Cinci persoane anchetate într-un dosar de instigare la omor au fost duse la audieri, joi, în urma unor percheziții organizate de DIICOT în județele Gorj și Hunedoara. Persoanele în cauză sunt anchetate pentru administrarea unor site-uri de oferte pentru asasinate la comandă.

Perchezițiile au fost organizate în baza unei cereri din partea autorităților SUA. Suspecții foloseau programe pentru mascarea traficului prin internet.

Comunicatul DIICOT:

“La data de 06.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au coordonat efectuarea de către D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, S.C.C.O. Gorj și S.C.C.O. Hunedoara a 7 percheziții domiciliare efectuate pe raza județelor Gorj și Hunedoara.

Activitățile au fost desfășurate în baza unei cereri de comisie rogatorie transmisă de către autoritățile din Statele Unite ale Americii, într-o cauză care privește cercetarea mai multor cetățeni români sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la infracțiunea de omor și spălarea banilor.

În fapt, autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii vizează activitatea unui grup infracțional organizat care a administrat pagini de internet pe care erau postate oferte pentru servicii de contractare asasinate la comandă.

Aceste site-uri erau accesibile numai prin intermediul unei rețele care folosește programe informatice care maschează traficul prin internet al utilizatorilor, prin criptarea și direcționarea traficului prin relee intermediare.

Site-urile păreau să accepte plata serviciilor exclusiv în monedă electronică.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au stabilit că acest grup este format din cinci sau mai multe persoane aflate pe teritoriul României, care a acționat în mod coordonat pentru administrarea site-urilor respective și în vederea spălării sumelor de bani obținute în urma comiterii infracțiunilor de instigare la omor.

Prejudiciul produs prin activitatea infracțională este de aproximativ 500.000 de euro.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite si ridicate, în vederea indisponibilizării, 18 telefoane mobile, 10 laptop-uri, 15 stick-uri de memorie, 7 carduri bancare, 13 HDD-uri, un portofel electronic, un DVR, înscrisuri și 30.000 de lei.

Cele 5 persoane bănuite au fost conduse, în baza mandatelor de aducere, la sediile S.C.C.O. Gorj și S.C.C.O. Hunedoara, în vederea audierii.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Hunedoara și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova și Grupării Mobile de Jandarmi Alba.
La activitățile desfășurate au asistat și reprezentanți ai Homeland Security Investigations – United States of America și ai Ambasadei Statele Unite ale Americii la București – DIPLOMATIC SECURITY SERVICE.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here