptat în final să facă acest lucru.

Pe 9 mai, Consiliul Județean Prahova a semnat contractul de termoficare cu noul operator, asocierea de firme SC GAS&POWER TRADING SRL – GEOTHERM DISTRIBUTION SA. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 15 ani, având o valoare estimată la peste 2,3 miliarde de lei, fără TVA. 

Potrivit prezentării de pe site-ul oficial, GEOTHERM DISTRIBUTION SA operează trei foraje de apă termală în județul Vâlcea, la Călimănești, Căciulata și Cozia, apă care este folosită pentru furnizarea de căldură și apă caldă în 625 apartamente, 60 de sedii de firmă și 68 de locuințe individuale. Cealaltă companie, Gas & Power Trading SRL, se recomandă ca având o vastă expertiză în industria de distribuție și vânzare a gazelor naturale.

Numai că cele două companii nu puteau să obțină, împreună, licența ANRE, aceasta fiind acordată unui singur operator. Așa că au înființat o nouă companie: Termoficare Prahova S.A. De abia pe 9 august, noua firmă înființată ar urma să primească avizul. Licitația a fost ofertată de o asociere de firme care a și semnat contractul, iar ulterior a apărut o altă firmă care operează centrala termică de la Brazi.

Imediat după semnarea contractului, Termoficare Prahova, noul operator, ar fi trebuit să preia centrala de la Veolia. Aici intervine inventarierea bunurilor, despre care declara Horia Tiseanu pe data de 4 mai.

Pe 27 iulie, ploieștenii au început să observe lipite la intrările în scările de bloc niște afișe care anunțau că începând cu data de 1 august apa caldă va fi sistată pentru minim 30 de zile din cauza unor lucrări necesare la cazanul de apă fierbinte (CAF).

Nimeni din primărie nu știa absolut nimic despre acest lucru.

Pe 28 iulie, operatorul a transmis un comunicat de presă prin care anunța sistarea serviciilor pe motiv că trebuie efectuate reparații urgente la Cazanul de Apă Fierbinte  ( CAF 2) din CET Brazi.

În paralel, întrebaţi dacă există riscul ca ploieștenii să rămână fără apă caldă, reprezentanții Consiliului Județean Prahova declarau la acel moment că toate soluţiile sunt la îndemâna autorităţilor ploieştene, sugerând că neînţelegerile pleacă de la plăţile pe care operatorul le aşteaptă de la bugetul local.

Operatorul a solicitat de la Primăria Ploieşti plata în avans a 50% din cheltuielile cu materia primă prognozate pentru sezon rece 2022 – 2023. Solicitarea a venit în baza unei clauze introduse de ADI Termo în contrat, fără acordul autorităţilor, clauză pe care, evident, administraţia ploieşteană a contestat-o.

Ironic e că reprezentanţii Consiliului Judeţean se fereau să spună direct dacă există o problemă iminentă, dar declarau public că soluţia ţine în exclusivitate de Primăria Ploieşti.

În timp ce Consiliul Județean și Consiliul Local tot “pasau pisica” de la unul la altul și ambii la ADI Termo, pe 1 august, ploieștenii s-au trezit într-un oraș care nu mai furniza apă caldă.

Culmea, fix în acel moment,  președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a convocat o ședință în care a cerut mandat din partea consilierilor județeni pentru ca a doua zi să rezilieze contractul cu Termoficare Prahova.

Seara, Volosevici vorbea despre “rea voință”, “premeditare” și “jocuri politice împotriva sa”.

Cum vorbim despre servicii de utilitate publică, operatorul de la cel moment era obligat să asigure furnizarea apei calde timp de 90 de zile de la încetarea contractului semnat de Consiliul Județean Prahova. Lucru care nu s-a întâmplat.

A urmat, după trei luni de scandal și trei luni în care ploieștenii nu au beneficiat de apă caldă la robinete, ca CET brazi să fie pasat Primăriei Ploieti.

Abia în octombrie a fost înființată o nouă societate, Termo Ploiești, care să gestioneze livrearea agentului termic către ploieșteni.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. O intrebare , zic eu decenta : CINE NU A ACHITAT FURNIZORULUI CONTRAVALOAREA DIFERENTEI DINTRE PRETUL CONTACTAT SI PRETUL SUBVENTIONAT , JUDETUL SAU PRIMARIA ?
    Conform reglementarilor , subventia la termie se acorda pe plan local , de catre autoritatile MUNICIPALE. Orice plata facuta in numele UAT Ploiesti este aprobata de Consiliul Local Municipal si data in plata de ordonatorul de credite , adica PRIMARUL . Cum se face ca nu ati stiut ca pe perioada mandatelor lui Dobre si Volosevici , Veolia , ca societate privata , a SPONSORIZAT MUNICIPIUL PLOIESTI prin furnizarea unui serviciu neachitat de primarie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut