cioban

ciobanIon Drăghiciu, supranumit de presă “ciobanul cu măciucă din corn”, a fost condamnat astăzi definitiv de Curtea de Apel Ploiești, la 20 de ani de închisoare, după zece ani de la comiterea faptei. Inițial, ciobanul din Urlați a primit, pe fond, o condamnare mult mai mică, de opt ani de închisoare. Faptele pentru care Drăghiciu a fost trimis în judecată au fost săvârșite în 2005, dar criminalul a ajuns în fața instanței abia anul trecut și asta doar după intervenția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ion Drăghiciu este acuzat de procurori că a omorât un cioban, doar pentru că acesta își cerea simbria, iar pe altul l-a băgat în spital după ce l-a bătut în mod repetat cu o măciucă din lemn de corn (lemn de esență foarte tare), pentru că nu și-a îndeplinit așa cum trebuie îndatoririle de serviciu. În referatul de arestare se arată că în seara zilei de 21.11.2005, fiind în incinta cabanei de la propria stână, inculpatul l-a ucis prin sugrumare pe angajatul său, M.I., pentru a nu-i mai plăti suma de patru milioane lei vechi, reprezentând preţul serviciilor prestate de către victimă ca cioban. Ulterior, atât imediat după comiterea faptei, cât și în dimineața zilei următoare, inculpatul a întreprins acțiuni menite a ascunde comiterea faptei, încercând să conducă și martorii, dar și organele de anchetă pe niște piste false, sugerând că partea vătămată s-a asfixiat cu un bol alimentar, ori a fost ucisă de cineva care a pătruns, fără drept, în cabană. Raportul de necropsie a concluzionat că moartea victimei a fost violentă și s-a produs ca urmare a asfixiei mecanice, care a condus la insuficiență respiratorie. Totodată, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că anterior inculpatul a mai comis şi o tentativă de omor calificat, constând în aceea că, la data de 30.01.2001, a lovit în mod repetat cu o măciucă de corn (lemn de esenţă foarte tare) peste umerii, spatele şi în direcţia capului părţii vătămate D.T., pe care aceasta şi l-a apărat cu braţele, cu consecinţa fracturării antebraţului său drept. Astfel, la 10 minute după plecarea turmei din stâna din cartierul Valea Pietrii, bănuind că animalele au fost lăsate nesupravegheate de către partea vătămată, inculpatul s-a înarmat şi a pândit victima circa 2 ore pe islazul dintr-un cătun, suburbie a oraşului Urlaţi.

Partea vătămată a reuşit să se salveze, scăpând de agresor prin fugă. Fapta a fost comisă în contextul în care ciobanul își mai bătuse și în alte dăți angajatul, nemulţumit de modul în care acesta din urmă își îndeplinea datoriile la stână. Expertiza medico-legală întocmită în cauză a stabilit că leziunile s-au putut produce prin lovire cu/de un corp, fiind necesare pentru vindecare 40 – 45 zile de îngrijiri medicale.

Condamnarea dată astăzi de Curtea de Apel din Ploiești este una definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here