Operatorul de salubritate ROSAL continuă să aibă probleme din cauza rampei de deșeuri de la Boldești Scăeni deținută de Vitalia Servicii Pentru Mediu! După ce președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a decis pe 1 februarie ca soluție de avarie transportarea gunoaielor de către Rosal la rampa de la Vălenii de Munte, costurile operatorului au crescut considerabil, iar Vitalia continuă să țină rampa închisă și să ceară de la ROSAL plata taxei de mediu, deși Administrația Fondului de Mediu a emis un document prin care anunță că plata taxei pică în sarcina deținătorului rampei.

Problema a apărut încă de la începutul lunii ianuarie când, deși potrivit contractelor încheiate, Vitalia trebuie să depoziteze deșeurile transportate de Rosal, conducerea firmei care deține rampa de gunoi de la Boldești Scăeni a anunțat că nu va mai permite mult timp depozitarea deșeurilor. Motivul enunțat de reprezentanții firmei a fost acela că operatorii de salubritate care aduc deșeuri la rampă plătesc 59 lei pe tonă, fără TVA, dar noua taxă de mediu impusă de minister este de 80 lei pe tonă, urmând ca în 2018 să crească 120 lei pe tonă. Totuși, ministerul nu a emis și normele de aplicare pentru această decizie, astfel că la ora actuală Vitalia cere ROSAL să suporte taxa, în timp ce operatorul de salubritate are un contract încheiat în baza căruia tariful este de 59 lei pe tonă.

Însă, potrivit unei adrese de la Administrația Fondului pentru Mediu către ROSAL, reiese că taxa trebuie suportată de Vitalia (foto-document integral jos).

“În conformitate cu prevederile Art. 9 lit. c din OUG 196/2005, obligația de plată a taxei prevăzute în Anexa 2 la Fondul pentru Mediu revine proprietarilor, sau după caz, administratorilor de depozite pentru deșeurile inerte și nepericuloase”, se arată în document.

Cu toate acestea, Vitalia continuă să refuze să plătească taxa și la ședința de miercuri președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a decis ca soluție de avarie ca deșeurile colectate de ROSAL să fie transportate la rampa de la Vălenii de Munte, astfel încât gunoaiele să poată fi ridicate în continuare.

În replică, ADI (Asociația de Dezvoltare Intracomunitară) a transmis un document (vezi foto aici) semnat de președintele CJ Prahova prin care consideră că situația creată de Vitalia este abuzivă și nelegală prin interzicerea accesului operatorului de salubritate pentru a depozita deșeurile. Asociaţa de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Deşeurilor Prahova își exprimă îngrijorarea față de modalitatea de acțiune prin care Vitalia înțelege să-și rezolve problemele legale de aplicare a taxei de depozitare în cuantum de 80 de lei aruncând reponsabilitatea în sarcina partenerilor de afaceri și populației. Prin același document se solicită ridicarea restricțiilor de acces la depunere în rampă pentru ROSAL.

Dar Vitalia refuză în continuare să permită accesul ROSAL la rampă, astfel că deși operatorul a continuat zilele acestea colectarea deșeurilor de la populație, costurile societății au crescut considerabil, fiind o distanță mult mai mare de parcurs până la rampa de la Vălenii de Munte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here